Hlavní obsah

Microsoft dává poslední šanci zlegalizovat Windows pomocí OEM licence

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft ukončuje k 31. prosinci 2008 možnost legalizace operačního systému Windows XP a Windows Vista pomocí OEM licencí. Od 1. ledna 2009 bude možné pořídit OEM licenci systému Windows pouze s novým počítačem, nikoliv samostatně, jako tomu bylo doposud. Licence Windows XP budou navíc dostupné pouze do konce ledna 2009.

Článek

„Ačkoli počet nelegálních systémů Windows mezi uživateli v České republice klesá, míra pirátství tohoto operačního systému v domácnostech stále překračuje 40 %," uvedl Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows.

"Lidé si často ani neuvědomují, že použitím nelicencovaného produktu a různých neoriginálních instalací se vystavují velkým bezpečnostním rizikům,“ dodal Lukáš Křovák z Microsoftu.

Nelegální Windows nakaženy virem

Podle studie společnosti IDC z října roku 2006 obsahovalo 25 % z celkového počtu 98 stránek, které nabízely neoriginální systém Windows, verzi, u níž došlo k přidání nežádoucího kódu.

Tento nežádoucí kód může například shromažďovat informace o zadaných přístupových heslech k internetovému bankovnictví či k e-mailovým účtům, které následně odešle.

Získané údaje mohou být potom různým způsobem, aniž by uživatel cokoliv tušil, zneužity.

Windows XP koupíme jen do 31. ledna 2009

Operační systém Windows koupíme oficiálně až do 31. ledna roku 2009. A pokud si jich prodejce objedná více kusů, pak je samozřejmě může směle nabízet i po tomto datu.

Operační systém Windows XP se uchytil i na trhu s levnými notebooky. Mezi ně patří například Asus Eee PC, MSI Wind nebo Acer Aspire one.

Tyto přístroje měly vítr z náročných Vist a výrobci je proto začali osazovat výkonově nenáročnými distribucemi Linuxu. Microsoft se zalekl konkurence a rychle kontroval – prodloužil prodej Windows XP pro levné notebooky až do června 2010.

Anketa

Máte legální systém Windows?
Ano
76,2 %
Ne
16,7 %
Nepoužívám Windows
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8093 čtenářů.

Typy OS Windows Vista

Windows Vista pro firmy

  • Windows Vista Business - obsahuje sadu nástrojů pro lepší správu firemní infrastruktury

Windows Vista pro domácnosti

  • Windows Vista Home Basic - základní varianta Windows Vista, která nabízí také rodičovský zámek, který dětem umožní přístup k počítači pouze ve zvolený čas.
  • Windows Vista Home Premium se zaměřuje především na podporu multimediálních technologií a domácí zábavu. Umí přijímat televizní a rozhlasové vysílání a umožňuje také domácí tvorbu DVD.

Ultimátní edice

  • Windows Vista Home Ultimate je nejvybavenější variantou, která bude uvedena na trh. V jedné verzi jsou všechny funkce pro firemní nasazení, práci na cestách i digitální zábavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám