Hlavní obsah

První odveta v kyberprostoru. Blokace softwaru postihla v Rusku i banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská agrese vůči Ukrajině nenechala chladné ani tvůrce softwaru, anglická společnost INSYDIUM zablokovala všem ruským uživatelům bez předchozího varování licence na svůj software. To se dotklo i některých ruských bank, jak upozornil server finanz.ru.

Takovéto efekty je možné vytvářet se softwarovými nástroji společnosti INSYDIUMVideo: INSYDIUM LTD

 
Článek

Jako první upozornili na odstávku aplikací od společnosti INSYDIUM grafici a designéři. Těm se od čtvrtečního rána při snaze o spuštění programů ukazuje pouze hláška: „Tato licence je v současné době nedostupná kvůli ruské invazi na Ukrajinu.“

Společnost INSYDIUM je známá především tvorbou pluginů pro tvorbu 3D grafiky, které se využívají především v aplikaci Cinema 4D. Patří mezi ně například Fused, X-Particles, TerraformFX, MeshTools či Cycles 4D.

Tato hláška se od čtvrtku zobrazuje ruským uživatelům. 

Jde tedy především o efektové nástroje, které však byly využity například i při pracích na propagačních materiálech pro filmy Doktor Strange, Marťan, Spider-Man, Duch ve stroji či Blade Runner. Efekty, které je možné s těmito pluginy vytvářet, si můžete prohlédnout v úvodním videu tohoto článku.

Tvůrci si za licence nechají zaplatit stovky dolarů, ta nejdražší stojí 972 USD (21 840 Kč). Přesto se s ohledem na rozpoutání války rozhodli zakročit proti ruským uživatelům nekompromisně. Všechen software přestal z minuty na minutu fungovat, a to pochopitelně i platícím zákazníkům.

Válka vypukla i v kyberprostoru. Destruktivní virus napadl stovky zařízení na Ukrajině

Bezpečnost

Pluginy využívají i banky

Server finanz.ru nicméně upozornil, že pluginy anglické společnosti byly využívány také v některých ruských bankách a kvůli tomu jejich software přestal fungovat. Uživatelé si prý na ruských diskuzních fórech a sociálních sítích jednotlivých bank stěžovali na nefunkčnost směnárenských aplikací a na nemožnost vybrat si peníze.

Ruské banky nicméně hromadně ve svých oficiálních prohlášeních ubezpečují, že nepozorují žádné problémy s prováděním zákaznických transakcí.

Ruská agrese srazila svět kryptoměn na kolena

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám