Hlavní obsah

Smartphony konkurují digitálním fotoaparátům

Novinky, mif

Mobily pomalu vytlačily z trhu klasické automobilové navigace. Nové modely stále častěji ohrožují klasické fotoaparáty, protože dokážou pořídit podobně kvalitní snímky jako tyto přístroje. V některých ohledech dokonce dokážou smartphony klasické foťáky předčít.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Fotoaparáty chytrých telefonů dnes již většinou nabízejí totožný počet megapixelů jako kompakty. Některé modely mají dokonce rozlišení ještě výrazně vyšší. Většina mobilů ale zatím na rozdíl od digitálů nenabízí optický zoom, tedy možnost přiblížení snímaného objektu.

Velkou předností smartphonů jsou ale dotykové displeje, vhod přijdou především při ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, ostřit na některých přístrojích můžete kdekoli na ploše dotykového displeje.

Pokročilé funkce pro náročné

Stejně jako kompakty už i telefony ve dnešní době dokážou na snímku automaticky zachytit úsměv.

Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek.

Celkem obstojně je možné vytvářet na smartphonech i panoramata. Po prvním snímku stačí s telefonem posouvat vybraným vodorovným směrem. Fotoaparát automaticky vyfotí zbývající momentky. Jako pomůcku má uživatel na displeji vodováhu, která zaručuje, že panorama bude beze sklonu.

Nastavení většiny telefonů ukrývá možnosti také pro zkušenější uživatele. Pracovat je například možné s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Většina smartphonů samozřejmě dokáže natáčet i videa, a to i ve vysokém rozlišení. Jediné, na co je nutné si dávat pozor, je kapacita paměti – čím kvalitnější rozlišení, tím větší bude náročnost na úložný prostor.

LG G5: snadno se vylepší

Chytrý telefon LG G5 vypadá na první pohled jako obyčejný mobil, má však navíc odnímatelnou celou spodní stranu. Místo ní je možné vložit do útrob smartphonu jiné moduly.

Adaptér Hi-Fi Plus s B Play má speciální sluchátkový konektor, který je napojen na elektroniku od společnosti Bang & Olufsen. Dokáže přehrávat hudbu ve 32bitové kvalitě a podporuje 383KHz audia. V praxi se tak telefon s tímto adaptérem promění na kapesní hi-fi přehrávač.

BEZ KOMENTÁŘE: LG G5 v akciVideo: LG

Druhý modul, zvaný LG Cam Plus, navíc telefonu přidá dvě hardwarová tlačítka (spouště kamery a fotoaparátu) a rolovací kolečko, kterým je možné zoomovat a zároveň měnit nastavení fotoaparátu.

Ani v ostatních parametrech novinka nijak nezaostává za konkurencí, ba naopak patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné dostat. To je zásluha především osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jenž je taktován na 2,15 GHz, a 4 GB operační paměti. Pro uložení dat je k dispozici 32GB úložiště, které je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,3 palce a rozlišení 2560 × 1440 bodů.

  • Klady: možnost snadného vylepšení pomocí modulů
  • Zápory: na trhu je již novější model, který však nedisponuje výměnnými moduly
  • Cena: 11 000 Kč

Samsung Galaxy S8 a S8+: nové vlajkové lodi

Nové vlajkové lodi Samsungu se prodávají ve dvou různých verzích. Obě přitom patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně na trhu k dispozici. Menší Galaxy S8 má 5,8palcový displej a větší verze S8+ 6,2palcový panel.

Samsung Galaxy S8 a S8+Video: archív výrobce

Svým výkonem obě osmičky patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně na pultech obchodů k dostání. Díky tomu dokážou smartphony fungovat dokonce i podobně jako stolní počítač. Další novinkou je umělá inteligence zvaná Bixby. V podstatě jde o virtuálního asistenta, který je schopen s uživatelem prostřednictvím mobilu komunikovat a plnit jím zadané úkoly.

Totožné jsou u obou novinek fotoaparáty. Stejně jako u předchůdců výrobce vsadil na technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší. Hlavní fotoaparát na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a je napojen na objektiv se špičkovou světelností F1,7. To je hodnota, které nedosahuje většina objektivů klasických digitálních zrcadlovek.

  • Klady: prémiové fotoaparáty, špičkový výkon
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 17 500 Kč (Galaxy S8); 20 500 Kč (Galaxy S8+)

Asus ZenFone Zoom: plnohodnotný fotoaparát

Hlavní předností ZenFonu Zoom je jednoznačně 13megapixelový fotoaparát, který se ukrývá na zadní straně telefonu. Ten je totiž napojen na objektiv s trojnásobným optickým přiblížením. Objektiv se přitom nevysouvá před tělo fotoaparátu, čočka se pohybuje pouze uvnitř.

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone Zoom

Foto: archív výrobce

Asus ZenFone Zoom

Světelnost se v závislosti na míře přiblížení pohybuje mezi f2,7 a f4,8. Vyzdvihnout si přístroj zaslouží také za laserové ostření, optickou stabilizaci a možnost pracovat i s pokročilými parametry – například časy závěrky dlouhými až 32 sekund. Bez nadsázky jde o parametry, za které by se nemusel stydět žádný kompaktní fotoaparát.

Přístroj od společnosti Asus toho umí ale samozřejmě daleko více, protože jde o plnohodnotný telefon. Pracovní tempo tak udává procesor Intel Atom Z3580, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz. Tento čip má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,5 palce a rozlišení 1920x1080 bodů.

  • Klady: špičkový fotoaparát s optickým zoomem
  • Zápory: na pultech obchodů je již novější model s vyšším výkonem a pochopitelně také vyšší cenou
  • Cena: 9000 Kč

Huawei P10: dva jsou více než jeden

Hovořit o novince od společnosti Huawei jako o dalším smartphonu se vůbec nesluší. Model nazývaný P10 je totiž spíše fotoaparátem, který umí i telefonovat. Však také na vývoji unikátní optické soustavy se podílela společnost Leica, která je dobře známá snad každému fotografovi.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Huawei P10

Foto: archív výrobce

Fotoaparáty u modelu Huawei P10 Plus

Novinka je vyzbrojena duálním fotoaparátem na zadní straně. Jeden snímač se stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

Pracovní tempo u smartphonu P10 udává procesor Hisilicon Kirin 960 při frekvenci 2,0 GHz, což mimochodem platí pro všech osm jader. Do vínku dostal přístroj dále 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor. Sluší se také podotknout, že tento model disponuje 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 1920x1080 obrazových bodů.

  • Klady: kvalita duálního fotoaparátu
  • Zápory: vyšší rozlišení displeje nabízí až dražší model
  • Cena: 13 500 Kč

Sony Xperia X Performance: klidně i pod vodou

Performance od společnosti Sony pracuje s procesorem Qualcomm Snapdragon 820, jehož osm jader tepe při frekvenci 2150 MHz. K dispozici jsou 3 GB operační paměti. 32GB úložný prostor spolupracuje se čtečkou paměťových karet, kapacitu lze tak snadno navýšit. Displej má úhlopříčku pět palců a nabízí rozlišení 1920x1080 pixelů.

BEZ KOMENTÁŘE: Sony Xperia X PerformanceVideo: Sony

Přístroji se nedá upřít líbivý vzhled. Jedním z dalších velkých lákadel modelu X Performance je dozajista certifikace IP68, díky které je možné pracovat s telefonem i pod vodou – například fotografovat nebo natáčet videa. Nabízí také zvýšenou odolnost proti prachu.

Zadní fotoaparát využívá 23megapixelový snímač Exmor RS a je napojen na 24mm objektiv G Lens se světelností F2,0. Díky tomu dokáže pořizovat velmi povedené momentky i za špatných světelných podmínek a v noci. Samozřejmostí je i blesk.

  • Klady: líbivý vzhled
  • Zápory: na pultech obchodů je k dostání novější model, který je ale dražší
  • Cena: 12 000 Kč

Kodak Ektra: návrat slavné značky

Model Ektra od společnosti Kodak je spíše fotoaparátem než smartphonem. To není zas tak překvapivé. Tento výrobce si totiž vydobyl své renomé právě díky fotoaparátům, nikoliv chytrým telefonům. Zájem lidí o smartphony však donutil i značku Kodak ke změnám.

Foto: archív výrobce

Kodak Ektra

Ektra láká na pětipalcový displej s rozlišením Full HD. Ten je proti poškození chráněn odolným sklem Corning Gorilla Glass. V útrobách přístroje pak tepe 10jádrový procesor Helio X-20, který má k dispozici 3 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak k dispozici 32GB paměť, kterou lze navíc ještě snadno rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD.

Tím nejzajímavějším je ale vcelku pochopitelně použitý fotoaparát. Nabízí rozlišení 21 megapixelů a je vybaven optickou stabilizací, která přijde vhod nejen při focení, ale během natáčení videí. Samozřejmostí je automatické zaostřování, potěší i dobrá světelnost hlavního objektivu F2.0. Vepředu se pak ukrývá 13megapixelová kamera.

  • Klady: zajímavá cena
  • Zápory: vypouklý tvar konstrukce nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 6800 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám