Hlavní obsah

Mobily zdecimovaly GPS navigace, teď jsou na řadě fotoaparáty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelitní GPS navigace se v poslední době dvakrát velké popularitě netěší. Lidé místo nich stále častěji využívají pro orientaci chytré telefony, pro které jsou většinou navigační programy úplně zadarmo. Podobný osud by již velice brzy mohl potkat i kompaktní fotoaparáty.

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView

Článek

Fotoaparáty v mobilech nabízejí rok od roku lepší obrazovou kvalitu a dokáží se vyrovnat i s dřívějšími nešvary. Některé modely mají navíc ještě vyšší rozlišení než většina kompaktů. To je příklad čerstvé novinky na tuzemském trhu Nokie 808 PureView, která nabízí rozlišení 41 megapixelů.

Většina mobilů ale zatím na rozdíl od digitálů nenabízí optický zoom, tedy možnost přiblížení snímaného objektu. Nokia se na to přesto snažila vyzrát speciální technologií převzorkování obrazu.

Bezztrátové přiblížení

„Při standardních rozlišeních (2, 3, 5 a 8 megapixelů) to v praxi znamená možnost využívat zoom bez ztráty ostrosti a možnost sejmout obrazovou informaci ze sedmi pixelů a následně ji pro získání co nejostřejšího obrazu sloučit do jednoho pixelu,“ řekla Pavla Tomsová z Nokia ČR.

„Při vyfocení ve vysokém rozlišení to znamená možnost pořídit fotografii, následně v ní zoomovat, zvolit nový výřez, z něj udělat novou fotografii, změnit její velikost a následně odhalit do té doby skryté detaily původní scény,“ doplnila.

V některých funkcích mají ale smartphony navrch. Řeč je například o ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, ostřit na některých přístrojích můžete kdekoli na ploše dotykového displeje. [celá zpráva]

Nokia 808 PureView: bezkonkurenční rozlišení

Nokia 808 PureView je aktuálně podle technických parametrů nejlepším fotomobilem na trhu. Nabízí bezkonkurenční rozlišení 41 megapixelů. Jak už je u finských telefonů zvykem, optiku dodala společnost Carl Zeiss.

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView

Vysoké rozlišení přitom není pouhým marketingovým tahem, ale je využíváno k redukci šumu i možnosti bezztrátového zoomování. I při maximálním přiblížení a ve špatných světelných podmínkách je obraz ostrý a šum je nižší než u většiny dnešních kompaktů.

Ani v ostatních parametrech není novinka žádné ořezávátko, nabídne 1,3GHz ARM procesor a 512 MB operační paměti. Pro uložení dat je přístroj vybaven 16GB vestavěnou pamětí, kterou je možné dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: kvalita fotografií
  • Zápory: kvůli fotoaparátu je telefon baculatější
  • Cena: 14 400 Kč

HTC One X: výkon na prvním místě

HTC One X je postaveno na platformě nVidia Tegra 3, díky které patří k těm nejvýkonnějším smartphonům na světě. Základem výkonné čipové sady je čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,5 GHz a dvanáctijádrová grafická jednotka nVidia. Vlajková loď HTC navíc obsahuje také speciální jádro pro maximální efektivitu správy energie.

Foto: HTC

HTC One X

Novinka ale není rozhodně pro každého. Některé uživatele nejspíše odradí větší rozměry telefonu, které jsou dány dotykovým panelem s úhlopříčkou 4,7 palce. Na druhou stranu díky této velikosti má HTC One X jemné rozlišení displeje 1280x720 obrazových bodů. Proti poškození je displej chráněn speciální vrstvou Gorilla Glass. Integrovaný fotoaparát má rozlišení osm megapixelů a kromě automatického ostření nabídne i vestavěný blesk.

  • Klady: pokročilé možnosti nastavení fotoaparátu
  • Zápory: nenabízí podporu paměťových karet
  • Cena: 11 400 Kč

Samsung Galaxy S III: nechá se ovládat hlasem

Nová vlajková loď společnosti Samsung nabízí skvělé technické parametry a vysoký výkon. Galaxy S III je vybaven 4,8palcovým displejem s vysokým rozlišením 1280x720 obrazových bodů. Použita u něj byla technologie Super AMOLED, díky čemuž nabídne věrnější podání barev, lepší pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunci.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Displej ale není to jediné, čím přístroj nadchne, patří totiž k těm nejvýkonnějším chytrým telefonům na trhu. Vybaven je čtyřjádrovým procesorem Exynos 4412, který pracuje na frekvenci 1400 MHz a k dispozici má 1024 MB operační paměti.

Novinku pohání operační systém Android. Zaujmout zákazníky se přístroj snaží také technologií S-Voice, která umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem. Smart stay zase dokáže rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte, a podle toho jej nastavit.

  • Klady: vysoký výkon, chytré funkce
  • Zápory: pro některé uživatele může být telefon již příliš velký
  • Cena: 12 500 Kč

Sony Xperia P: láká nízkou cenou

Společnost Sony vsází u svých chytrých telefonů především na elegantní vzhled. To je vidět i u nového modelu Xperia P, jehož kovové tělo doplňují ostře řezané linie. Za zmínku stojí také dotyková plocha nahrazující tlačítka pod displejem. Ta je totiž zcela průhledná, a tak můžete koukat skrze něj.

Foto: Sony

Sony Xperia P

Xperia P má čtyřpalcovou dotykovou obrazovku s rozlišením 540x960 pixelů, gigaherzový dvoujádrový procesor Cortex-A9, 1GB operační paměť a úložný prostor s kapacitou 16 GB. Ve výbavě nechybějí ani bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth, vestavěný GPS čip a microUSB konektor.

Vestavěný fotoaparát má rozlišení osm megapixelů a nabídne blesk i automatické ostření. I přes poměrně nízkou pořizovací cenu telefonu je fotoaparát vybaven pokročilými funkcemi. Řeč je například o možnosti pořizovat trojrozměrné snímky díky funkci 3D sweep panorama.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: trojrozměrné snímky je možné prohlížet pouze na televizorech a monitorech s 3D technologií
  • Cena: 7200 Kč

iPhone 4S: legenda osobně

Za výbornou náhradu kompaktu považuje řada fanoušků společnosti Apple také nejnovější iPhone 4S, který se v Česku začal prodávat loni na podzim. Vzhled se oproti předchozí generaci prakticky nezměnil, hlavní změny se udály uvnitř přístroje. Vylepšení se dočkal i vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5 Mpix na 8 Mpix.

iPhone 4S dokáže natáčet videa ve Full HD rozlišení, přičemž nabízí i stabilizaci obrazu. I když má přístroj nižší rozlišení než konkurence od Nokie, dokáže vytvářet opravdu povedené momentky. Potřebuje však k tomu dobré světelné podmínky.

Ve srovnání se starší čtyřkou má novinka dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku. To je zásluha nového procesoru A5, který používá také iPad 2. Displej iPhonu 4S má úhlopříčku 3,5 palce a rozlišení 640x960 obrazových bodů. Data přístroj ukládá na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB až 64 GB.

  • Klady: intuitivní a uživatelsky příjemné ovládání
  • Zápory: na přelomu září a října by se měl objevit nový model
  • Cena: 13 500–17 500 Kč (v závislosti na kapacitě paměti)

LG Optimus 3D Max: ve znamení třetího rozměru

LG Optimus 3D byl prvním 3D telefonem na světě. Novinka s přídomkem Max posouvá jeho hranice ještě o kousek dál. Je vybavena 4,3palcovým displejem s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů, který dokáže trojrozměrný obraz zobrazit i bez speciálních brýlí – na rozdíl od většiny dnes prodávaných televizorů.

Foto: LG

LG Optimus 3D Max

Kromě zobrazení dokáže novinka 3D obraz také pořizovat. Je totiž vybavena dvěma pětimegapixelovými fotoaparáty a přisvětlovací LED diodou. Snímky je možné pořizovat jak ve 3D, tak i 2D režimu. To samé platí o natáčení videa, které přístroj v trojrozměrném režimu zvládne natáčet v rozlišení až 720p, respektive v rozlišení 1080p v případě 2D režimu.

Proti svému předchůdci je Optimus 3D Max o něco výkonnější. Disponuje dvoujádrovým procesorem TI OMAP 4430 (frekvence 1,2 GHz), grafickým čipem PowerVR SGX540 a operační pamětí s kapacitou 1 GB. Vestavěná uživatelská paměť má kapacitu 8 GB, podporovány jsou i microSD karty. Novinka pracuje s operačním systémem Android.

  • Klady: podpora 3D obrazu
  • Zápory: kvůli 3D displeji je telefon o něco baculatější
  • Cena: 8000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám