Hlavní obsah

Jak se chránit na internetu před viry a nepřijít o důležitá data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišli jste kvůli nepozornosti nebo neopatrnosti o důležitá data? Poradíme, jak je obnovit. Ukážeme také na několik programů, které je pomohou lépe chránit před útoky virů a hackerů.

Článek

Počítačová data patří na internetu mezi vyhledávané zboží. Krádeží digitálních údajů proto přibývá. Jejich ztrátu však nemusí zavinit čtení webových stránek pro dospělé, ze kterých stáhneme do počítače škodlivý program – virus.

Často je na vině také chyba uživatele, který data omylem přesune do koše zmáčknutím klávesy Delete. A jakoby to nestačilo, poté koš vysype. Informace se tak stanou pro operační systém Windows, který používá drtivá většina počítačů, nedosažitelné. Program je už neumí obnovit zpět.

Je to škoda, protože k tomu stačí málo. Data totiž stále zůstávají zapsána na pevném disku. Jejich vysypáním z koše jsme se „pouze“ zbavili adresy, která informuje o jejich přesném umístění.

Jednoduché nástroje jsou zadarmo

Naštěstí existuje mnoho nástrojů schopných si s naším zaváháním poradit. Pro jednoduché nehody (typicky vysypání z koše) stačí použít zdarma dostupné aplikace - například PC Inspector File Recovery.

Pro ty horší (když zformátujete harddisk s klíčovými daty, přepíšete soubory, které chcete obnovit atd.) musíme sáhnout po těžším kalibru. Taková výbava už není k mání zadarmo. Připravte se na investice v tisících korun. Mezi naše oblíbence se zařadil Windows Data Recovery a ToolStar File Recovery.

Ale ani drahé aplikace nejsou všemocné. Restauraci dat spolehlivě zabrání jejich několikanásobný přepis jinými soubory. Proto jakmile zjistíte, že jste smazali něco, co jste si chtěli uchovat, okamžitě nasaďte obnovovací software.

Ten nesmíte instalovat na část disku s odstraněnými soubory (ztížíte tak jejich oživení). Ze stejného důvodu by do též oblasti neměl zapisovat žádný jiný program.

Ochrana před cizopasníky

Avast Home nebo AVG, to je několik namátkou zmíněných programů, které pomáhají ochránit počítač a jeho data před útoky z internetu. Přitom jsou dostupné zdarma a mají mezi uživateli poměrně dobrou pověst. Kdo touží po ještě lepších antivirech, může vyzkoušet třeba NOD32.

Ten je však už placený. Samozřejmě ani skvělý antivirus není nikdy stoprocentní v boji proti škodlivým programům. Z těch nejlevnějších, ale zato nejúčinnějších věcí, které pomáhají nejvíce, to je zejména uvědomělost uživatele. Čtěte důvěryhodné stránky.

Co bylo kdysi: První počítačové viry
Jedny z nejstarších počítačových virů se objevily v roce 1970 v síti ARPANET. Záškodník Creeper se sám uměl šířit přes modem a zobrazoval zprávu 'I'M THE CREEPER: CATCH ME IF YOU CAN.'  (Jsem Creeper: chyť mě, pokud to dokážeš). Takových programů se objevilo od té doby nepočítaně. Název „viry“ dostaly pravděpodobně až v roce 1983 od amerického počítačového experta Freda Cohena.  Cohen o pár let později (1987) demonstroval dnes velmi dobře ověřenou skutečnost: totiž, že žádný algoritmus nemůže perfektně detekovat všechny možné druhy virů.

Vyhýbejte se webům s erotickým obsahem, těm, které ke stažení nabízejí filmy a hudbu. Tyto stránky bývají obohaceny o aplikace, které se umějí „probourat“ do počítače, vypnout jeho antivirové ochrany a pak do něj stahovat další viry.

Častá aktualizace programů (nejen těch bezpečnostních, ale i textového editoru nebo multimediálního přehrávače), používání bezpečnostních programů a nepříliš rozšířených typů prohlížečů.

Nejvíce se totiž útočí na Internet Explorer, který má nejvíce lidí. Na druhé místo se dostal Firefox. Až kdesi vzadu stojí Opera s velmi malým počtem uživatelů a napadení.

ToolStar File Recovery Prof.

Pokud jste opravdu smazali důležitá data, která ne a ne obnovit zdarma dostupnými nástroji, nejspíš nastal čas pro ToolStar. Jeho kladem je podrobná analýza smazaných souborů a schopnost obnovy značné části z nich. Ale ani tento nástroj, který s vámi bude hovořit německy nebo anglicky, není všemocný. Nezapomínejte na to!

Kladyvýborná obnova dat
Záporycena, chybějící čeština
Výrobcegerman-sales
Cena102 euro

PC Inspector File Recovery 4.0

Zdarma vyvíjený program pro obnovu smazaných souborů. Aplikace prověřuje disk a pokud na něm nalezne informace, které umí restaurovat, označí tuto složku zeleně. Pokud je však poškozen diskový oddíl, software se nechytá. Nastává čas pro použití lepších (bohužel už placených) nástrojů.

Kladyzdarma
Záporys horšími případy si neporadí
Výrobcepcinspector
Cenazdarm

Avast Home

Ve verzi pro domácí uživatele je Avast Home zcela zdarma. Mezi jeho hlavní funkce patří antivirová kontrola počítače, kontrola e-mailů a automatická aktualizace. Avast sice nepatří mezi nejlepší bezpečnostní produkty, ale pokud zohledníme fakt, že se za něj neplatí, pak se ve své kategorii řadí k těm lepším.

Kladyzdarma, česky
Záporynepatří k nejlepším produktům
VýrobceAlwil software
Cenazdarma

NOD32

Antivirové řešení, které často stojí na prvních příčkách nejrůznějších testů. NOD32, používá také řada internetových portálů k prověřování obsahu souborů nebo emailů. Součástí programu jsou i různé filtry odhalující skryté škůdce v počítači. Za kvalitu tohoto programu se ale platí.

Kladyvýborný antivirový program
Záporykromě ceny neznáme žádné
VýrobceEset
Cena1200 Kč

Ashampoo Uninstaller Platinum 2

Ashampoo je učiněným šampónem pro mytí vnitřních součástek počítače, který jej umí zbavit už nepotřebných programů. Ashampoo se dá používat ve dvou režimech. V tom prvním se nechová jinak než klasický odinstalátor, který je například ve Windows.

Ale když zapneme expertní mód, začne program monitorovat veškeré změny v průběhu instalace jakéhokoliv programu. Pokud jej pak chceme odebrat ze systému, Ashampoo jej beze zbytku odinstaluje. Pamatuje si totiž naprosto přesně, kam všude se aplikace v počítači nahrála.

Výhodou kompletní odinstalace nechtěných programů specializovanými nástroji je fakt, že operační systém není zahlcen balastem. Běží pak rychleji a hladčeji. Pokud vám připadá Ashampoo příliš drahý, zkuste použít Revo Uninstaller, který je zcela zdarma. Ashampoo umí částečně nahradit.

Kladyschopný nástroj pro odstraňování nepotřebných programů
Záporypoměrně drahý
VýrobceAshampoo
Cena50 euro

Reklama

Související články

Sluchátka od Sony umí potlačit hluk okolí

Nová sluchátka společnosti Sony s modelovým označením MDR-NC500D se výrazně odlišují od tradičních metod potlačení hluku okolí. Jde o první sluchátka na světě,...

Výběr článků

Načítám