Hlavní obsah

S novými tablety se roztrhl pytel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysvědčení pomalu klepe na dveře a toho si jsou vědomi i výrobci elektroniky. Rodiče, kteří si nevědí rady s dárkem, lákají na nové počítačové tablety. Jen za poslední dva měsíce jich v tuzemských obchodech přibylo přes šest desítek.

Foto: Toshiba

Jeden z nových tabletů - Toshiba WT310

Článek

Na český trh nyní míří nové tablety velkých i malých značek. Vedle značkových tabletů totiž nezanedbatelnou část nabídky tvoří čínská produkce, která se snaží zákazníky zaujmout především atraktivní cenovkou. Na to reagují i renomovaní výrobci a snižují ceny.

„Slevy mohou dosahovat až 30 procent,“ řekla Štěpánka Kovaříková, manažerka serveru Zboží.cz. Jako příklad dává sedmipalcový Samsung Galaxy Tab 2, jehož cena se propadla pod hranici pěti tisíc korun. Ještě v minulém měsíci se přitom tento konkrétní model nabízel za nejnižší sumu okolo 7000 Kč.

Slevy se samozřejmě dotkly také dalších značek. „Model Sencor Element 8 mohou uživatelé na Zboží.cz nyní najít od 2500 Kč místo původních 4000 Kč. Za pozornost stojí i tablety od značky GoClever, které za velmi příznivou cenu nabízejí velmi nadstandardní parametry, a v minulém měsíci některé modely zlevnily až o 27 %,“ konstatovala Kovaříková.

Microsoft zamíchá kartami

Prvenství na trhu s tablety si stále drží společnost Apple. Systém iOS, kterým je vybaven iPad, měl v prvním čtvrtletí tržní podíl 48,2 procenta. Ještě loni během prvních tří měsíců roku to přitom podle Strategy Analytics bylo 63,1 procenta.

Na paty Applu šlape Android, který si z loňských 34,2 procenta polepšil na 43,4 procenta. Výrazně si polepšila také platforma Windows. Ta se z nuly vyhoupla na 7,4 procenta. A právě Microsoft v letošním roce zamíchá kartami nejvíce.

Pro svůj operační systém Windows 8 totiž chystá novou aktualizaci, která bude podporovat nejrůznější velikosti a rozlišení displeje. Až doposud totiž osmičky pro neomezený chod vyžadovaly rozlišení alespoň 1366 x 768 obrazových bodů. Podpora nižšího rozlišení otevře cestu tomuto operačnímu systému také na levnější a menší tablety, kde zatím kraloval konkurenční Android.

Acer Iconia A1: kompaktní rozměry

Elegantní vzhled a kompaktní rozměry. To jsou dvě hlavní přednosti nového počítačového tabletu Iconia A1, které se společnost Acer snaží podpořit i poměrně zajímavou cenou necelých pěti tisíc korun. Za tuto sumu přitom nenabídne vůbec špatnou výbavu.

Foto: Acer

Acer Iconia A1

Stroj vybavený operačním systémem Android má 7,9palcový displej s LED podsvícením a technologií IPS, která nabízí velice věrný obraz a živé barvy. Rozlišení dotykového panelu je však pouze 1024 x 768 obrazových bodů.

Srdcem Iconie A1 je čtyřjádrový procesor s taktem 1,2 GHz. Základní model nabídne úložný prostor o velikosti 8 GB. V prodeji se ale objeví také verze s kapacitou 16 a 32 GB. Vedle wi-fi rozhraní bude možné za příplatek tisíc korun zakoupit také variantu s 3G.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: tabletu by slušelo vyšší rozlišení displeje
  • Cena: 4900 Kč (8GB model)

GoNote Mini: klávesnice hraje prim

Na spojení výhod tabletu a netbooku sází nový hybrid od britské společnosti Ergo Electronics. Základem tohoto hybridu je sedmipalcový dotykový displej, který disponuje rozlišením 800 x 480 pixelů. K němu je však napevno připevněna výklopná klávesnice, díky níž vypadá celé zařízení jako miniaturní netbook.

Foto: Ergo Electronics

GoNote Mini

Místo touchpadu je přístroj vybaven takzvaným trackpointem. Jde o polohovací zřízení známé především z notebooků společnosti Lenovo, kterým je možné pohybovat do všech stran.

S ohledem na příznivou cenu příliš nepřekvapí, že novinka nepatří k těm nejvýkonnějším zařízením na trhu. Srdcem hybridu je procesor Rockchip RK2918 taktovaný na frekvenci 1,2 GHz. Ten má k dispozici HD grafický čip a operační paměť s kapacitou 1 GB.

  • Klady: klávesnice, nízká cena
  • Zápory: dostupnost v Česku zatím nebyla potvrzena
  • Cena: 3000 Kč

Toshiba WT310: pracant s Windows

Především pro pracovní nasazení je určen nový tablet Toshiba WT310, který je k dispozici výhradně s operačním systémem Windows 8 Pro.

Foto: Toshiba

Toshiba WT310

Základem je platforma Intel Ivy Bridge, kterou jsou vybaveny také moderní ultrabooky. Výrobce počítá s tím, že právě díky podobným součástkám a systému od Microsoftu by mohla novinka konkurovat laptopům v korporátní sféře. Připojit totiž půjde klávesnice i myš.

Ovládat Toshibu WT310 bude samozřejmě možné také prostřednictvím dotykového displeje. Ten se pochlubí úhlopříčkou 11,6 palce a Full HD rozlišením. Dodávat se bude také praktický stylus DigitizerPen, se kterým půjde na monitor kreslit stejně jednoduše jako tužkou na papír.

  • Klady: všestranné možnosti využití
  • Zápory: kvůli většímu monitoru se hmotnost tabletu přiblížila k jednomu kilogramu
  • Cena: zatím nestanovena

Razer Edge: nejvýkonnější na světě

Razer Edge vypadá na první pohled jako tuctový počítačový tablet. Pod jeho plastovými částmi se však ukrývá plnohodnotný procesor Intel Core i7 s frekvencí 1,9 GHz, který se v případě potřeby sám přetaktuje až na 3,0 GHz.

Foto: Razer

Razer Edge

O grafický výkon se stará dedikovaný čip nVidia GT640 LE GPU a až 8 GB operační paměti. Díky vysokému výkonu je možné na tabletu Edge spustit prakticky všechny tituly, které běží v operačním systému Windows. Ke hraní poté slouží speciální nástavec s dvojicí ovladačů na stranách nebo 10,1“ dotykový displej s rozlišením 1366 x 768 pixelů.

Novinka by měla podporovat také technologii Intel WiDi. Díky ní je možné tablet v případě potřeby jednoduše připojit bezdrátově k televizoru a hrát stejně jako s tradiční konzolí. Pokud TV standard WiDi nepodporuje, je k dispozici také klasický HDMI konektor.

  • Klady: vhodné i pro hráče
  • Zápory: zhruba poloviční výdrž baterie proti konkurenčním tabletům
  • Cena: od 26 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám