Hlavní obsah

Vybíráme nový digitální fotoaparát

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyznat se v nabídce digitálních fotoaparátů nemusí být ani pro zběhlejšího uživatele jednoduchá záležitost. Přece jen na trhu je více než osm stovek různých modelů. Poradíme, na co si dát při výběru pozor.

Foto: Profimedia.cz

I ty nejlevnější kompakty nabídnou řadu pokročilých funkcí. Problém jim nedělá ani práce s filtry a efekty. (Ilustrační foto)

Článek

Před nákupem si je nutné rozmyslet, v jakých situacích budeme fotoaparát využívat. Pokud chceme mít přístroj neustále po ruce, vhod přijdou kompakty. Nejnovější modely totiž nejsou o moc větší než mobil.

Jednotlivé kompakty se od sebe velmi liší kvalitou pořízených fotografií. Prodejci rádi tvrdí, že o kvalitě rozhoduje rozlišení. Desetimegapixelový fotoaparát ale nemusí hned fotografovat lépe než čtyřmegapixelový. Pro tisk fotografie 10 x 15 cm nám bohatě postačí rozlišení dva megapixely. Díky většímu rozlišení můžeme dělat z fotografií výřezy a zvětšeniny.

I ty nejlevnější kompakty nabídnou řadu pokročilých funkcí. Problém jim nedělá ani práce s filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek.

Ceny startují na tisícovce

Na rozdíl od většiny chytrých telefonů nabízejí digitální fotoaparáty také širší možnosti nastavení. Pracovat je možné například s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně tak je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Ceny kompaktů startují okolo tisícovky. Dražší přístroje zpravidla nabízejí stylovější vzhled nebo odolnější tělo. Některé zase extrémní možnosti přiblížení. Řeč je o takzvaných ultrazoomech. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy klidně i 30krát.

Pro nejnáročnější uživatele jsou určeny digitální zrcadlovky, které dokážou vytvořit velice povedené snímky – jsou téměř vždy ostré a věrně kopírují barevné proporce zachyceného objektu. Velkou výhodou je také možnost měnit objektivy. Na fotografování interiéru nebo na rodinné snímky se totiž hodí pokaždé jiný. Nejlevnější zrcadlovky pořídíte už za méně než 10 000 Kč.

Canon IXUS 155: zlatá střední cesta

O tom, že schopný fotoaparát nemusí stát horentní sumy, se snaží přesvědčit model IXUS 155 od společnosti Canon. Základem tohoto modelu je CCD snímač s rozlišením 20 megapixelů, který spolupracuje 10násobným optickým zoomem. To je mimochodem hodnota, za kterou by se nemusely stydět ani řádově dražší fotoaparáty.

Foto: archív výrobce

Canon IXUS 155

Samozřejmostí je optická stabilizace obrazu. Objektiv má navíc na tuto cenovou kategorii velice slušnou světelnost f/3. S ovládáním tohoto kompaktního fotoaparátu navíc nebudou mít problém ani méně zkušení uživatelé, protože nabízí velmi intuitivní ovládání.

Přitom ale nechybí ani pokročilé možnosti nastavení. I přes poměrně příznivou cenu, která startuje na hranici 2500 korun, nabízí Canon IXUS 155 řadu zajímavých funkcí. Řeč je o nabídce filtrů, nebo o možnosti upravovat pořízené momentky přímo ve fotoaparátu. Nechybí ani funkce automatické detekce obličeje.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: při horší světelnosti je na snímcích patrný šum
  • Cena: 2500 Kč

Nikon D3300: zrcadlovka nejen pro profíky

Dávno už neplatí, že digitální zrcadlovky jsou výsadou pouze profesionálních fotografů. Oblibě se těší i mezi amatéry, což dokládá i model Nikon D3300. Tento fotoaparát sází mimo jiné na velice jednoduché a intuitivní ovládání, se kterým si poradí i méně zkušení uživatelé. Přesto ale této zrcadlovce nechybí nic, co byste potřebovali i pro profesionální focení.

Foto: archív výrobce

Nikon D3300

Fotoaparát je vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelu. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD). Nikon D3300 je možné pořídit za sumu těsně pod hranicí 13 tisíc i se základním objektivem 18– 55 mm. Na rozdíl od konkurentů se tato digitální zrcadlovka samostatně bez objektivu nenabízí. To je i důvod, proč jsou některé konkurenční přístroje klidně i o několik tisíc korun levnější.

  • Klady: kvalita fotek
  • Zápory: delší doba nabíjení vestavěného blesku při focení několika sekvencí fotografií
  • Cena: 10 800 Kč (s objektivem)

Rollei Compactline 52: cena není všechno

Již několik měsíců si titul nejlevnějšího nového digitálního fotoaparátu na trhu drží Rollei Compactline 52. Pořídit jej je možné už za osm stovek, což je i jeden z důvodů, proč je tak populární. Ceně však odpovídá kvalita, plastové tělo přístroje tak působí velice chatrně.

Foto: archív výrobce

Rollei Compactline 52

Ve výbavě fotoaparátu navíc nenaleznete ani optický zoom. Osminásobný digitální zoom to už nezachrání. Rozlišení snímače je pět megapixelů a objektiv má fixní ohniskovou vzdálenost 8,5 mm. Výrobce udává poměrně nízkou světelnost F 2,8. Za zhoršených světelných podmínek je však na snímcích znát značný šum.

Kompenzovat alespoň částečně tyto nedostatky přístroje se snaží výrobce doprovodnými funkcemi. Kromě detekce úsměvu a obličeje dokáže fotoaparát také poznat, zda je slunečno, zataženo nebo zda je snímek pořizován pod zářivkou či žárovkou a podle toho nastavit automaticky nejlepší motiv.

  • Klady: velice atraktivní cena
  • Zápory: kvalita snímků, chybí optický zoom
  • Cena: 800 Kč

HTC Desire 820: fotit umějí i mobily

Klasickým kompaktům konkurují v dnešní době velmi zdatně některé chytré telefony. Na fotografování se například zaměřuje model Desire 820, který má tradičně dva fotoaparáty. Osmimegapixelový na přední straně doplňuje tradičně druhý na zadní s rozlišením 13 megapixelů.

Foto: archív výrobce

HTC Desire 820

V obou případech je možné používat speciální softwarové vychytávky. Například Live Makeup ukáže náhled fotografie ještě před jejím pořízením. Photo Booth zase dovolí zachytit více okamžiků do jediného obrázku.

Srdcem smartphonu, který pracuje pod operačním systémem Android, je osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 taktovaný na 1,5 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor, který bude možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 128 GB. Displej má úhlopříčku 5,5 palce.

  • Klady: kvalita pořízených snímků
  • Zápory: vyšší cena proti obyčejným fotoaparátům
  • Cena: 9000 Kč

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám