Hlavní obsah

Jak zlepšit pokrytí mobilní sítě doma nebo na chalupě pomocí femtobuňky

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktuální pokrytí 3G signálem je u mobilních operátorů v ČR poměrně slušné. Stále však není ve všech obydlených oblastech a v některých budovách lze stěží najít i běžný GSM signál. V obou případech pomůže instalace femtobuňky - domácí stanice pro šíření mobilního signálu, v tomto případě typu 3G. Jako první toto zařízení nabízí společnost Vodafone.

Článek

Femtobuňka je zařízení, které dokáže dodatečně pokrýt oblasti se slabým nebo i žádným mobilním signálem. Dá se s ní vyřešit problém, kdy pro operátora není výhodné v dané oblasti posilovat signál (tedy vylepšovat stávající či přidávat další vysílače), a proto nabídne zákazníkovi možnost pořídit si malé zařízení, které v jeho oblasti signál udělá.

Podmínkou pro fungovaní femtobuňky je připojení k internetu o dostatečné rychlosti. Nejběžnější jsou v tomto směru typy připojení ADSL či Wi-Fi, ale vyhovují i další typy, které mají doporučenou rychlost alespoň kolem 2 Mb/s. Na pomalejším internetovém připojení by služba také fungovala, ovšem kvalita by nemusela být vždy ideální a kapacita pro více připojených sim karet dostatečná.

Vlastní 3G zóna

Od prvního července oficiálně nabízí 3G femtobuňku k prodeji mobilní operátor Vodafone za standardní cenu 3377 korun. Služba je pojmenována Vlastní 3G zóna. První investice do nadstandardního signálu je tedy nutná, žádné slevy při pořízení s ADSL či mobilním internetem zatím operátor nenabízí.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V příslušenství femtobuňky najdeme plastový stojánek, napájecí adaptér, síťový kabel, záruční list, manuály a návody.

Femtobuňku pro Vodafone vyrábí společnost Alcatel-Lucent a jedná o typ s číselným označením 9361. Zařízení je plošně velké jako obal od audio CD, do hloubky má něco přes tři centimetry. Zabaleno je v pěkné červeno-bílé krabici. Uvnitř balení najdeme také napájecí adaptér, LAN kabel se žlutými koncovkami RJ-45, záruční list a relativně stručný, ale přehledný manuál a návod k použití.

První zapojení

Prvním krokem k instalaci a použití femtobuňky je nalezení místa, kde bude její využití možné a dostupné. Podmínky jsou dvě. První je dostupnost modemu přivádějícího pevný internet, druhou je využitelnost v okolí přibližně 20 metrů. To je totiž průměrný dosah vysílaného 3G signálu. Ten může zkrátit zeď či jiná překážka mezi telefonem a vysílačem.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Opěrná noha se zasune do podlouhlého otvoru nad konektory v zadní části zařízení.

Po nalezení správného místa připojíme k tělu přístroje opěrnou nohu, aby nám zařízení stálo. Kabelem spojíme internetový modem se žlutou zdířkou. Kdo by měl od modemu pouze jeden kabel do počítače, napojí ho do femtobuňky a přiloženým kabelem zapojí i počítač přes druhý LAN konektor. Femtobuňka v té chvíli působí jako rozbočovač. Poté připojíme adaptér do zásuvky.

Zatím pouze čtyři přenosy

Při koupi je možné nahlásit až 16 čísel (pouze Vodafone), která se mohou přes femtobuňku připojit do sítě a volat, smskovat či datovat. Najednou však lze provádět zatím pouze čtyři přenosy (volání nebo data). Mělo by se však jednat pouze o omezení firmwarem, samotné zařízení by mělo podporovat až 16 přenosů najednou. Zda a kdy půjde využít další, zatím jasné není.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Femtobuňka Vodafone

Jakmile připojíme přístroj do sítě, začne si načítat data, která potřebuje ke své funkčnosti v mobilní síti. Po prvním zapojení trvá načítání půl hodiny až hodinu. Při vypnutí a opakovaném zapnutí už ale funguje ihned.

Vázanost na místo

Mimo nahlášení čísel, která operátor pro daný domácí vysílač zaregistruje, je potřeba nahlásit i adresu, na které bude femtobuňka umístěna. V tomto případě se jedná o omezení, za které však operátor nemůže. Dle zákona totiž musí být schopen podat státním složkám v případě potřeby informaci, kde se přibližně daný telefon nachází. Pokud bychom si mohli přenášet femtobuňku z domu do domu, nezjistil by operátor nic.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na zadní straně zařízení je specifikační štítek, průduchy pro odvětrávání a ve spodní části dostupné konektory.

Mnohé by určitě zajímalo, jak je to s vyzařováním zařízení. Jelikož je povoleno státními úřady, nejedná se o nic silného. Dle manuálu je vysílací výkon 20mW až 100mW. Jisté omezení plyne i z toho, že se k domácí síti nemohou připojit telefony bez podpory 3G. Zařízení běžnou GSM síť nepodporuje. Méně šťastnou zprávou je i to, že ač používáme k hovorům a přenosu dat své pevné připojení k internetu, stažená data se nám počítají do FUP limitu. Datový tarif však není povinný.

Test rychlosti

Nejlepší místo na testování je logicky takové, kde není 3G síť a signál je špatný. Najít tak „příznivou“ oblast, kde by byl navíc pevný internet, se mi nepodařilo. I tak jsou ale výsledky zajímavé.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Maximální naměřená rychlost připojení k internetu přes domácí vysílač připojený na 8Mbit ADSL připojení.

Většina telefonů s podporou 3G sítí se řadí mezi smartphony. Ty vždy upřednostňují kvalitu (pokud je nastaven duální režim). Pokud bychom tedy na dostupné 3G síti měli mít jednu čárku signálu, raději přepne na GSM síť, kde bude signál plný.

V případě femtobuňky si telefon hledá ten nejsilnější dostupný vysílač. V nepříznivých testovacích podmínkách, kdy je v okolí 3G síť s plným signálem, se pozná připojení k femtobuňce podle rychlosti přenosu dat.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Maximální naměřená rychlost připojení k internetu přes běžný 3G vysílač operátora Vodafone.

I v blízkosti vysílače se totiž rychlost 3G dat na 8 Mb/s ADSL lince pohybovala okolo 1,8 až 1,9 Mb/s, zatímco samotná 3G síť operátora poskytovala běžně dvojnásobnou rychlost, což je vidět na obrázcích. Testováno bylo na aplikaci Měření rychlosti internetu pro OS Android.

Test signálu

Test signálu proběhl na bázi měření vzdálenosti a překážek, přes které je femtobuňka schopna poskytovat maximální signál, resp. signál větší než běžná 3G síť operátora. Přes jaký vysílač telefon běží, jsem poznal podle naměřené rychlosti. Testoval jsem uvnitř a v okolí jednopatrového rodinného domu s cihlovými základy a 15 centimetrů širokými zdmi z pórobetonu (podobné ytongu).

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Čtyři výsledky měření rychlosti. První dva jsou před domácí 3G vysílač, poslední dva přes běžný vysílač operátora.

S dosahem maximálního signálu nebyl problém přes dvě zdi v jednom patře ve vzdálenosti cca 12 metrů od domácího vysílače. I přes jeden strop byl signál maximální. Šikmo přes patro, tzn. přes strop a více zdí už plný signál nebyl a telefon se napojil na místní 3G síť. V oblasti bez 3G pokrytí by ovšem došlo k tomu, že bude pouze méně čárek signálu. Na přímou viditelnost byl signál maximální na specifikační vzdálenost okolo 20 metrů.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si blíže představili domácí vysílač 3G signálu od společnosti Vodafone, obecně zvaný femtobuňka. Jedná se o zařízení, které dokáže imitovat běžnou telefonní síť a vylepšit tím sílu signálu, přičemž všechna data (hovory, sms) plynou přes pevnou internetovou síť. Kladem je, že lze přivést silný mobilní signál do domácností, kde je ten běžný z vysílače operátora velmi slabý.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Domácí 3G zóna alias 3G femtobuňka

Femtobuňka pokryje běžně vzdálenost do 20 metrů, záleží však na síle překážek, hlavně zdí. Limit pro počet přihlášených telefonů na zařízení je 16, v jednu chvíli mohou telefonovat či datovat čtyři. Je však potřeba mít telefony, které podporují 3G, domácí vysílač totiž neumí GSM. Nutností je také zaplatit cenu 3377 korun za přístroj a mít sim karty u Vodafone. Plusem je velmi jednoduchá instalace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám