Hlavní obsah

Nový operační systém pro iPhony a iPady bude možné stahovat už za týden

Novinky, mif

Společnost Apple ve středu na tiskové konferenci v Cupertinu potvrdila příchod nového operačního systému iOS 7, který je určen pro chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad a multimediální přehrávače iPod. Jak je u amerického počítačového giganta již zvykem, stahovat novinku bude možné i pro starší zařízení zdarma, a to od středy 18. září.

BEZ KOMENTÁŘE: Apple iOS 7

 
Článek

„Systém iOS 7 jsme kompletně přepracovali. S úplně novým uživatelským rozhraním přináší více než 200 nových funkcí, takže je to jako dostat zbrusu nové zařízení,“ prohlásil Craig Federighi, který v Applu vede tým softwarových vývojářů.

Podle něj v září bude pokořena hranice 700 miliónů prodaných přístrojů s operačním systémem iOS. Aktualizace by se měla týkat většiny z nich, určena je pro iPhony 4 a novější, iPady 2 a novější (včetně verze Mini) a iPody Touch od páté generace.

Zatímco všechny předchozí generace přinášely jen drobná vylepšení a vývojáři u nich prakticky nikdy nezasahovali do designového pojetí, novinka disponuje zcela novým vzhledem. Místo všelijakých grafických výstřelků a trojrozměrných oken působí uživatelské rozhraní sedmiček čistějším a svěžejším dojmem.

Foto: Apple

Operační systém iOs 7

Systém je daleko barevnější, ale přitom si zachovává stále přehlednost, která je jednou z největších výsad platformy iOS. Zachována zůstala zaoblená grafika ikon v menu, kterou navrhl už u prvního iPhonu spoluzakladatel Applu Steve Jobs.

Přepracovaný je také internetový prohlížeč Safari. Otevírat je v něm možné libovolný počet záložek (původně jich šlo na iPhonu najednou zobrazit pouze osm) a k dispozici je i celostránkové zobrazení v režimu na výšku. Vhod může přijít i propracovaná rodičovská kontrola, která dovolí u mladistvých uživatelů zablokovat nevhodné weby.

Foto: Apple

Operační systém iOS 7

Dokonalejší multitasking

Apple vylepšil i práci s více aplikacemi najednou – tzv. multitasking. Všechny programy skutečně nyní mohou běžet na pozadí, až doposud tak pracovaly jen některé a další se spoléhaly pouze na vyskakující notifikace. Pracovat však nebudou aplikace permanentně, systém bude automaticky vyhodnocovat uživatelskou činnost a podle toho je bude připravovat.

Například pokud bude na iPhonu či iPadu každé ráno spouštěna čtečka elektronických knih, iOS 7 si to bude pamatovat a bude program vždy připravovat. Tento systém by měl mít pozitivní vliv na celkovou odezvu systému a v neposlední řadě i na výdrž baterie.

Foto: Apple

Operační systém iOS 7

Dokonalejší je také osobní asistentka Siri, které je možné jednoduše nadiktovat e-mail nebo se jí zeptat na aktuální dopravní informace. Dostala nový mužský i ženský hlas a naučila se mluvit německy a francouzsky, původně přitom reagovala pouze na anglické povely. Další jazyky by se pak měla ještě v dohledné době naučit. Zda mezi nimi bude i čeština, však zástupci společnosti Apple zatím neprozradili.

Siri se navíc naučila ovládat i některé funkce telefonu. Hlasem je tak možné například regulovat podsvícení displeje. Tyto funkce jsou pro iOS stěžejní, protože Apple se snaží mobilní platformu stále více prosazovat v automobilovém průmyslu. V březnu například byla oznámena spolupráce s Ferrari. [celá zpráva]

Foto: Apple

Operační systém iOS 6

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám