Hlavní obsah

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple začala v Česku minulý týden prodávat nové chytré telefony iPhone s pořadovým číslem sedm. Prakticky ve všech ohledech překonávají své předchůdce. Jenže ani konkurence nezahálela a už nyní nabízí velmi zajímavé smartphony.

Apple iPhone 7 a 7 PlusVideo: Apple

 
Článek

Prodej odstartoval v předminulý pátek v zahraničí. Zájem o obě novinky byl tak vysoký, že se na ně před obchody amerického počítačového gigantu stály dlouhé fronty. [celá zpráva]

Nové iPhony 7 a 7 Plus patří k těm nejvýkonnějším smartphonům na trhu. Upřít se jim nedá ani líbivý vzhled, který sází na zaoblené linie. Zároveň mají ale i své neduhy, například jim chybí sluchátkový konektor.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Lidé si zkouší nové iPhony

Podle prvních odhadů však je zájem o novinky i tak rekordní. „Předobjednávky jsme spustili předminulý týden v pátek o půlnoci. Zájem byl tak enormní, že rozbil všechny předchozí předprodeje iPhonů v celé historii T-Mobilu,“ prohlásil šéf amerického T-Mobilu John Legere.

Krátce po T-Mobilu se úspěchem předobjednávek pochlubil také konkurenční americký operátor Sprint. Podle něj je zájem o nové iPhony o 375 % vyšší než před rokem.

Nové funkce díky aktualizaci

Nové iPhony s sebou tradičně přinesly i další generaci operačního systému iOS, který je možné nainstalovat i na některé starší generace mobilů a tabletů od Applu. Vývojáři se snažili především o to, aby byl nový systém daleko chytřejší – je tak schopen se spoustu funkcí učit automaticky. Novinku je již tradičně možné stahovat zdarma.

Chytřejší je v iOS 10 například práce s fotogalerií. Tato aplikace je schopná rozpoznávat jednotlivé fotografie uložené v telefonu a dokáže je automaticky řadit podle „zážitků“ v kolekcích. Daleko rychlejší by také v nové verzi operačního systému mělo být psaní zpráv. Klávesnice se totiž bude učit styl komunikace uživatele, aby nabízela automaticky další slova textu bez nutnosti psát jednotlivá písmena.

Apple iPhone 7 a 7 Plus: nové bestsellery?

IPhone 7 je vybaven stejně jako předchůdce 4,7palcovým displejem, verze 7 Plus má pak 5,5palcovou dotykovou plochu. Na první pohled se novinky příliš neliší od předchůdců, uvnitř se však změn událo mnoho. Velký důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů, a to především u větší verze 7 Plus, která má na zadní straně hned dva fotoaparáty. Ty nabízejí rozlišení 12 MPx.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony vedle sebe

Díky nim mohou uživatelé dosáhnout lepších výsledků při focení, využívat mohou například pokročilých změn hloubky ostrosti či bezztrátového zoomu. Menší sedmička nabídne objektiv jen jeden, má nicméně rozlišení 12 MPx a chlubí se také optickou stabilizací, která byla doposud výsadou pouze větší verze.

Některé změny ale patrně neudělají všem uživatelům radost. Řeč je o absenci klasického sluchátkového konektoru jack 3,5 mm. Místo něho se uživatelé musí spokojit s rozhraním lightning a redukcí. Apple alespoň vylepšil zabudované reproduktory, nově jsou stereofonní. Jeden bude nad displejem, druhý pak pod ním. V režimu na šířku si tak uživatelé skutečně vychutnají stereofonní zvuk.

Konstrukce je nově vodotěsná a ukrývá nový procesor Apple A10, který je dvakrát výkonnější než předchůdce. Novinky by tak měly být připravené na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. I přesto se podařilo zvýšit proti předchozí generaci výdrž baterie.

  • Klady: svižný chod systému, fotoaparát u verze 7 Plus
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: od 21 190 Kč (iPhone 7); od 24 990 Kč (iPhone 7 Plus)

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: rovný i zakřivený displej

Není žádným tajemstvím, že jedním z největších konkurentů společnosti Apple je v současnosti jihokorejský Samsung. Tento výrobce se snaží zákazníky zaujmout modely Galaxy S7 a S7 edge. Menší model Galaxy S7 je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů. Větší S7 edge má pak 5,5palcový displej s totožným rozlišením.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek, v pozadí je větší verze Galaxy S7 edge.

Na rozdíl od obyčejné es sedmičky je dotykový panel zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být stejně jako u předchůdce využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí. Obě sedmičky lákají na certifikaci IP68, zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil líbivý vzhled.

Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut. V útrobách nových chytrých telefonů od Samsungu tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti. Úložný prostor je možné rozšířit díky čtečce paměťových karet.

  • Klady: zakřivený displej u modelu S7 edge
  • Zápory: vysoký výkon
  • Cena: 15 000 Kč (S7); 18 000 Kč (S7 edge)

Honor 8: atraktivní cenovka

Už při červencové premiéře bylo jasné, že Honor 8 bude mít velmi atraktivní cenovku. Tehdy se předpokládalo, že se ji na tuzemském trhu podaří stlačit pod 12 tisíc korun. Výsledek je ale nakonec ještě o něco příznivější, novinka se totiž v tuzemských obchodech nabízí za méně než 11 000 Kč. I přes nižší cenovku se svou výbavou osmička může srovnávat s telefony vyšší třídy.

Foto: archív výrobce

Honor 8

Nabízí totiž poměrně slušný výkon, o který se stará především osmijádrový procesor Huawei Kirin 950. U něj jsou čtyři jádra taktována na 1,8 GHz a další čtyři na 2,3 GHz. Smartphone má k dispozici 4 GB operační paměti a 64GB úložný prostor, nezapomnělo se ani na slot na paměťové karty. Ten mimochodem půjde využít také jako slot pro druhou SIM kartu. Displej nabídne úhlopříčku 5,2 palce a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů.

Patrně největší předností smartphonu je duální fotoaparát, který nabídne rozlišení 12 megapixelů. Na zadní straně chytrého telefonu tak nalezneme hned dva objektivy, jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnější detaily snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

  • Klady: duální fotoaparát, atraktivní cena
  • Zápory: skleněná záda fungují jako magnet na otisky prstů
  • Cena: 10 800 Kč

Asus ZenFone 3 Deluxe: míří na vrchol

ZenFone 3 Deluxe je novou vlajkovou lodí od společnosti Asus. Vybaven bude 5,7palcovým displejem s Full HD rozlišením. Podle výrobce mají být nicméně největším lákadlem použité fotoaparáty.

Foto: archív výrobce

ZenFone 3 Deluxe

Ten hlavní na zadní straně nabídne rozlišení 23 megapixelů a velmi dobrou světelnost f/2.0. Jeho čočka bude proti poškození chráněna safírovým sklíčkem. Fotoaparát se chlubí také čtyřosou optickou stabilizací, fázovým ostřením a zajímavými softwarovými vychytávkami. Například ze čtyř různých snímků zvládne novinka poskládat jeden obří s rozlišením 92 megapixelů.

ZenFone 3 Deluxe bude patřit k tomu nejlepšímu i po stránce výkonu. V útrobách totiž bude tepat procesor Qualcomm Snapdragon 820, kterým se aktuálně pyšní ty nejlepší vlajkové lodi na trhu. Ten bude doplněn rovnou o 6 GB operační paměti. Tak vysokou kapacitu přitom nenabízí ani celá řada konkurentů.

  • Klady: kvalita fotoaparátu
  • Zápory: zatím se v Česku neprodává
  • Cena: 19 000 Kč

Sony Xperia X Performance: líbivý vzhled Xperia X

Performance od společnosti Sony pracuje s procesorem Qualcomm Snapdragon 820, jehož osm jader tepe při frekvenci 2150 MHz. K dispozici jsou 3 GB operační paměti. 32GB úložný prostor spolupracuje se čtečkou paměťových karet, kapacitu lze tak snadno navýšit.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia X Performance

Displej má úhlopříčku pět palců a nabízí rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Celá řada konkurentů nicméně v současnosti nabízí modely s daleko jemnějším dotykovým panelem.

Přístroji se nedá upřít líbivý vzhled. Jedním z dalších velkých lákadel modelu X Performance je dozajista certifikace IP68, díky které je možné pracovat s telefonem i pod vodou. Zároveň nabízí zvýšenou odolnost proti prachu.

Zadní fotoaparát využívá 23megapixelový snímač Exmor RS a je napojen na 24mm objektiv G Lens se světelností F2,0. Díky tomu dokáže pořizovat velmi povedené momentky i za špatných světelných podmínek a v noci. Samozřejmostí je i blesk. Na čelní straně samozřejmě nechybí 13megapixelový fotoaparát pro pořizování autoportrétů a videohovory.

  • Klady: odolná konstrukce
  • Zápory: hardwarovou výbavou nepatří k absolutní špičce trh
  • Cena: 17 800 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám