Hlavní obsah

Špičkové smartphony zlevnily o tisíce korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazně ušetřit je možné nyní při nákupu nového chytrého telefonu. Tuzemští obchodníci se totiž již pomalu připravují na vánoční nápor a uzpůsobují tomu i ceny elektroniky.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kromě příprav na vánoční sezónu sráží ceny dolů také příchod novějších modelů. Celá řada výrobců se totiž snaží ještě před koncem roku uživatele zaujmout novými modely, bývalé vlajkové lodi díky tomu citelně zlevňují.

Nejmarkantnější jsou slevy především u špičkových smartphonů, jejichž ceny se pohybují nad hranicí 10 000 korun. Právě u nich je možné ušetřit řádově klidně i několik tisíc korun. Zlevňovalo se také v nižších segmentech, i když u levnějších přístrojů se slevy pohybují v řádech stokorun. I zde je možné narazit na výjimky.

Nejlepší nabídka

Nižší cena se však automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí telefony a tablety, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s mobilem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte. Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“.

Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam.cz. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Na co dávat pozor?

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií. Vyplatí se sledovat především kvalitu zpracování a použitých materiálů. Především levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Kromě rychlosti procesoru a ceny hrají významnou roli také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Sony Xperia X Performance: sázka na líbivý vzhled

Xperia X Performance od společnosti Sony pracuje s procesorem Qualcomm Snapdragon 820, jehož osm jader tepe při frekvenci 2150 MHz. K dispozici jsou 3 GB operační paměti. 32GB úložný prostor spolupracuje se čtečkou paměťových karet, kapacitu lze tak snadno navýšit.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X Performance

Displej má úhlopříčku pět palců a nabízí rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Celá řada konkurentů nicméně v současnosti nabízí modely s daleko jemnějším dotykovým panelem. Přístroji se nedá upřít líbivý vzhled.

Jedním z dalších velkých lákadel modelu X Performance je dozajista certifikace IP68, díky které je možné pracovat s telefonem i pod vodou. Zároveň nabízí zvýšenou odolnost proti prachu.

Zadní fotoaparát využívá 23megapixelový snímač Exmor RS a je napojen na 24mm objektiv G Lens se světelností F2,0. Díky tomu dokáže pořizovat velmi povedené momentky i za špatných světelných podmínek a v noci. Samozřejmostí je i blesk. Na čelní straně samozřejmě nechybí 13megapixelový fotoaparát pro pořizování autoportrétů a videohovory.

  • Cena v srpnu: 18 200 Kč
  • Cena v říjnu: 15 500 Kč

Nexus 6P: kovová konstrukce a velký displej

Uvnitř Nexusu 6P se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810, jehož čtyři jádra jsou taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici má tento výkonný čip 3 GB operační paměti a paměť od velikosti 32 GB do 128 GB.

Foto: archív výrobce

Nexus 6P

Jedním z největších lákadel novinky má být 5,7palcový dotykový displej. Nabídne totiž vysoké rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů a technologii AMOLED pro co nejvěrnější zobrazení barev. Hlavní fotoaparát na zadní straně telefonu má rozlišení 12,3 megapixelu, nabízí světelnost f/2.0, laserový autofokus a dvojitý blesk. Při 30 snímcích za sekundu je s ním možné natáčet i 4K videa. Senzor na čelní straně pak nabízí rozlišení osm megapixelů.

Nexus 6P sází také na elegantní design. Celokovová konstrukce vyrobená z leteckého eloxovaného hliníku má tloušťku pouze 7,3 mm. Díky výrobním materiálům by si měl přístroj zachovat i poměrně slušnou odolnost.

  • Cena v srpnu: 14 000 Kč
  • Cena v říjnu: 11 400 Kč

Apple iPhone 6S a 6S Plus: svižný systém, šikovné funkce

Ještě před pár týdny představovaly iPhony 6S a 6S Plus nejlepší chytré telefony s logem nakousnutého jablka. Příchod sedmiček je však o tento titul připravil. Díky tomu ale citelně spadla jejich pořizovací cena.

Jedním z lákadel obou šestek je nová technologie 3D Touch, která by měla usnadnit jejich ovládání. Jde v podstatě o schopnost dotykového panelu rozlišovat intenzitu dotyku. Silnějším dotykem je možné například vyvolat nabídku rychlých funkcí. V e-mailové schránce je takto možné zase zobrazit náhled přijaté zprávy, aniž by ji bylo nutné otevírat.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Úhlopříčky displejů jsou stejné jako u předchůdců. Menší verze 6S má tak 4,7palcový dotykový displej s rozlišením 1334 x 750 pixelů, větší 6S Plus 5,5palcový displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů.

Použit byl u iPhonů 6S a 6S Plus 64bitový čip A9, který má proti předchozí generaci o 70 % větší výkon. Grafika je podle Applu rychlejší dokonce až o 90 %. Výkon je ale samozřejmě nižší než u současných sedmiček. Fotoaparát má rozlišení 12 megapixelů a dokáže zaznamenávat video ve standardu 4K.

  • Cena v srpnu: od 16 000 Kč (verze 6S); od 19 000 Kč (6S Plus)
  • Cena v říjnu: od 14 800 Kč (verze 6S); od 17 200 Kč (6S Plus)

Samsung Galaxy S6 edge+: displej na třech stranách

Galaxy S6 edge+ představoval ještě loni to nejlepší, co bylo možné od společnosti Samsung zakoupit. Přestože doba pokročila, tento smartphone do starého železa rozhodně nepatří. Jedním z jeho největších lákadel je dozajista displej. Má úhlopříčku 5,7 palce, rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů (518 ppi) a je vybaven technologií Super AMOLED.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6 edge+

Dotykový panel je navíc zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí. Po hardwarové stránce patří Galaxy S6 edge+ k tomu nejlepšímu, co je možné aktuálně zakoupit.

Pracovní tempo udává osmijádrový čip, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 2,1 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 4 GB operační paměti typu LPDDR4. Po výkonnostní stránce by tak tento stroj měl patřit stále k tomu nejlepšímu, co je na pultech obchodů k dostání. Titulem nejvýkonnější smartphone na světě se však už nepyšní, byť mu ještě loni patřil.

  • Cena v srpnu: 14 800 Kč
  • Cena v říjnu: 13 200 Kč

Huawei P9: fotit umějí i mobily

Klasickým kompaktům konkurují v dnešní době velmi zdatně některé chytré telefony. To je příklad i nového modelu Huawei P9, který je vybaven duálním fotoaparátem, na vývoji se podílela známá fotografická společnost Leica.

Na zadní straně smartphonu tak nalezneme hned dva objektivy, jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou prý zachytit více světla a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

Kromě duálního fotoaparátu láká novinka také na poměrně slušnou hardwarovou výbavu. Základem je osmijádrový procesor Huawei Kirin 955, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 2,5 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Tento čip má k dispozici 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor.

Dotykový displej, jehož úhlopříčka dosahuje hodnoty 5,2 palce, nabízí Full HD rozlišení. Všechny zmiňované komponenty se ukrývají v těle z leteckého hliníku. Rozměry jsou 145 ×70,9 × 6,95 mm, přístroj je tedy velmi tenký. Hmotnost činí 144 g.

  • Cena v srpnu: 13 300 Kč
  • Cena v říjnu: 11 950 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám