Hlavní obsah

Kolik spotřebuje počítač a jak ušetřit

Novinky, mif

Na spotřebu elektrické energie si lidé dávají velký pozor při výběru ledničky i pračky, u počítačů ale tuto otázku řeší málokdo. Volba vhodné sestavy přitom může ušetřit klidně i několik tisíc ročně.

Foto: mas, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Běžná domácí sestava bývá většinou vybavena čtyřjádrovým procesorem s frekvencí okolo 2 až 3 GHz, operační pamětí o velikosti 4 GB, 500GB pevným diskem, vypalovací mechanikou a samostatnou grafickou kartou.

Taková sestava spotřebuje při běžné práci 50 až 70 W. Pokud ale využijete její výkon naplno, vezme si PC klidně i 200 W. U herních sestav může být tato hodnota dvojnásobná.

Spotřebu zvyšuje i příslušenství

Uvedené hodnoty navíc nejsou finální, je k nim totiž nutné připočítat hodnotu dalších připojených zařízení - především tedy monitoru. Velké CRT obrazovky, které kralovaly kancelářským stolům ještě před několika lety, si se zásuvky vezmou klidně i více než 100 W.

Přestože nejdou v dnešní době v obchodech již zakoupit, v řadě domácností je nalezneme stále. V takových případech se vyplatí přemýšlet nad výměnou za tenký LCD panel, který má v případě moderních typů spotřebu čtyřikrát nižší. To logicky platí také o nákladech na vyúčtování. V součtu tedy typická sestava s monitorem spotřebuje minimálně 75 W.

V případě, že máme připojeny reproduktory, tiskárnu či skener, stoupne toto číslo o několik desítek wattů. Například zmiňované reproduktory mohou zvýšit roční vyúčtování klidně i o několik stovek, a to i pokud je nepoužíváme. Příslušenství tak nenechávejte zapnuté zbytečně.

Úsporné notebooky

Daleko lépe jsou na tom se spotřebou notebooky. Model s podobnou konfigurací jako výše uvedená sestava si při běžné práci vezme ze zásuvky jen 25 až 30 W, a to včetně napájení vestavěného monitoru. Při plné zátěži pak tato hodnota stoupne na cca 80 W. Najdou se ale samozřejmě také modely, které jsou ještě daleko úspornější.

Pokud tedy používáme průměrný notebook čtyři hodiny denně celý rok, vyjde nás jeho provoz s ohledem na současné ceny elektřiny zhruba na 250 Kč. V případě kancelářského počítače to však je již okolo 800 Kč a u herní sestavy se pak výsledné vyúčtování může vyšplhat klidně i na více než 3000 Kč.

Digital Storm Aura: herní dělo

Společnost Digital Storm se chlubí nejvýkonnějším all-in-one počítačem na světě. Model zvaný Aura totiž výkonný hardware ukrývá ve velkém zakřiveném 34palcovém monitoru s rozlišením 3440x1440 obrazových bodů. Připojit tak stačí už jen klávesnici a myš.

Foto: archív výrobce

Digital Storm Aura

V nejvyšší konfiguraci pohání sestavu nový Intel Core i7-6950X Extreme, který je aktuálně nejvýkonnějším procesorem pro stolní počítače na světě. Ten pracuje standardně na 3,0 GHz, dokáže se ale přetaktovat automaticky až na 3,4 GHz. Zmiňovaný čip od Intelu může být doplněn až 32 GB operační paměti typu DDR4 a v neposlední řadě také extrémně rychlými SSD jednotkami Samsung 950 PRO s kapacitou až 512 GB.

Hráče bude ale patrně nejvíce zajímat použitá grafická karta. V nabídce nechybí nejnovější model Nvidia GTX 1080, který se pyšní titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě. Grafika nabízí výkon 9 TFLOPS. Její jádro je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

  • Spotřeba: nejvyšší konfigurace - 112 W (při běžné práci); 386 W (v zátěži)
  • Cena: 150 000 Kč

Lenovo IdeaPad Yoga 300: malý, ale šikovný

Na první pohled se IdeaPad Yoga 300 nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad Yoga 300

V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá pouze prostřednictvím dotykového 11,6palcového panelu s rozlišením 1366 x 768 bodů.

Konfigurace s cenovkou nižší než sedm tisíc korun nabízí procesor Intel Pentium N3540, jehož dvě jádra pracují při frekvenci 2,16 GHz. Nechybí ale u nich možnost automatického přetaktování až na 2,66 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti, integrovaný grafický čip Intel HD a 32GB úložný prostor. Vše běží pod operačním systémem Windows 10. V nabídce jsou samozřejmě i výkonnější konfigurace, ty jsou ale pochopitelně dražší.

  • Spotřeba: 10 W (při běžné práci); 25 W (v zátěži)
  • Cena: 6900 Kč

HP Pavilion Wave: zrozen pro multimédia

Sestava HP Pavilion Wave cílí především na hudebníky a fanoušky dobrého poslechu, o čemž koneckonců svědčí už samotná konstrukce. Místo počítačové skříně totiž výrobce použil 26 centimetrů vysoký reproduktor, který má trojúhelníkovou základnu. Sluší se zmínit, že na návrhu celé konstrukce a zabudovaných reproduktorů se podíleli inženýři ze společnosti Bang & Olufsen.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion Wave

Kvalita zvukové reprodukce by se tak skutečně měla držet na vysoké úrovni, podle výrobce zvládne unikátní konstrukce produkovat věrný 360° zvuk napříč celou místností. Stydět se Pavilion Wave nemusí ani za své další parametry. Pracovní tempo bude udávat procesor Intel Core i5 šesté generace, který bude spolupracovat s operační pamětí typu DDR4 s kapacitou 8 GB. Pro uložení dat jsou pak určeny 1TB pevný disk a rychlá SSD jednotka s kapacitou 128 GB.

Není bez zajímavosti, že novinka poslouží i náročnějším uživatelům, kteří touží po vyšším grafickém výkonu, například pro hraní her. Standardně má stroj sice integrovaný grafický čip, volitelně nicméně půjde osadit dedikovanou grafickou kartou AMD Radeon R9 M470, která by měla stačit na většinu nových her.

  • Spotřeba: základní model s integrovanou grafikou - 36 W (při běžné práci); 107 W (v zátěži)
  • Cena: 23 000 Kč

Asus Chromebit CS10: kompaktní rozměry hrají prim

Miniaturní počítač Chromebit CS10 od společnosti Asus není o mnoho větší než obyčejný USB flash disk. Zařízení s délkou 12 cm v sobě nicméně místo flashové paměti pro ukládání dat ukrývá podobné součástky jako některé chytré telefony.

Foto: archív výrobce

Asus Chromebit CS10

Konkrétně je řeč o čtyřjádrovém procesoru Rockchip RK3288C, který je doplněn o 2 GB operační paměti a 26GB úložný prostor. Novinku stačí připojit k televizoru nebo monitoru, klávesnici a myši a rovnou můžete začít pracovat. Kromě kompaktních rozměrů novinka láká také na platformu Chrome OS. Zmiňovaný systém je ve srovnání s Windows značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách.

Navíc stroje s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením. A přesně to platí také o modelu Asus Chromebit CS10 - při provozu není vůbec slyšet a spotřeba ani při maximálním zatížení nepřekročí hodnotu 18 W.

  • Spotřeba: 5 W
  • Cena: 6000 Kč

Apple iMac: stylový vzhled

především All-in-one počítač iMac nabízí společnost Apple již několik let. Nejnovější verze se prodává v šesti různých konfiguracích, jež se od sebe liší především velikostí úhlopříčky, ale také použitými součástkami. Ceny základního modelu s 21,5palcovým monitorem a rozlišením 1920 x 1080 pixelů startují na necelých 35 tisících korun.

Foto: Apple

Nový Apple iMac

Vybavenější verze s 27palcovou obrazovkou, která má díky standardu 5K extrémně jemné zobrazení (5120 x 2880 obrazových bodů), se pak prodává od 58 000 Kč. Za tuto sumu však nabízí poměrně slušnou výbavu. Ve všech konfiguracích je k dispozici 1TB pevný disk, 8 GB operační paměti a procesor Intel Core i5. Vybírat mohou zákazníci mezi integrovaným grafickým čipem nebo výkonnější samostatnou kartou AMD Radeon R9 M395 s 2 GB videopaměti.

Na přání je možné sestavu dovybavit výkonnějšími komponenty, jako jsou například procesor Intel Core i7 (4 GHz), který se v případě potřeby dokáže sám přetaktovat díky technologii Turbo Boost na 4,2 GHz, až 32 GB operační sestavy a klidně i 1TB SSD disk. Cena za nejlepší možnou konfiguraci ale velice snadno přehoupne pomyslnou hranici 100 000 korun.

  • Spotřeba: základní model - 45 W (při běžné práci); 120 W (v zátěži)
  • Cena: od 33 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám