Hlavní obsah

Microsoft nabídne přechod na Windows 8, zadarmo to ale tentokrát nebude

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Microsoft chystá další generaci Windows, nabízí zpravidla pro starší verzi takzvanou technologickou záruku. Ta umožňuje lidem po zakoupení vybraných programů v určitém období přechod na novější verzi aplikace zcela zdarma. U Windows 8 to ale prý má být jinak – za přechod by měli uživatelé zaplatit.

Foto: Wallpaper Stock

Windows 8

Článek

Podle serveru Kit Guru by měl být přechod na osmičky zpoplatněn částkou 15 dolarů, tedy bezmála 300 Kč. Tato suma není vzhledem k pořizovací ceně Windows, která se pohybuje v řádu několika tisíc korun, nijak dramatická a má své logické opodstatnění.

Zatímco dříve měl zákazník po zakoupení základní verze Windows právo na přechod na ekvivalentní licenci novějšího systému, nově bude americký softwarový gigant zákazníky automaticky migrovat na vylepšenou verzi Windows 8 Pro. Ta přináší navíc například šifrování ukládaných souborů či možnost virtualizace.

V obchodech by se měly objevit čtyři edice nového operačního systému – konkrétně Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT a Windows 8 Enterprise. Novinka přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní Metro. To bude k dispozici jak pro počítačové tablety, tak pro klasické stolní počítače a notebooky.

Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť. Přehled dalších zajímavých změn v operačním systému Windows 8 naleznete zde.

Na upgrade za 15 dolarů budou mít podle serveru Kit Guru právo pouze jedinci, kteří Windows 7 zakoupí po druhém červnu. Microsoft se zatím k těmto informacím oficiálně nevyjádřil.

Microsoft aktuálně nabízí Windows 8 zdarma pro širokou veřejnost v testovací verzi. Stahovat by ji mělo být možné až do odhalení finální varianty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám