Hlavní obsah

Akce Blesk udeří na povstalce v Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Dosud největší akci bezpečnostních sil proti povstalcům ve čtvrtek ohlásila irácká vláda. Operace, která má být spuštěna počátkem příštího týdne, se podle ministra obrany Saadúna Dulajmího zúčastní na 40 000 příslušníků ministerstev vnitra a obrany.

Článek

"Rozdělíme Bagdád do sedmi hlavních sektorů," upřesnil Dulajmí na společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Bajanem Bákirem Súlaghem.

Akce Blesk, při níž se bude pátrat po povstalcích a po zbraních, předpokládá ještě další rozdělení západní i východní části Bagdádu, kde má být zřízeno 645 pevných kontrolních stanovišť a řada mobilních silničních uzávěr.

"Obklopíme Bagdád bezpečnostním pásem a znemožníme tak teroristům pronikat do města," ujistil Dulajmí.

Reakce na vlnu násilí

Ohlášená rozsáhlá bezpečnostní operace iráckých sil je reakcí na vlnu vystupňovaného násilí, která zasáhla Irák poté, co se koncem dubna ujala úřadu nová vláda premiéra Ibráhíma Džaafarího. Za necelý měsíc už povstalci zabili při nejrůznějších atentátech v Bagdádu i v jiných iráckých městech přes 630 osob.

Ve snaze destabilizovat novou vládu a zničit její bezpečnostní síly se odboj zaměřuje jak na představitele státní správy, tak zejména na policisty a vojáky; při útocích povstalců však přichází o život i nespočet nevinných civilistů.

Povstaleckou ofenzivu se zatím nepodařilo zastavit ani dvěma rozsáhlými operacemi amerických a iráckých sil na západě země u hranic Sýrie, stejně jako nejnovější soustředěnou protipovstaleckou akcí v oblasti západně od Bagdádu.

Reklama

Související témata:

Související články

Další exploze zabila v Bagdádu šest lidí

Nejméně šest mrtvých a tři zraněné si v úterý vyžádal v Bagdádu výbuch nálože nastražené v zaparkovaném automobilu. Oznámila to irácká policie. Automobil...

Výběr článků

Načítám