Hlavní obsah

S levnými miniaturní počítači se roztrhl pytel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době se na trhu objevují desítky nových miniaturních počítačů, které nejsou o moc větší než obyčejný flash disk. Co tyto stroje umí a k čemu jsou vlastně dobré?

Foto: Raspberry Pi

Fenomén miniaturních počítačů rozpoutal model Raspberry Pi. Na snímku je uložený ve speciální plastové skříni, která však není součástí balení.

Článek

Minipočítače jsou často postaveny na podobných součástkách jako chytré telefony a počítačové tablety.

Jejich výkon se zatím nemůže měřit s klasickými sestavami, přesto stačí na přehrávání videa ve vysokém rozlišení i na procházení webových stránek. Při všech činnostech je ale odezva systému o něco pomalejší.

Kompaktní stroje je možné používat jako jednoduchý počítač s monitorem, klávesnicí a myší. Daleko zajímavější je ale jejich využití u televizorů, kde mohou sloužit jako HTPC (Home Theater Personal Computer, tzn. domácí počítačové kino).

Díky nižšímu výkonu jsou totiž při svém provozu prakticky neslyšitelné, a tak neruší ani při sledování filmů. K připojení slouží téměř vždy HDMI konektor, prostřednictvím kterého může být šířen i zvuk. Napájení pak obstarává USB port.

Sestavy pro fajnšmekry

Popularitě minipočítačů nahrává také pořizovací cena. Zatímco ceny klasických sestav startují na 6000 Kč, kompaktní PC se dají pořídit už okolo tisícovky.

Na trhu jsou samozřejmě i miniaturní sestavy cílící na náročnější uživatele, jejich cena se ale klidně může vyšplhat na více než 20 000 korun. Takové stroje jsou již plnohodnotnými počítači a místo systému Android používají Windows. Standardně jsou vybaveny čtyřjádrovým procesorem z nabídky společností AMD nebo Intel.

Nechybí ani samostatné grafické karty, které kromě hraní her dovedou také připojit k počítači najednou několik monitorů s Full HD rozlišením. Vedle televizoru tak k HTPC můžete připojit například i projektor.

S výkonnou kompaktní sestavou u televizoru můžete samozřejmě pracovat jako s klasickým počítačem. Tedy přehrávat filmy, pouštět hudbu, brouzdat po internetu, hrát hry nebo číst e-maily.

Point od View Smart TV: obyčejný televizor promění na chytrý

Především pro obyčejné televizory je určen mini počítač Smart TV od společnosti Point of View. Po připojení je na nich možné brouzdat na internetu, instalovat nejrůznější aplikace a dokonce i nahrávat pořady, podobně jako s plnohodnotným DVD rekordérem.

Foto: Point od View

Point od View Smart TV

Výkon přístroje není nijak oslnivý, přesto pro uvedené činnosti stačí. Základem je dvoujádrový procesor s taktem 1,6 GHz, který má k dispozici grafické jádro Mali-400 podporující 3D akceleraci, 1024MB operační paměť doplňuje 4GB datové úložiště. Pro nahrávání je vhodné dokoupit ještě paměťovou kartu s vyšší kapacitou.

Kromě samotného adaptéru v balení naleznete také ještě praktickou bezdrátovou klávesnici, která se připojuje prostřednictvím rozhraní Bluetooth. Byť je velice drobná, má stejný počet tlačítek jako plnohodnotná QWERTY klávesnice u počítače a navíc ještě dotykovou plochu (touchpad), která nahrazuje funkce myši.

  • Klady: součástí balení je praktická klávesnice
  • Zápory: průměrný výkon
  • Cena: 2500 Kč

Rikomagic Mini PC: velký jako flash disk

S obyčejným USB flash diskem si snadno spletete počítačovou sestavu nazývanou Mini PC MK809III od společnosti Rikomagic. Kromě kompaktních rozměrů novinka láká také na slušnou hardwarovou výbavu a v neposlední řadě i na přívětivou cenu.

Základem je čtyřjádrový procesor Cortex-A9 s taktem 1,6 GHz a čtyřjádrová grafika Mali-400MP4. Podobné čipy se montují i do těch nejvýkonnějších počítačových tabletů i chytrých telefonů. Problém jim nedělá ani přehrávání Full HD videa při rychlosti 60 snímků za sekundu.

Foto: RikoMagic

Mini PC MK809III

Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 8GB úložný prostor. Ten je možné jednoduše rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD až o dalších 64 GB. Samozřejmostí je podpora bezdrátových standardů wi-fi a Bluetooth.

K TV se novinka jednoduše připojí prostřednictvím HDMI konektoru, přičemž napájení obstarává USB port. Na pultech zahraničních obchodů by se Mini PC MK809III měl objevit v průběhu několika týdnů za 76 USD (1500 Kč). Dostupnost v Česku zatím výrobce nepotvrdil.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: dostupnost v Česku je zatím neznámá
  • Cena: 1500 Kč

Giada D2308: pro nejnáročnější

Především na náročnější uživatele cílí sestava Giada D2308. I přes kompaktní rozměry pod jeho plastovými kryty nalezneme ty nejvýkonnější součástky, jaké je možné aktuálně pořídit. Novinka je postavena na platformě Intel Haswell, která nabízí velice slušný výkon při zachování nízké spotřeby.

Foto: Giada Technology

Giada D2308

Vybírat je možné mezi procesory Intel Core i5 a i7, dále jsou k dispozici dva sloty pro operační paměti typu DDR3, které dohromady pojmou až 16 GB. Nejvýkonnější model nabídne místo integrovaného čipu plnohodnotnou grafickou kartu Nvidia GTX 650 s 1 GB vlastní paměti. Ta stačí i na hraní nejnovějších her a připojit je k ní možné bez problémů klidně i dva monitory s rozlišením 4K.

I přes kompaktní rozměry 230 x 54,5 x 173,5 mm se do počítače vtěsnala také Blu-ray mechanika, díky které může být novinka použita mimo jiné u televizorů jako HTPC. Nechybí ani zabudovaný wi-fi adaptér či čtečka paměťových karet.

  • Klady: vysoký výkon
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 20–30 000 korun (v závislosti na konfiguraci)

Zotac Zbox Barebone: zlatá střední cena

Pokud vám připadá výkon miniaturních počítačů ve tvaru flash disku příliš nízký a zároveň nechcete utrácet za dražší sestavy, řešením by mohl být počítač Zotac Zbox Barebone. Za necelé tři tisíce totiž nabízí velice slušný poměr cena/výkon.

Foto: Zotac

Zotac Zbox Barebone

Hardwarová výbava se velice podobá populárním netbookům. Dvoujádrový procesor Intel Atom D525 doplňuje vestavěný grafický čip Intel GMA 3150. Konektorová výbava čítá šest USB portů, eSATA, HDMI i SPDIF.

Nechybí ani čtečka paměťových karet. Zotac Zbox Barebone je dodáván bez pevného disku i operační paměti. Tyto komponenty je nutné dokoupit zvlášť. Na druhou stranu díky tomu uživatel může přesně zvolit, jakou chce kapacitu nebo rychlost.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: pevný disk a operační paměť se dokupují zvlášť
  • Cena: 2900 Kč

Raspberry Pi: nejlevnější na trhu

Raspberry Pi je vybaven procesorem ARM1176JZFS o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze jsou běžně používány v chytrých mobilních telefonech současnosti. Ke grafickému zobrazení je určen čip s architekturou ARM, který podporuje standard OpenGL ES 2.0. Ten dokáže přehrávat video ve formátu až 1080p.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

K dispozici je 512MB operační paměť. Místo pevného disku využívá novinka paměťovou SD kartu, pro kterou je na druhé straně zařízení slot. Rozměry přístroje jsou 85,60 x 53,98 x 17 mm a hmotnost 45 gramů (bez počítačové skříně, ta totiž není součástí balení).

K připojení klávesnice či myši poslouží USB hub. Připojit je možné i externí USB pevný disk. I tak je ale nutné, aby zařízení pro start obsahovalo SD kartu. V rozšířené dražší verzi by pak měly být dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Podpora wi-fi je možná taktéž přes USB modul.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: počítačovou skříň je nutné dokoupit zvlášť (cca 300 Kč)
  • Cena: 1100 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám