Hlavní obsah

Nejlevnější počítačové hybridy na trhu

Novinky, mif, ort

Počítačové hybridy jsou rok od roku levnější. Díky tomu je dnes můžeme pořídit prakticky za stejné ceny jako klasické notebooky. Vyplatí se to?

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ty nejlevnější notebooky se dnes dají podle nákupního rádce Zboží.cz pořídit okolo 5500 Kč. Proti tomu tzv. hybridy, často označované také jako zařízení 2v1, se prodávají jen o pár stokorun dráž.

Hybridy se snaží spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů, v tom je jejich největší síla. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků.

Tablety jsou ceněné zpravidla pro svou výbornou mobilitu, ale když přijde řeč na práci, většina uživatelů sáhne po klasickém notebooku.

Zařízení 2v1 velmi často nabízejí displej, který je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet.

Malé displeje, stejný výkon

U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit. Když potřebuje uživatel pracovat, klávesnici si připojí a má klasický notebook. Na cestách naopak nejsou takové hybridy velkou přítěží, protože klávesnici mohou lidé jednoduše nechat doma.

V čem je tedy háček? V rámci těch nejlevnějších přístrojů na trhu překvapivě ani ve výkonu, ten je velmi podobný.

Zpravidla jsou hybridy osazeny dvou nebo čtyřjádrovými procesory a rychlými paměťmi typu flash, které nahrazují klasické pevné disky.

Nabídka ale bohužel není tak rozmanitá, jako u klasických notebooků. Pokud lidé touží například po velkém 15,6palcovém hybridu, budou ho mezi nejlevnějšími přístroji hledat marně. Ty se nabízejí až za citelně vyšší sumy přesahující zpravidla hranici 15 tisíc korun.

Naopak sehnat velký notebook s dobře čitelnou obrazovkou a pohodlnou klávesnicí není problém ani za méně než deset tisíc.

Lenovo IdeaPad Yoga 300: pro pohodlné psaní

Na první pohled se IdeaPad Yoga 300 nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů, novince nechybí plnohodnotná klávesnice s rozložením QWERTY pro pohodlné psaní a tradiční touchpad nahrazující funkce myši.

Foto: archív výrobce

Lenovo IdeaPad Yoga 300

V tablet se Yoga promění ve chvíli, kdy displej prohnete až pod klávesnici. Ta pak začne sloužit výhradně jako podstavec monitoru. Zařízení se v takovémto stavu ovládá pouze prostřednictvím dotykového 11,6palcového panelu s rozlišením 1366 x 768 bodů.

Konfigurace s cenovkou nižší než sedm tisíc korun nabízí procesor Intel Celeron N2840, jehož dvě jádra pracují při frekvenci 2,16 GHz. Nechybí ale u nich možnost automatického přetaktování až na 2,58 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti, integrovaný grafický čip Intel HD a 32GB úložný prostor.

Vše běží pod operačním systémem Windows 8.1. V nabídce jsou samozřejmě i výkonnější konfigurace, ty jsou ale pochopitelně dražší.

  • Klady: i při malém displeji nabízí plnohodnotnou klávesnici
  • Zápory: klávesnice se nedá odpojit
  • Cena: 6800 Kč

Accent TB890: nejlevnější na trhu

Především velmi příznivou cenou se snaží zaujmout nový tablet Accent TB890, který se však směle může měřit s klasickými notebooky. Součástí balení je totiž odnímatelná klávesnice, která obsahuje i zabudovaný touchpad. Magnetický mechanizmus je velmi jednoduchý, a tak na rozdíl od běžných notebooků není možné displej připojený ke klávesnici nijak naklánět.

Foto: archív výrobce

Accent TB890

Výkon samozřejmě odpovídá nízké ceně. V útrobách přístroje se ukrývá čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F taktovaný na frekvenci 1,33 GHz, který je podpořen 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem. Daný hardware bohatě stačí pro plynulý chod operačního systému Windows 10.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: displej nelze po připojení ke klávesnici polohovat
  • Cena: 5800 Kč

HP Pavilion x2: odolná konstrukce

Hybrid Pavilion x2 od společnosti Hewlett-Packard působí na první pohled velice subtilním dojmem. Opak je ale pravdou. Jeho konstrukce je poměrně odolná a snese i méně šetrné zacházení. Stejně dobře je zpracován i mechanismus k uchycení tabletu ke klávesnici.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion x2

Základem je výkonný procesor Intel Atom Z3736F s frekvencí 1,33 GHz. Standardně je přístroj dodáván se 2 GB operační paměti a 32GB úložným prostorem. Samozřejmě nechybí ani slot pro paměťové karty typu microSD. Displej s úhlopříčkou 10,1 palce a rozlišením 1280 x 800 pixelů obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics.

Novinka má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro počítače od HP typické. Jak je z řádků výše zřejmě již jasné, testovaný kousek připomíná spíše tablet než nějaký notebook. Díky operačnímu systému Windows 10 a odpojitelné klávesnici se s ním ale pracuje poměrně pohodlně.

  • Klady: překvapivě odolná konstrukce
  • Zápory: kvůli menšímu displeji je drobnější i klávesnice
  • Cena: 6500 Kč

Acer Aspire Switch 10: široká variabilita

Model Aspire Switch 10 se skládá ze dvou částí - počítačového tabletu s úhlopříčkou 10,1 palce, jehož dotykový displej má rozlišení 1920x1080 obrazových bodů, a základové stanice s klávesnicí. Právě díky této dokovací části dokáže novinka pracovat také jako klasický notebook.

Foto: archív výrobce

Acer Aspire Switch 10

Magnetický úchytný mechanismus je symetrický, což znamená, že displej je možné ke klávesnici připojit klidně i zcela obráceně, jak je vidět na snímku vlevo. V takovém režimu slouží základová stanice jako podstavec pro tablet, tento režim se hodí například pro sledování filmů.

Pracovní tempo hybridu udává čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3745 při frekvenci 1,33 GHz, díky speciálnímu režimu turbo se však tento čip dokáže automaticky přetaktovat v případě potřeby až na 1,86 GHz. Dále je k dispozici integrovaný grafický čip Intel HD a 2 GB operační paměti.

  • Klady: široká variabilita díky magnetickému uchycení displeje
  • Zápory: kvůli kovovému tělu je zařízení o něco těžší a dražší
  • Cena: 7800 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám