Hlavní obsah

Nejnovější Windows 8 budou stejně náročné jako Visty a sedmičky

Novinky, mif

Nový operační systém Windows 8, který plánuje společnost Microsoft masově vyrábět už v dubnu příštího roku, bude na výkon počítače stejně náročný jako předchozí dvě verze systémů od amerického softwarového giganta. To znamená, že novinka by měla bezproblémově pracovat na všech sestavách, na kterých nyní běží Windows 7 a Vista.

Článek

Když společnost Microsoft v roce 2009 odhalila operační systém Windows 7, chlubili se tehdy zástupci amerického softwarového giganta, že má stejné hardwarové nároky jako předchozí generace – Visty.

Tato informace byla pro zákazníky velice důležitá, protože právě hardwarové nároky byly jedním z důvodů, proč Vista nebyla na trhu tolik úspěšná. Proti starším a velice populárním XPčkům nároky na výkon u Visty dramaticky narostly a bez koupě nového počítače si mohl přednosti Visty užít jen málokdo. Řada lidí proto zůstala u verze XP, aby nemusela kupovat nová zařízení.

U sedmiček se Microsoft poučil a minimální hardwarové nároky nechal zcela stejné. Jinak by tomu nemělo být ani u nových osmiček, jak uvedla minulý týden viceprezidentka společnosti Microsoft Tami Rellerová na konferenci Worldwide Partner Conference 2011.

„Windows 8 poběží na široké škále zařízení, neboť bude mít stejné hardwarové nároky jako Windows 7 nebo nižší,“ prohlásila na konferenci Rellerová.

Microsoft vkládá do Windows 8 velké naděje, nový operační systém by měl přinést řadu vylepšení. Řeč je například o práci s okny - pokud máte otevřené okno s editorem fotek a zároveň chcete spustit program s e-mailovou schránkou, stačí jej přetáhnout do volného prostoru na ploše. Windows pak automaticky změní velikost otevřených oken tak, aby na obrazovce vše bylo dobře viditelné.

Uživatelské prostředí nových Windows je velice podobné již dříve představenému mobilnímu systému Windows Phone 7. Řeč je například o uzamčené obrazovce, na které je kromě fotografie zobrazeno datum, čas a naplánované schůzky.

Pracovní plochu nahradila obrazovka s názvem Start, která v dlaždicích seskupuje nejpoužívanější programy. Mezi jednotlivými dlaždicemi se přitom může uživatel pohybovat pouhým pohybem prstu ze strany na stranu. Pochopitelně pouze u počítačů s dotykovým displejem.

Foto: Novinky

Windows 8

Vlastní dlaždici by v novém operačním systému měl mít každý program a lidé si budou moci nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače, nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti.

Přímo ve Startu pak bude možné zobrazovat několik posledních došlých e-mailů, a to i bez spuštění poštovní schránky. Mezi dlaždicemi s programy bude možné umístit i takzvané widgety. Ty nejsou ničím novým pro majitele Windows 7 a starších Vist. Jedná se o buňky, ve kterých se zobrazují například informace o počasí, kalendáři i akciích a kurzech.

  • Přehled nejzajímavějších změn v operačním systému Windows 8 naleznete ZDE.

Hardwarové nároky systému Windows 7

32bitový systém

  • Procesor: 1 GHz
  • Operační paměť: 1 GB
  • Pevný disk: 16 GB
  • Grafická karta: DX9 (128MB Aero)

64bitový systém

  • Procesor: 1 GHz
  • Operační paměť: 2 GB
  • Pevný disk: 20 GB
  • Grafická karta: DX9 (128MB Aero)

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft ukázal světu Windows 8

Společnost Microsoft odhalila ve středu na své prezentaci na počítačovém veletrhu Computexu v Taipei podobu nového operačního systému Windows 8. Jak je...

Výběr článků

Načítám