Hlavní obsah

Američan dostal za týrání ve věznici Abú Ghrajb deset let

FORT HOOD

Deset let za týrání vězňů v irácké věznici Abú Ghrajb - tak zní rozsudek vyměřený desátníkovi Charlesi Granerovi (36) soudem v texaském Fort Hoodu. Muž byl shledán vinným z ponižování hlídaných osob. Informovala o tom v noci na neděli televize CNN.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.11.2017 Akce Napiš vzkaz budoucí generací potrvá do 28. listopadu. V Cooltouru je připravena truhla

Článek

Před vynesením rozsudku Graner vyjádřil poprvé výčitky nad svým počínáním.

Dodal však, že jednal na podnět důstojníků zpravodajských služeb. Odsouzený považovaný za podněcovatele ostatních amerických vojáků údajně zacházel s vězni je v rámci stanovených pravidel.

Graner: poslouchal jsem příkazy

"Udělal jsem to, co jsem udělal. Mnoho věcí bylo špatných, mnoho bylo kriminálních. Rozhodně si neblahopřeji, že jsem to udělal," řekl Graner před porotci na texaské základně Fort Hood.

Odsouzenému hrozilo až patnáct let. Desetičlenná porota dospěla k závěru, že je vinným v deseti bodech obžaloby, mj. týrání, navádění ke zločinu, ublížení na zdraví.

Část je zdokumentována na snímcích, které si američtí vojáci ve věznici pořizovali.

Dozorce nutil jíst vězňě vepřové

Žaloba označila Granera za sadistického vojáka majícího z pohledu na mučené vězně velké potěšení.

Jeden ze svědků, Syřan Amin aš-Šajch, jej charakterizoval jako primitiva, jenž se při páchaném násilí smál nebo si zpíval. Poškozeného údajně nutil jíst vepřové maso a pít alkohol, což odporuje islámu.

Záložník Graner, který v civilu pracoval jako vězeňský dozorce, patří do skupiny sedmi Američanů obžalovaných z týrání vězňů. Její čtyři členové svoji vinu přiznali a byli již potrestáni ve zkráceném soudním řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve věznici Abú Ghrajb byly "černé duše"

Poslední zpráva o vyšetřování týrání iráckých zajatců ve věznici Abú Ghrajb rozšířila počet vyšetřovaných lidí ze zneužívání na 29. Počet případů zneužívání...

Výběr článků

Načítám