Hlavní obsah

Microsoft ukázal světu Windows 8

Novinky, mif, hlw

Společnost Microsoft odhalila ve středu na své prezentaci na počítačovém veletrhu Computexu v Taipei podobu nového operačního systému Windows 8. Jak je z krátkého videa patrné, proti předchozím verzím novinka prodělala především radikální změnu vzhledu.

Článek

Kromě počítačů a notebooků bude nový operační systém Windows 8 fungovat také na přístrojích s energeticky úspornými procesory typu ARM. Právě ty jsou kvůli vyšší výdrži baterie často instalovány do většiny počítačových tabletů. Doposud přitom operační systém Windows fungoval především na procesorech od AMD a Intelu.

Uživatelské prostředí nových Windows je velice podobné již dříve představenému mobilnímu systému Windows Phone 7. Řeč je například o uzamčené obrazovce, na které jsou kromě fotografie zobrazeny datum, čas a naplánované schůzky.

Pracovní plochu nahradila obrazovka s názvem Start, která v dlaždicích seskupuje nejpoužívanější programy. Mezi jednotlivými dlaždicemi se přitom může uživatel pohybovat pouhým pohybem prstu ze strany na stranu. Pochopitelně pouze u počítačů s dotykovým displejem.

Vlastní dlaždici by v novém operačním systému měl mít každý program a lidé si budou moci nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače, nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti.

Přímo ve Startu pak bude možné zobrazovat několik posledních došlých e-mailů, a to i bez spuštění poštovní schránky. Mezi dlaždicemi s programy bude možné umístit i takzvané widgety. Ty nejsou ničím novým pro majitele Windows 7 a starších Vist. Jedná se o buňky, ve kterých se zobrazují například informace o počasí, kalendáři i akciích a kurzech.

Prostředí starších Windows zůstalo

Zobrazení v dlaždicích působí velice přehledně a úhledně. Především pro majitele počítačových tabletů je téměř dokonalé. Otázkou však zůstává, jak tuto dramatickou změnu přijmou uživatelé počítačů a notebooků, pro které to bude proti starším Windows velice dramatická změna.

Naštěstí Microsoft se poučil ze svých chyb, které absolvoval už při představení Vist. Připomeňme, že velká část uživatelů tehdy odmítla přejít na nový systém z populárních XPček právě kvůli dramatické změně vzhledu a uživatelského prostředí.

To by ale v případě Windows 8 nastat nemělo, protože tradiční rozhraní Windows s lištou, plochou a nabídkou Start zde nechybí. Pouze je při prvním spuštění skryto za přehlednými dlaždicemi. V nastavení operačního systému by ale neměla chybět možnost uživatelské prostředí natrvalo „přepnout“ do staršího režimu.

Tradiční rozhraní Windows se aktivuje také v případě, že otevřete některý program prostřednictvím dlaždice na obrazovce Start. Na prezentaci amerického softwarového giganta to bylo vidět po spuštění tabulkového editoru Excelu.

Zajímavá je ve Windows 8 práce s okny. Například pokud máte otevřené okno s editorem fotek a zároveň chcete spustit program s e-mailovou schránkou, stačí jej přetáhnout do volného prostoru na ploše. Windows pak automaticky změní velikost otevřených oken tak, aby na obrazovce vše bylo dobře viditelné.

Praktickým doplňkem, který ocení především majitelé dotykových počítačů a tabletů, je vestavěná softwarová klávesnice. Ta byla sice k dispozici i ve starších verzích Windows, nová má zcela odlišný design – je po vzoru Windows Phone 7 daleko jednodušší a nesnaží se zaujmout žádnými grafickými prvky. Podle zástupců společnosti Microsoft by se na ní díky tomu mělo o poznání lépe psát.

Windows 8 v roce 2012

Před časem unikly na internet materiály společnosti Dell, který mapoval data uvedení nových zařízení tohoto výrobce. Z plánů je patrné, že operační systém Windows 8 by se měl na trhu objevit už v roce 2012, a to společně s desetipalcovým tabletem s kódovým názvem Peju.

V plánu jsou vidět dva již představené modely – Dell Streak s velikostí pět palců, a o něco větší Dell Streak 7“, oba běžící na operačním systému Android. Díky tomu působí informace důvěryhodným dojmem. Microsoft ani Dell uniklá data nijak nekomentoval.

Dříve se přitom spekulovalo o tom, že Windows 8 se objeví na pultech obchodů až v roce 2013. Informaci na začátku roku přinesl ruský hacker, který na internetu vystupuje pod jménem WZOR. Ten údajně získal přístup k tajným dokumentům amerického softwarového giganta.

WZOR je přitom odbornou internetovou komunitou často považován za zdroj důvěryhodných informací. Například v roce 2009 jako první věděl, že je dokončeno programování Windows 7. A to více než den před oficiálním prohlášením Microsoftu.

Bližší informace o novince zatím Microsoft nezveřejnil. Jisté po prezentaci ani není, zdali se další generace operačních systému bude skutečně jmenovat Windows 8. Zástupci amerického softwarového giganta totiž uvedli, že se jedná pouze o kódové označení. V praxi by tak nástupce sedmiček mohl mít úplně jiný název.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám