Hlavní obsah

Jak se starat o notebooky ve velkých vedrech

Velká vedra nejsou pro notebooky nijak příznivá. Těmto přenosným počítačům totiž vysoké teploty vadí, stejně tak je ale v létě dokáže potrápit ostré sluneční světlo či voda. Proto je nutné přenosné počítače chránit, abychom nepřišli o cenná data nebo o samotný přístroj.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stolní počítače jsou na velká vedra, kdy se rtuť teploměru šplhá ke čtyřiceti stupňům Celsia, připraveny lépe.

Díky větším rozměrům se do nich bezproblémově vejdou výkonnější větráky pro procesor a grafickou kartu i dodatečné chlazení pro operační paměti a pevné disky. Notebooky jsou na tom hůře. Kvůli kompaktnímu tělu je není možné osadit žádným dalším chladičem.

Když ventilátor nestačí 

Většina uživatelů navíc přenosný počítač při používání nechává ležet na klíně nebo posteli. Tím se často ucpou otvory pro přívod a odvod vzduchu, které jsou umístěny na spodní straně a na bocích. Ventilátor tak nemá nejmenší šanci přehřáté části uchladit.

Teplotní čidla uvnitř laptopu sice dokážou při extrémních teplotách okolo 100 °C přístroj automaticky vypnout, to už ale může být pozdě. Testy totiž prokázaly, že teploty nad 60 °C (u pevných disků nad 50 °C) výrazně snižují životnost jednotlivých komponent.

Proto se vyplatí používat speciální podložky, které zajišťují dokonalé proudění vzduchu. Ty dokážou díky výkonnému vestavěnému chladiči snížit teplotu notebooku až o 10 °C.

Voda jako nepřítel

Především dražší notebooky jsou vybaveny technologiemi, které dokážou přístroj ochránit před rozlitými tekutinami a zvýšenou vlhkostí. Takový stroj ale nemá každý. Vhodné je tedy myslet na prevenci – nedávat nápoje vedle notebooku. Co dělat, když už se podobná nehoda stane?

Nejdůležitější je přenosný počítač pohotově obrátit, aby tekutina vytekla, vyndat z něj baterii a odpojit napájecí zdroj. Při polití notebooku je zásadní každá vteřina, proto je nutné jednat velice rychle.

Laptop se pak nesmí zapnout, nikdy totiž nemůžeme vědět, kam přesně tekutina zatekla a jaké škody napáchala.

Nešetrné přenášení

Přenosný počítač by po nehodě měl zkontrolovat odborný servis. Obyčejná prohlídka a vysušení notebooku vyjde zhruba na 800 korun. Pokud ale tekutina poškodila některou z komponent, cena opravy se může vyšplhat až na několik tisíc.

Notebook se může poničit i při přenášení. Vyplatí se proto používat tašky nebo batohy, které ochrání laptop i při pádu na zem.

Nejlepší je vybírat modely s pevnější konstrukcí a dostatečným polstrováním. Dražší pouzdra jsou dokonce vybavena speciálními inteligentními polštářky, které zmírní následky pádu až o 90 procent. Některé batohy a brašny zase dokážou téměř dokonale ochránit notebook před vodou i vlhkostí.

Extrémně odolná pouzdra je možné pořídit už okolo 1500 korun. Při výběru je vhodné pamatovat na to, že notebook do nich musí přesně pasovat a při přenášení by neměl mít v tašce nikde žádnou vůli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám