Hlavní obsah

Co umí moderní digitální fotoaparáty

Novinky, mif

Prodejci elektroniky se v poslední době snaží zaujmout zákazníky zajímavými nabídkami na nové digitální fotoaparáty. Vybrat ten správný model ale nemusí být vůbec jednoduché. Není totiž všechno zlato, co se třpytí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavní problém je v tom, že na pultech obchodů je aktuálně bezmála tisícovka nejrůznějších modelů. Zatímco nejlevnější modely stojí klidně i méně než tisíc korun, za ty nejdražší si výrobci nechají zaplatit klidně i několik stovek tisíc.

Nejprve si je tak nutné rozmyslet, co přesně chceme fotografovat a v jakých situacích budeme nový přístroj používat. Základ nabídky tvoří kompakty, které své jméno získaly díky kompaktním rozměrům. Hlavní výhoda je tedy jasná – na cestách nezaberou příliš místa.

Obrazová kvalita nejlevnějších kompaktů ale zpravidla nebývá nejvyšší, naopak dražší modely se už mohou směle měřit například s digitálními zrcadlovkami.

Speciality pro náročné

Právě zrcadlovky přitom cílí na ty nejnáročnější uživatele. Jejich velkou výhodou je možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru nebo na rodinné snímky se totiž hodí pokaždé jiný. Objektivy je však dnes možné měnit také u některých kompaktů – jmenují se bezzrcadlovky.

Bezzrcadlovky jsou velké jako kompakty, ale svou obrazovkou kvalitou se blíží zrcadlovkám. Pořízené snímky jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachycené scény.

Jejich rozmachu však brání výrazně horší výdrž baterie a poměrně vysoká cena, která je o několik tisíc vyšší než v případě zrcadlovek. Neznamená ale, že dražší přístroj = vyšší obrazová kvalita. Výrobci si nechávají připlatit i za odolnější konstrukci či prémiovou výbavu.

Fujifilm FinePix XP70: fotí i pod vodou

Fotoaparát FinePix XP70 patří aktuálně mezi nejoblíbenější odolné kompakty v tuzemských obchodech. To je dáno především relativně příznivou pořizovací cenou pohybující se okolo čtyř tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Fujifilm FinePix XP70

Za zmiňovanou částku si toho nechá digitální fotoaparát od společnosti Fujifilm nechat líbit opravdu hodně. Přežít by měl bez jakékoliv újmy pády z výšky až 1,75 metru. Navíc je s ním možné fotit klidně i pod vodou, je totiž vodotěsný až do hloubky 15 metrů. I přes odolnou konstrukci testovaný kousek nepřišel o optický zoom, který zpravidla u podobných modelů chybí úplně.

Objektiv se však nevysouvá před tělo fotoaparátu, ale pouze v rámci jeho útrob. To aby se během případných pádů neponičil. Fujifilm FinePix XP70 nabízí rozlišení 16,4 MPx a pořízené momenty je možné prohlížet na 2,7palcovém displeji. Zajímavé je jistě i to, že lze tento digitální kompakt ovládat na dálku pomocí chytrého telefonu.

  • Klady: vodotěsná konstrukce
  • Zápory: kvalita snímků za horšího světla
  • Cena: 4000 Kč

Canon EOS 1D X Mark II: pro fajnšmekry

Digitální zrcadlovka Canon EOS 1D X Mark II je v současnosti modlou všech fotografických fajnšmekrů. Je to totiž to nejlepší, co si mohou aktuálně od zmiňovaného výrobce pořídit. Vzhledem se novinka od Canonu velmi podobá svému předchůdci, drtivá většina vylepšení se udála uvnitř. O zpracování obrazu se stará CMOS snímač s rozlišením 20,2 Mpx, který nabízí ve speciálním režimu citlivost až ISO 409 600.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 1D X Mark II

Aby stroj stačil i těm nejnáročnějším fotografům, je vybaven hned dvěma obrazovými procesory DIGIC 6+. Díky nim je možné fotografovat rychlostí až 14 snímků za sekundu, a to platí pro formáty JPEG i RAW. V případě uzamčeného ostření je možné dosáhnout rychlosti dokonce až 16 snímků za sekundu. Canon EOS 1D X Mark II využívá při ostření celkem 61 ostřících bodů, přičemž 41 z nich je křížových.

Fotografie se zobrazují na 3,2palcovém displeji, který má rozlišení 1,62 miliónu bodů. S novinkou je samozřejmě možné natáčet také videa, a to ve 4K rozlišení a až při 60 snímcích za sekundu. Samozřejmě jsou ale opět potřeba rychlé paměťové karty. Ve standardu Full HD je možné využít režim snímkování 120 snímků za sekundu.

  • Klady: obrazová kvalita, rychlost, natáčení 4K videí
  • Zápory: velmi vysoká cena
  • Cena: 165 000 Kč

Nikon D3300: zlatá střední cesta

Zrcadlovka D3300 od společnosti Nikon je přesným opakem výše zmiňovaného modelu Canon EOS 1D X Mark II. Místo profesionálů tedy cílí především na amatéry nadšence, čemuž logicky odpovídá i daleko příznivější pořizovací cena. Přesto ale tomuto fotoaparátu nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení.

Foto: archív výrobce

Nikon D3300

Testovaný kousek je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelu. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD). Standard 4k je výsadou až dražších modelů, například Nikonu D5 ten je přímou konkurencí pro Canon EOS 1D X Mark II, logicky se tedy ale nabízí za velmi podobnou cenu.

Nikon D3300 je možné pořídit za sumu těsně pod hranicí 13 tisíc i se základním objektivem 18– 55 mm. Na rozdíl od konkurentů se tato digitální zrcadlovka samostatně bez objektivu nenabízí. To je i důvod, proč jsou některé konkurenční přístroje na první pohled klidně i o několik tisíc korun levnější.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení sekvencí
  • Cena: 10 800 Kč

Rollei Compactline 52: nejlevnější na trhu

Fotoaparát Rollei Compactline 52 je na trhu již téměř celé tři roky. Přestože většina podobně starých konkurenčních modelů se již dávno přestala prodávat, tento digitální kompakt je nesmrtelný. A to především díky své ceně – levnější přístroj byste na pultech obchodů hledali marně.

Foto: archív výrobce

Rollei Compactline 52

Ceně však odpovídá kvalita, plastové tělo přístroje tak působí velice chatrně. Ve výbavě fotoaparátu navíc nenaleznete ani optický zoom. Osminásobný digitální zoom to už nezachrání. Rozlišení snímače je pět megapixelů a objektiv má fixní ohniskovou vzdálenost 8,5 mm. Výrobce udává poměrně nízkou světelnost F 2,8. Za zhoršených světelných podmínek je však na snímcích znát značný šum.

Kompenzovat alespoň částečně tyto nedostatky přístroje se snaží výrobce doprovodnými funkcemi. Kromě detekce úsměvu a obličeje dokáže fotoaparát také poznat, zda je slunečno, zataženo nebo zda je snímek pořizován pod zářivkou či žárovkou a podle toho nastavit automaticky nejlepší motiv.

  • Klady: velice atraktivní cena
  • Zápory: kvalita snímků, chybí optický zoom
  • Cena: 900 Kč

Huawei P9: fotit umí i mobily

Klasickým kompaktům konkurují v dnešní době velmi zdatně některé chytré telefony. To je příklad i nového modelu Huawei P9, který je vybaven duálním fotoaparátem, na vývoji se podílela známá fotografická společnost Leica.

Foto: archív výrobce

Huawei P9

Na zadní straně smartphonu tak nalezneme hned dva objektivy, jeden se stará o zachycení barev, druhý pak o co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu – toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač.

Když oba fotoaparáty spolupracují, měly by podle výrobce dosahovat o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů. Dokážou prý zachytit více světla i a zároveň vynikají při pořizování momentek za špatných světelných podmínek.

Kromě duálního fotoaparátu láká novinka také na poměrně slušnou hardwarovou výbavu. Základem je osmijádrový procesor Huawei Kirin 955, u kterého jsou čtyři jádra taktována na 2,5 GHz a další čtyři na 1,8 GHz. Tento čip má k dispozici 3 GB operační a 32GB úložný prostor.

Dotykový displej, jehož úhlopříčka dosahuje hodnoty 5,2 palce, nabízí Full HD rozlišení. Všechny zmiňované komponenty se ukrývají v těle z leteckého hliníku. Rozměry jsou 145 x 70,9 x 6,95 mm, přístroj je tedy velmi tenký. Hmotnost činí 144 g.

  • Klady: duální fotoaparát nabízí velmi vysokou kvalitu momentek
  • Zápory: vyšší cena telefonu ve srovnání s obyčejnými kompakty
  • Cena: 14 500 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám