Hlavní obsah

Windows 10 už zadarmo nebudou. Od srpna se za ně bude platit

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft plánuje skutečně ukončit možnost bezplatného přechodu na Windows 10 ze starších verzí tohoto operačního systému. Minulý týden to uvedl marketingový ředitel amerického softwarového gigantu Yusuf Mehdi s tím, že od srpna budou muset případní zájemci o nejnovější verzi začít platit.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

„Uživatelé, kteří nevyužili nabídky bezplatného přechodu na Windows 10, mají nejvyšší čas. Možnost aktualizace zadarmo bude ukončena 29. července. Pak bude systém ve volném prodeji za plnou cenu,“ konstatoval Mehdi.

Právě 29. července se desítky začaly prodávat. Aktualizaci tak chce Microsoft nabízet pouze jeden rok od uvedení na trh.

Jen pro majitele sedmiček a osmiček

Postoj amerického softwarového gigantu není nijak překvapivý. Že je nabídka bezplatného upgradu na Windows 10 skutečně časově omezena, informovaly Novinky.cz již v polovině března. [celá zpráva]

Aktualizace na desítky zdarma platí pro uživatele Windows 7 a Windows 8.1 (případně pro majitele chytrých telefonů s Windows Phone 8.1), případní zájemci by ji ale měli provést nejpozději do konce července. Od srpna pak už za ní budou muset zaplatit, rozhodně přitom nejde o pár stovek.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny Windows 10 v tuzemských obchodech začínají na 2390 Kč. V závislosti na konkrétní edici a prodejci se ale mohou vyšplhat klidně i navíce než pět tisíc korun.

Balík oprav a vylepšení

Windows 10 v současnosti běží na více než 300 miliónech zařízení. V tomto čísle nejsou započítány jen klasické počítače, ale také například tablety a chytré telefony využívající desítky. Tak vysokému zájmu se nejnovější operační systém od Microsoftu těší patrně právě díky tomu, že je zatím nabízen jako bezplatný upgrade.

Během léta by měl vyjít velký balík oprav a vylepšení. Desítky se tak naučí úplně nové kousky. Jaká vylepšení tzv. Anniversary Update přinese, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám