Hlavní obsah

Test notebooku MSI PR210X: Malý nemusí znamenat drahý

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Subnotebooků nabízejících vysoký výkon za rozumný balík peněz neustále přibývá. Důkazem nám buď MSI PR210X s displejem o úhlopříčce 12". A že malé rozměry nemusí znamenat snížený výkon se pokusí dokázat za pomocí procesoru AMD Turion X2. Pojďme se proto podívat na jeho silné i slabší stránky.

Článek

Dvanáct palců úhlopříčky není lákavých jen kvůli malým rozměrům jen lehce přesahujícím papír A4. Menší šasi má taktéž pozitivní vliv na hmotnost přenosného počítače, která se v případě MSI PR210X drží na hodnotě 1,8 kg. V kombinaci s napájecím zdrojem a nějakým tím příslušenstvím proto není problém ušetřit i kilogram a půl hmotnosti v porovnání s hlavním 15,4" proudem přenosných počítačů.

Rychlá prohlídka PR210X

Díky integraci opravdu výkonných komponent, kterými jsou v tomto případě procesor AMD Turion X2 1,8 GHz, 2 GB operační paměti, 250 GB pevný disk a grafická karta ATI Radeon X1270, není PR210X určen výhradně ke kancelářským úkonům. Na takovém notebooku není problém například editovat video nebo mixovat zvuk.

Z hlediska výbavy notebooku nechybí vůbec nic, snad s výjimkou integrovaného TV tuneru, který by však měl být dostupný v jiné konfiguraci. V útrobách tak našla místo WiFi síťová karta, BlueTooth modul, webová kamerka s rozlišením 1,3 MPx, DVD vypalovačka s podporou všech formátů včetně DVD-RAM, nebo snímač otisk prstů použitelný kromě bezpečností stránky i jako skrolovátko při procházení dokumentů a webových stránek.

Konektorů je tu taktéž požehnaně. Typické 3 USB porty doprovází malá zdířka čtyřpinového FireWire, D-Sub k napojení externího monitoru, HDMI port pro spojení s televizní obrazovkou, televizní výstup S-Video, síťový konektor, výstup modemu a rozšiřující slot karet ExpressCard. Zapomenout bych neměl ani na dva jack konektory zvukové karty umožňující připojit sluchátka či externí mikrofon.

Ergonomie a stavba notebooku

Materiál použitý k výrobě šasi notebooku není ani hliník, ani hořčík, ale jen tvrzený plast. V dané cenové kategorii 25 000 Kč nečekejte zázraky, mnoho je podřízeno finanční stránce. Plast jako takový není žádným negativem, ale například při hrubém zacházení a velmi frekventovaném používání může docházet k problémům jako praskání pantů a prohnutí víka. A právě tuhost plastů okolo displeje LCD není silnou stránkou PR210X. Rozhodně nedoporučuju na notebook pokládat jakékoliv těžší předměty.

Nebyl jsem příliš spokojen s tuhostí pantů. To má sice tu výhodu, že je displej možné velmi snadno odklopit i jednou rukou, ovšem již při lehkých okolních vibracích se víko notebooku začíná chvět. MSI se tak nehodí k využití v dopravních prostředcích, snad s výjimkou letadel a velkých lodí. Ve vlaku nebo autobuse se bude obraz nepříjemně třepat.

Zato klávesnice a rozmístění konektorů obstály na výbornou. Klávesnice zasahuje prakticky z kraje do kraje, všechny klávesy jsou velké a neošizené. Na notebooku se tak píše opravdu příjemně. U konektorů jsou USB šikovně rozhozeny na obě strany (vpravo 2), a například čtečka karet je umístěna hned na kraji nejblíže uživateli.

Kdo by chtěl například měnit paměti nebo jen vyčistit chlazení notebooku, uvítá šikovně vymyšlený systém přistupu ke komponentám. Spodní kryt zabírající prakticky celou plochu podstavy je uchycen jen čtyřmi šroubky a po vyjmutí baterie jej můžete vysunout směrem dozadu. Tím mimo jiné zjistíte, že k dispozici jsou 2 paměťové sloty osazené od výroby dvěma DDR2 667MHz moduly.

PR210X v praxi

Zapůjčený notebook ve verzi PR210X-024CZ není vybaven nejrozšířenějším operačním systémem MS Windows, předinstalovaný je jen FreeDOS, ale přesto výrobce přiložil na CD ovladače pro Windows Vista. Problém je v tom, že pokud chcete používat Windows XP, musíte ovladače získat z webu MSI. A věřte nebo ne, mají dohromady něco přes 270 MB.

Při práci je subnotebook MSi příjemně tichý. Chlazení sice pracuje neustále, naštěstí o sobě dává vědět jen decentním svistem za rušného dne prakticky neslyšitelným. V zátěži, neplatí pro sledování DVD filmu, potom hluk vzroste a notebook se stává hlučnějším, avšak díky charakteru zvuku není tato hlučnost nepříjemná a rušivá.

Opravdovým klenotem ve výbavě je 250 GB disk WesternDigital. Ten dosahuje svým výkonem úrovně dva roky starých desktopových 3,5" disků, na notebookovské 2,5" disky je tedy pekelně rychlý. Průměrná rychlost čtení je u něj rovna 48 MB/s! A to plotny točí jen 5400 otáček za minutu.

Displej, ač s úhlopříčkou 12" a rozlišením 1280x800, má z mně neznámého důvodu lesklou povrchovou úpravu. Poněkud tento krok MSI nechápu, neboť řada PR má být určena "profesionálům", tedy spíš pracujícím. Tam bývají nasazovány displeje matné, které neodvádějí pozornost odlesky a zrcadlením.

Závěr bude patřit baterii a výdrži. Akumulátor kapacity 4800 mAh slibuje velkou výdrž a tak se také stalo. Při intenzivní kancelářské práci můžete do klávesnice bušit více jak čtyři hodiny v kuse, při přehrávání DVD disku vydrží notebook bavit publikum téměř tři hodiny.

Hodnocení

MSI PR210X působí poněkud rozpačitě. Za 23 500 Kč s daní dostanete malý, lehký a dobře vybavený subnotebook, který se může pochlubit solidním výkonem a dlouhou výdrží na baterie. Mezi klady patří i příslušenství tvořené brašničkou, či spíš obalem, a optickou myší.

Dojem si notebook potom kazí zejména měkkými plasty (především víko), nepříliš pevnými klouby víka a lesklým provedením displeje. U pracovního notebooku bych čekal poněkud bytelnější konstrukci.

Technické parametry

  • Procesor: AMD Turion X2 1,8GHz
  • Paměť: 2GB DDR2 667MHz
  • Disk: 250GB 5400ot/min
  • Graf. karta: ATI Radeon X1270  se sdílenou pamětí
  • Displej: 12" 1280x800 lesklý
  • Optická mechanika: DVD+-RW
  • Bezdrátová komunikace: WiFi (b/g), BT 
  • Konektory: 3xUSB, 1xFireWire, 1xD-Sub, 1xHDMI, 1xaudio OUT, 1xaudio IN, 1xLAN, 1xModem RJ11, 1xExpressCard, 1xčtečka karet SD/MMC/MS 
  • Rozměry: 303 x 231,5 x  16-29,5mm
  • Hmotnost: 1,8kg 
  • Výdrž: přes 4 hodiny 
  • Cena: cca 23 500Kč s DPH 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám