Hlavní obsah

Supermobilní mininotebook Asus Eee PC: malé velké dilema

Novinky, Luděk Fiala
Aktualizováno

Potřebujete mít u sebe neustále kus výpočetní techniky, ale současné běžné notebooky jsou pro vás stále příliš velké, zatímco smartphony či komunikátory zase na pořádnou práci příliš titěrné? O jakousi střední cestu se pokusila firma Asus se svým Eee PC, které se letos začalo prodávat i v České republice. Stane se jeho první generace za cenu pod 10 000 korun prodejním trhákem?

Foto: Novinky

Notebook Eee PC byl modernizován.

Článek

Kolem Eee PC se ještě před jeho loňským oficiálním představením hodně mluvilo. Každého zajímalo, jak bude vypadat zařízení, které má koncepci notebooku, a přitom se má vejít do větší kapsy. Nedůvěru vzbuzovala avizovaná cena kolem dvou set dolarů, protože miniaturizace komponent běžně cenu přenosných počítačů zpravidla naopak zvedá.

Jasněji začalo být po oznámení konfigurace. Eee PC má místo klasického hard disku flashovou paměť o velikosti 4GB a nedisponuje CD/DVD mechanikou. Displej je sedmipalcový s rozlišením 800 x 480 pixelů.

Srdcem malého notebooku je procesor Intel Celeron M na frekvenci 900 MHz, operační paměť obstarává DDR2 modul o velikosti 512 MB. Komunikaci s okolím zajišťují 10/100 Mbit síťová karta, Wi-Fi čip, tři USB porty a zabudovaná čtečka paměťových karet.

:. Levá strana notebooku

Při prvním seznámení působí Eee PC hodnotně, propracovaně a velmi sebevědomě. Příznivý dojem z robustního zpracování umocňuje drsný plastový povrch a kovové díly kloubového mechanismu.

Při práci na pevné podložce je přístroj dostatečně stabilní, pokud jej však položíte na stehna nebo na polštář při večerním surfování v posteli, zvednuté víko začne zbytek počítače převažovat dozadu.

Přátelský linux

Testovaný notebook dostala redakce k dispozici s předinstalovaným operačním systémem linux, konkrétně v distribuci Xandros v anglické verzi. Systém je ušit na míru přímo tomuto přístroji a skromným rozměrům jeho displeje. Jeho grafické prostředí postrádá klasickou plochu, místo ní se po nabootování zobrazí grafická nadstavba se záložkami, které uživatele odkazují k nastavení sítě, k internetovým aplikacím, dále ke kancelářským, výukovým či multimediálním programům a také k celkovému nastavení systému.

V kartě nastavení sítě lze bezproblémově připojit počítač například k firemní LAN. Potíže nenastanou ani při hledání a připojení k Wi-Fi sítím. Použitý čip je dostatečně citlivý. Signál bezdrátového routeru umístěného v obýváku detekoval v ložnici jako silný (98 %), zatímco USB adaptér D-Link zhodnotil signál jako slabý (24 %) a snížil přenosovou rychlost z 54 na 36 Mbit/s.

:. Pravá strana notebooku

Běžný uživatel, který někdy pracoval s Windows, tak může i v nabídnutém linuxovém prostředí okamžitě a bez nastavování či instalování prohlížet internet ve Firefoxu, komunikovat pomocí Skypu, pracovat s kancelářskými dokumenty v sadě Open Office.org nebo si užívat hudbu či video v Media Playeru, který podporuje celou řadu formátů, včetně těch proprietárních od Microsoftu.

K dispozici je také jednoduchá updatovací utilita, díky níž si může i linuxem nepoznamenaný člověk aktualizovat systém i aplikace z nadefinovaných repozitářů, aniž by se musel starat o závislosti.

Lokalizace: problém prvních kusů vyřešen

Jediným handicapem, který linuxovou verzi Eee PC donedávna znevýhodňal proti variantě vybavené operačním systémem Windows XP od Microsoftu, byla nemožnost lokalizace systému. To se týkalo i importovaného kusu, který měla redakce k dispozici. Asus však minulý týden představil Eee PC v České republice oficiálně včetně počeštěné varianty Xandrosu.

Pokud někdo narazil na přístroj v anglické verzi a neví si rady s nastavením českého rozložení klávesnice, stačí mu klávesovou zkratkou Ctrl + Alt + T spustit okno terminálu a v něm zadat příkaz 'setxkbmap cz_qwerty'. Návrat k původnímu nastavení pak obstará příkaz 'setxkbmap cz'.

Kdo by nechtěl využívat předinstalovanou linuxovou distribuci Xandros, která je jinak bezesporu zajímavým a vhodným řešením pro tento typ počítače, může za pomoci externí CD mechaniky připojené přes USB port nainstalovat Windows XP.

Musí ovšem počítat s tím, že se tu budou „ixpéčka“ trochu tísnit, a to jak na sedmipalcovém displeji, tak na čtyřgigovém flashdisku.

Pro koho?

Zatímco řada současných běžných notebooků svou bohatou výbavou i výkonem dokáže nahradit stolní počítač, je jasné, že o Eee PC toto neplatí. Postrádá výkon pro náročné multimediální či herní aplikace. Sledování filmů je kvůli malému displeji a hlavně absenci DVD mechaniky složité, čtyřgigový úložný prostor nedovoluje archivovat kdeco. Za cenu lehce nad deset tisíc už přitom lze koupit "dospělý“ notebook s rychlým procesorem, gigovou ramkou, 15“ displejem a 120 GB pevným diskem.

:. Asus Eee je velice oblíbený i mezi staršími lidmi, kteří by si jinak počítač nejspíše ani nepořídili. foto: Asus

Na rozdíl od obyčejných notebooků ale Eee PC nabídne nesrovnatelně větší mobilitu. Jeho kompaktní rozměry přímo vybízejí k použití třeba na zastávce MHD, v restauraci při čekání na oběd, v čekárně u lékaře, zkrátka všude, kde bychom se s notebookem běžných rozměrů cítili neohrabaně.

Vejde se do tašky nebo do větší kapsy, nepotřebuje tak vlastní brašnu. Integrovaný adaptér se dobíjí nabíječkou velikosti normálního adaptéru. Designem si navíc jakoby říká o označení „stylovka“.

Asus Eee PC je ideálním řešením pro lidi, kteří mají doma i v zaměstnání výkonnou pracovní stanici a od přenosného počítače především požadují, aby byl vskutku přenosný, poradil si s běžně používaným typy souborů a bylo možné ho okamžitě zapnout takřka kdekoliv.

Reklama

Související témata:

Související články

V přípravě další počítač do 6000 korun

V červnu bychom mohli na trhu přivítat další velmi levný přenosný počítač. Model od MSI by měl stát 308 dolarů (5550 Kč). V obchodech by tak doplnil...

Výběr článků

Načítám