Hlavní obsah

Windows mají kritickou chybu zabezpečení

Novinky, mif

Společnost Microsoft vydala výjimečnou bezpečnostní aktualizaci operačního systému Windows, která má uživatele ochránit před infikováním počítače viry, červy a dalšími bezpečnostními riziky. Aktualizace je doporučena především pro starší systémy Windows XP a 2000, kde byla označena za kritickou.

Článek

Aby byla zajištěna bezpečnost systému Windows, doporučuje Microsoft stáhnout výjimečnou bezpečnostní aktualizaci.

Chyba je podle stanoviska softwarového giganta kritická u systému Windows 2000 a XP. Neméně důležitá je aktualizace i pro systémy Windows Vista a Windows Server 2008.

Microsoft se bohužel blíže nevyjádřil ke konkrétnímu možnému ohrožení uživatele, který neprovede aktualizaci systému. Zároveň však varuje, že počítačový útočník nebo hacker může chybu v krátkém čase zneužít ve svůj prospěch.

Aktualizace jsou dostupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update.

Firma rovněž aktualizovala Nástroj pro odstraňování škodlivého softwaru. Jak však její zástupci dodali, aplikace rozhodně nemůže nahradit speciální antivirový program.

Co bylo kdysi: První počítačové viry
Jedny z nejstarších počítačových virů se objevily v roce 1970 v síti ARPANET. Záškodník Creeper se sám uměl šířit přes modem a zobrazoval zprávu 'I'M THE CREEPER: CATCH ME IF YOU CAN.' (Jsem Creeper: chyť mě, pokud to dokážeš).  Takových programů se objevilo od té doby nepočítaně. Název „viry“ dostaly pravděpodobně až v roce 1983 od amerického počítačového experta Freda Cohena.  Cohen o pár let později (1987) demonstroval dnes velmi dobře ověřenou skutečnost: totiž, že žádný algoritmus nemůže perfektně detekovat všechny možné druhy virů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám