Hlavní obsah

V Číně prodávají pirátskou verzi nejnovějších Windows za 105 korun

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Nejnovější operační systém Windows 7 od Microsoftu by se měl oficiálně objevit na pultech obchodů až 22. října, česká varianta pak dokonce až 31. října. Na konci července se ale podařilo počítačovým pirátům tento systém ukrást. Pirátská verze se podle zahraničního serveru Computerworld nyní již nějakou dobu prodává v Číně. Zájemci za ni zaplatí 5,9 USD, tedy 105 korun.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Takzvaným crackerům (pozn. red. lidé, kteří mají stejné odborné znalosti jako hackeři, ale využívají je ke kriminálním účelům) se prý podařilo ukrást finální verzi operačního systému Windows 7, jež je určena pro výrobce počítačů.

Partneři Microsoftu totiž zpravidla získávají systém dříve, aby se v den zahájení oficiálního prodeje mohly na pultech obchodů objevit počítačové sestavy a notebooky, které jej budou obsahovat. Piráti potom použili u systému trik s OEM klíčem, který byl použit i u nelegálních Vist. [celá zpráva]

Takto upravená nelegální verze Windows 7 se podle Computerworldu prodává již déle než měsíc v čínských stánkových prodejnách v Pekingu. A podle prodejců jde prý rychle na odbyt.

Bezpečnostní odborníci přesto nedoporučují nelegální verzi Windows 7 kupovat, stahovat, ani ji používat. Krom toho, že je to nelegální, může totiž takový systém obsahovat nebezpečné viry, trojské koně, či jiné škodlivé kódy. 

Co přinese Windows 7 nového
Dotykové ovládání
Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple. Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.
Jednodušší sdílení multimediálních dat
Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie. Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru. Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.
Rychlejší chod a vyšší výdrž notebooku
Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.
Vylepšení se dočkalo i malování
Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám