Hlavní obsah

Obcházení možné nebude. Google nepustí své aplikace na telefony Huawei

Novinky, mif

Společnost Google prostřednictvím svých webových stránek informovala zákazníky o tom, že na přístrojích Huawei nebude možné používat její aplikace v osekaném Androidu. A to ani jejich dodatečným doinstalováním. Jde o důsledek sankcí amerických úřadů vůči tomuto čínskému výrobci smartphonů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. To jsou hlavní taháky operačního systému Android, telefony od Huawei vydané po květnu loňského roku se však musí obejít zcela bez nich. V osekané verzi Androidu, kterou telefony Huawei využívají, nejsou nainstalovány již od začátku výroby.

Google je dokonce znemožnil používat i prostřednictvím webové verze, alespoň tedy co se týče Gmailu, vyhledávání, map a dalších internetových služeb. Servery jsou totiž schopné detekovat, z jakého konkrétního zařízení se uživatel připojuje, americký internetový gigant jednoduše zakázal přístup ze dvou nových smartphonů od Huawei.

Tržby Huawei rostly, podnik ale očekává těžký rok

Mobil

Obcházet zákaz bylo v minulosti možné prostřednictvím některých služeb, jako je například LZPlay. Do ní stačilo vyplnit své přihlašovací údaje, načež se zpřístupnil jinak zablokovaný obsah z Googlu. I tento způsob obcházení však již americká společnost zakázala.

„K ochraně soukromí a bezpečnosti je obchod Google Play, funkce Google Play Protect a klíčové aplikace Googlu – včetně Gmailu, YouTube či Map – dostupné pouze na zařízeních certifikovaných v programu Play Protect,“ stojí v prohlášení podniku.

Podle něj je tento program pro uživatele klíčový. „Zajišťuje, že zařízení prochází přímo v Googlu důkladným bezpečnostním procesem a testováním kompatibility, což zajistí, že jsou uživatelská data a informace o aplikacích drženy v absolutním bezpečí. Telefony pak přímo z výroby mají předinstalovaný software Play Protect, který zajišťuje ochranu proti jakémukoliv ohrožení zařízení.“

Huawei přímo nezmiňuje

Google tedy v prohlášení přímo nezmiňuje Huawei, nicméně zdůrazňuje, že na osekaných verzích Androidu nebude možné používat jeho aplikace ani po doinstalování. Všechny programy totiž mohou běžet pouze na certifikovaných zařízeních. A právě mezi ty produkty čínského výrobce nepatří.

Americké sankce byly na společnost Huawei uvaleny v květnu loňského roku, údajně kvůli obavám ze špionáže a krádeže duševního vlastnictví. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny budoucí telefony od Huawei musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Pokud chtějí americké společnosti s Huawei spolupracovat, musí požádat o speciální výjimku. USA nicméně brojí proti čínskému výrobci především v oblasti budování 5G sítí, lobují i u ostatních států, aby systémy Huawei nevyužívaly.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že mohou být zneužity. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám