Hlavní obsah

Windows 10 se naučí nové kousky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v létě oslaví operační systém Windows 10 svoje první narozeniny. K této příležitosti americký Microsoft chystá uvolnit zdarma ke stažení velký balík oprav a vylepšení. Desítky se tak naučí úplně nové kousky.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Příchod aktualizace se očekával již několik týdnů. Oficiálně jej ale lidé z Microsoftu potvrdili až nyní – na vývojářské konferenci Build 2016, která se konala na konci března v americkém San Francisku. [celá zpráva]

Balík oprav a vylepšení se jmenuje „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace) a mělo by jít o obdobu klasického service packu, který americký softwarový gigant bezplatně nabízel i pro starší generace operačního systému Windows.

Podle slůvka „výroční“ se dá usuzovat, že update bude do světa vypuštěn na konci července. Právě tehdy se totiž desítky objevily na pultech obchodů. Zástupci Microsoftu nicméně přesné datum ještě nepotvrdili.

Nové vychytávky se již testují

Vylepšení by mělo být k dispozici hned několik, většinu detailů ale americký softwarový gigant drží stále ještě pod pokličkou. Microsoft nicméně mezi tzv. betatestery minulý týden vypustil novou zkušební verzi desítek. Právě ta obsahuje část nových vychytávek, které budou dostupné i v „Anniversary Updatu“.

Už nyní je díky tomu jasné, že některá vylepšení se dotknou přímo funkcí, jiná zase vzhledu. Stranou nezůstanou při chystaných úpravách ani další programy Microsoftu – vylepšení se dočká kancelářský balík Office i oblíbený komunikační program Skype.

Na konferenci Buil 2016 se vedení amerického podniku zároveň pochlubilo tím, jak jsou desítky populární. „Windows 10 jsou venku osm měsíců. Aktivně je používá přes 270 miliónů lidí,“ prohlásil šéf operačních systémů Microsoftu Terry Myerson.

Zdůraznil, že tak populární nebyl žádný systém Windows v celé historii Microsoftu. Podle něj uživatelé z různých koutů světa strávili v desítkách za zmiňovaných osm měsíců více než 75 miliard hodin.

Temný režim změní vzhled desítek

Hned několik změn by se mělo týkat vzhledu operačního systému Windows 10. Přesné detaily sice americký softwarový gigant ještě drží pod pokličkou, už nyní je nicméně jasné, že desítky dostanou tzv. temný režim.

Ten v praxi dělá přesně to, co v názvu slibuje – přepne prostředí Windows 10 do tmavších odstínů. V současnosti jsou totiž jednotlivá okna, nabídky a některé předinstalované programy světlé, což ale nemusí vyhovovat všem uživatelům.

Foto: archív výrobce

Temné provedení Windows 10

Foto: archív výrobce

Světlé provedení Windows 10

Rozdíl mezi tmavým a světlým provedením je poměrně markantní. Především při práci v noci totiž světlé aplikace nepříjemně oslňovaly uživatele. To u temného režimu ale nehrozí.

Další novinkou, kterou by měl velký balík oprav a vylepšení v oblasti vzhledu přinést, je nová sada emotikonů. Ty budou součástí přímo operačního systému Windows. Zajímavé na nich je, že americký softwarový gigant neopomněl u jednotlivých postav na různé barvy pleti, aby nemohl být nařčen z diskriminace.

Foto: archív výrobce

Sada nových emotikonů

Skype bude daleko chytřejší

Společně s výroční aktualizací by se měl velkého vylepšení dočkat také populární komunikační program Skype, který provozuje právě Microsoft. V dohledné budoucnosti už nebude sloužit pouze k bezplatným telefonátům napříč světem, Microsoft jej chce v počítačích, telefonech i tabletech proměnit v plnohodnotného osobního sluhu.

Foto: Repro Build 2016

Skype bude schopný zablokovat uživateli automaticky i hotel.

Součástí Skypu se stane virtuální asistentka Cortana, která je již několik let dobře známá majitelům chytrých telefonů s operačním systémem od Microsoftu. Cortana bude ve Skypu fungovat v podstatě jako umělá inteligence. Bude tedy schopna analyzovat uživatelovu konverzaci a na základě toho odhadnout, co by mohl po ní zrovna chtít.

Jak to bude fungovat v praxi? Virtuální asistentka rozpozná z konverzace, že se uživatel chystá na dovolenou. Vytipovanou má zatím ale jen přibližnou lokalitu, Cortana proto prohledá web a nabídne v daném místě co možná nejvhodnější hotel.

Tužku a papír nahradí počítač

Zástupci Microsoftu věří, že by klasické počítače a tablety mohly představovat plnohodnotnou alternativu pro obyčejné poznámky na papíru. Ty půjdou psát nově hned na hlavní obrazovce, přičemž ručně psanému textu budou schopny desítky porozumět a převést jej do digitální podoby.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface 3

Jak to bude fungovat v praxi, demonstrovali vývojáři na tiskovce prostřednictvím virtuální asistentky Cortany, kterou již operační systém Windows 10 obsahuje. Cortana dokázala přečíst rukou psaný text „zavolat zítra mámě“ a automaticky jej uložila jako upomínku do kalendáře. Uživatel se nemusel o nic starat, prostě jen na dotykový displej napsal jednoduchý vzkaz úplně stejně, jako kdyby psal na kus papíru.

Nově by mělo přibýt hned několik aplikací, které budou určeny speciálně pro práci se stylusy. Celá řada z nich bude podle vyjádření Microsoftu ke stažení zadarmo přímo v internetovém obchodě Windows Store. Na dotyková pera bude údajně lépe připraven také kancelářský balík Office, za který však již případní zájemci musí zaplatit.

Staré aplikace na novém železe

Další vylepšení se týká spíše vývojářů, ale těžit by z něj mohli i samotní uživatelé. Desítky totiž dostanou nový nástroj zvaný Desktop App Converter. Ten by měl umožnit převést libovolnou starší aplikaci do univerzálního rozhraní Windows 10.

Foto: archív tvůrců

Starší hry by měly jít snadno převést do modernějšího hávu. Na snímku je Zaklínač III.

Sluší se připomenout, že desítky neběží pouze na klasických počítačích, ale také na chytrých telefonech a tabletech. Tato zařízení ale zpravidla nejsou pro provoz starších aplikací uzpůsobená. Jednoduchá úprava zdrojového kódu prostřednictvím Desktop App Converter by to ale měla změnit.

V praxi tak programátoři budou schopni uživatelům nabídnout daleko více aplikací, na které byli zvyklí ze starších verzí Windows. A to samozřejmě i hry. Jedinou podmínkou bude dostatečný výkon mobilního zařízení pro provoz dané aplikace – to by ale s ohledem na současný výkon tabletů a smartphonů neměl být problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám