Hlavní obsah

Bratrovražedný souboj dronů. Spark jde po krku Mavicovi

Novinky, mif

Na pultech tuzemských obchodů se pomalu zabydluje nový dron od společnosti DJI. Model Spark je tím nejmenším, co tento výrobce kdy přinesl na trh. Jenže v nabídce DJI už nějakou dobu nalezneme i skládací bezpilotní letoun Mavic. Půjdou si tito dva bratři po krku? Novinky.cz schopnosti obou dvou dronů porovnaly.

DJI Mavic vs. SparkVideo: Novinky

 
Článek

Společnost DJI se prakticky od svého vzniku soustředila především na vývoj profesionálních a poloprofesionálních dronů. Právě s ohledem na to působí novinka zvaná Spark jako zjevení, protože ta cílí především na běžné uživatele, kteří s bezpilotními letouny teprve začínají.

Tomu jasně nasvědčují i parametry. Spark má třikrát kratší dolet než Mavic a ve vzduchu se navíc udrží na jedno nabití prakticky o polovinu kratší dobu.

Foto: archív výrobce

DJI Spark

Ovládání gesty a kvalita záznamu

Na druhou stranu výhody Sparka jsou nepopiratelné. Na cestách není velkou přítěží, neboť je dvakrát lehčí než Mavic. Nabízí navíc ovládání pomocí gest. „Principy ovládání jsou u všech dronů od DJI prakticky stejné, Spark však má navíc funkce pro ovládání gesty. Jsme schopni ho tedy ovládat pohyby rukou, ale například i telefonem,“ uvedl Jaroslav Řešátko, pilot a jednatel společnosti Telink.

Bezdotykové ovládání pomocí gest dává smysl v případě, kdy chcete například pořídit zajímavou momentku sebe sama. Pochopitelně tak je k dispozici pouze v některých letových režimech.

Foto: archív výrobce

DJI Mavic

Výhody má také starší skládací dron od DJI. „Mavic je stroj, který je plnohodnotný. Dokáže létat poměrně daleko a vysoko. Dokáže přenášet Full HD záznam do mobilu. A v podstatě se může měřit s profesionálními drony, i když tady jsou namístě velké uvozovky,“ podotkl Řešátko.

Narážel přitom na to, že dražší drony z řady Phantom nabízejí záznam ještě ve vyšší kvalitě. Pro potřeby nadšenců a poloprofesionálů jsou však schopnosti Mavica více než dostatečné. Zvládá totiž natáčet video v rozlišení 4K, zatímco Spark umí pouze Full HD.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikostí obou dronů

Pokud bychom však porovnávali záznamy čistě ve Full HD kvalitě, budou na tom s kvalitou záznamu oba drony velmi podobně, jak je koneckonců vidět i na videu v úvodu tohoto článku.

„Filosofie Sparka je úplně jiná než u Mavica. Je to stroj, který beru na dovolenou, mám ho pro rodinu, hodí se na nějakou párty. Je s ním prostě zábava,“ doplnil Řešátko s tím, že Mavic často volí náročnější uživatelé. Už jen kvůli tomu, že má delší dolet a vyšší rozlišení.

Foto: archív výrobce

Dron DJI Spark

Nižší cena vs. lepší parametry

Rozhodující bude pro řadu uživatelů vcelku pochopitelně i pořizovací cena. Tuzemští prodejci nabízejí Sparka podle Zboží.cz za 15 800 Kč. Sluší se podotknout, že Spark se bude v tuzemských obchodech v horizontu několika týdnů nabízet také ve verzi Combo. Speciální balení bude kromě dronu obsahovat také dvě baterie, batoh a nabíječku pro tři akumulátory. Cena bude tak logicky vyšší, konkrétně 21 490 Kč.

Relativně nízká pořizovací cena je jedním z největších lákadel novinky. Loňský model Mavic, který sází na skládací konstrukci, se totiž nabízí za 28 590 Kč. Vyšší cena je ospravedlnitelná díky všem zmiňovaným přednostem – skládací konstrukci, většímu doletu i lepší výdrži. Na druhou stranu právě cena Mavica krásně ilustruje, jak je Spark ve skutečnosti levný.

Porovnat parametry obou dronů můžete v tabulce níže:

ModelDJI Mavic ProDJI Spark
Maximální rozlišení videa4K (4096×2160) MpxFullHD (1920x1080) Mpx
FunkceGPS, detekce překážek, stabilizace obrazuGPS, detekce překážek, stabilizace obrazu
Délka198 mm143 mm
Doba provozu27 min16 min
Maximální rychlost64 km/h50 km/h
Maximální dosah dálkového ovládání7 000 m2 000 m
Šířka83 mm143 mm
Výška83 mm55 mm
Hloubka198 mm143 mm
Hmotnost743 g300 g

Anketa

Jaký dron se vám líbí více?
Spark
24,4 %
Mavic
63,3 %
Mám jiného favorita
12,3 %
Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Co umí DJI Spark?

Spark láká kromě nízké ceny také na kompaktní rozměry. Samotné tělo dronu totiž není o moc větší než většina aktuálně nabízených chytrých telefonů. K těmto proporcím je samozřejmě nutné připočítat ještě rozpětí vrtulí, i tak jsou ale rozměry 143 x 143 x 55 mm skoro až zarážející.

Menší proporce se pochopitelně příznivě podepsaly i na celkové hmotnosti dronu. Ten váží pouhých 300 gramů, tedy více než dvakrát méně než v případě modelu Mavic. Sluší se připomenout, že ten se doposud pyšnil titulem nejkompaktnějšího dronu v nabídce společnosti DJI.

I přes kompaktní rozměry se podařilo do útrob bezpilotního letounu vtěsnat sofistikovanou elektroniku. Dron tak nabízí například technologii aktivního sledování pohybujících se objektů i řadu dalších automatických režimů. Problém mu nedělá ani rozpoznávání překážek, díky čemuž se velmi minimalizuje šance kolize.

Obraz je zachycován pomocí CMOS senzoru s rozlišením 12 megapixelů. Kromě natáčení videí je s dronem samozřejmě možné pořizovat i fotografie z ptačí perspektivy. Maximální letová rychlost je 50 km/h, přičemž baterie stačí až na 16 minut letu.

Více se o novém dronu DJI Spark dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám