Hlavní obsah

Microsoft představil nový operační systém Windows pro superpočítače

Novinky, mif

Microsoft uvolnil nový operační systém Windows, který je určený pro superpočítače. Systém nese název HPC Server 2008, a jak první tři písmenka názvu napovídají (HPC – High Performance Computing), bude určen především pro vysoce výkonné počítače.

Článek

Výzkum společnosti IDC ukazuje, že oblast superpočítačů patří v posledních pěti letech mezi nejrychleji rostoucí obory IT trhu, a to nejen kvůli neustále padajícím cenám hardwaru.

Microsoft se tedy snaží s novým systémem zaujmout uživatele, pro které byla oblast superpočítačů v minulosti nedosažitelná.

Vývojářům by měl nový systém usnadnit využití výkonu superpočítačů i pro produkty, které firmy vlastní a jejichž pracovníci je rutinně používají každý den. Například programy Excel nebo SharePoint Server tak z HPC infrastruktury dokážou vytěžit maximum díky podpoře nové architektury.

 Windows HPC Server 2008 je následovníkem operačního systému Compute Cluster Serveru, který byl vydán v roce 2003. Podle Microsoftu by měl být přechod na nový systém pro běžné uživatele i administrátory lehkou záležitostí, neboť přímo novinka vychází z aktuálního prostředí Windows Server 2008.

Superpočítače bude možné umístit do notebooků

Superpočítače, které se skládají z tisíců jednotlivých procesorů propojených kilometry měděných vodičů, by se jednoho dne mohly vejít do notebooku. Podle IBM to umožní objev známý jako Mach-Zehnderův elektrooptický modulátor, který převádí elektrické signály na pulsy světla.

Tento modulátor je stokrát až tisíckrát menší než dříve demonstrované zařízení tohoto druhu. Tím vytváří podmínky pro vývoj mnohých takových zařízení a postupně umožní integrovat na jediný čip celé optické směrovací sítě. Více se dozvíte zde.

Na vývoji nového operačního systému Microsoft spolupracoval s více než 60 dalšími společnostmi. Testovací kopii Windows HPC Serveru 2008, která bude funkční po dobu 180 dní, mohou zákazníci stahovat na stránkách Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám