Hlavní obsah

Velkou aktualizaci Windows 10 si nainstaloval jen zlomek lidí. Kvůli chybám

Novinky, rim

Velké aktualizace operačního systému Windows 10 nabízí Microsoft dvakrát za 12 měsíců. Zájem o balík vylepšení je zpravidla rok od roku vyšší, letos se však tak nestalo. Kvůli množství objevených chyb většina uživatelů s instalací stále vyčkává. Vyplývá to z údajů analytické společnosti AdDuplex.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Windows 10 October 2018 Update, jak je nejnovější velká aktualizace desítek pojmenovaná, byla vydána už 2. října. Po pár dnech však byly v systému objeveny tak závažné chyby, že Microsoft distribuci ukončil.

Společnosti AdDuplex se podařilo zjistit, že update si za prvních pár dní stihlo stáhnout 2,3 % uživatelů operačního systému Windows 10.

Systém běží jen na 2,8 % sestav

Aktualizace byla opět nabídnuta ke stažení až v polovině listopadu, tedy takřka po měsíci a půl. Nějaký zvýšený zájem lidí o novinku se však nedostavil. Podle AdDuplexu stoupl podíl v posledních dvou týdnech pouze na 2,8 %.

S největší pravděpodobností na tom má svůj podíl strach lidí z nových chyb. Před pár dny se totiž ukázalo, že na některých sestavách s procesory Intel a integrovanými grafikami nefunguje zvuk. Další trhliny byly zaznamenány v prohlížeči Edge, a na sestavách s grafickými kartami ze série AMD Radeon HD 2000 a Intel HD ze série 4000.

Přestože Microsoft promptně všechny trhliny řeší, řada uživatelů s instalací stále ještě vyčkává.

Problém s daty

Dříve objevené trhliny totiž byly ještě daleko závažnější. Zkraje října se ukázalo, že update při instalaci v některých případech maže nenávratně uživatelská data. A to zpravidla na systémech, které neměly dostatek volného prostoru pro instalaci.

Krátce poté se ukázalo, že problém s daty se týká také předinstalovaného programu pro práci se ZIP archivy. Tento nástroj se při rozbalování nezeptá uživatele na to, co má dělat s duplicitními daty a stejné soubory už jednou uložené v konkrétní složce se přemažou.

Uživatel tak může snadno přijít o rozdělanou práci, uložené fotografie, videa, ale například i hudbu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám