Hlavní obsah

Hackeři šíří viry na protest proti udělení Nobelovy ceny za mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norsko zaznamenalo další pokus sabotovat pomocí počítačové kriminality udělení Nobelovy ceny za mír, kterou má 10. prosince obdržet čínský disident Liou Siao-po. Nobelův ústav v Oslu dostal po internetu pozvánku na předání ceny, která je ale jen maskovaným virem paralyzujícím počítače. Oznámila to v úterý norská média s tím, že původ viru se podařilo vystopovat až k Číně, která se udělení ceny snaží zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Deník Aftenposten na svých internetových stránkách uvedl, že nejde o první hackerský útok na počítače Nobelova ústavu v norském Oslu. Nyní se ale útočníci pokusili dostat přímo do počítače ředitele ústavu Geira Lundestada. Ten v úterý odhalil v poště podezřelý mail maskující se jako služební. Podal pak v této věci oznámení na policii.

Mail s přílohou ve formátu PDF předstíral, že byl odeslán organizací Oslo Freedom Forum. Ta skutečně existuje, není ale přímo spojena s Nobelovým ústavem. Otevření přílohy by vyvolalo instalaci "trojského koně" (tajného virového programu) v počítači adresáta, který by umožnil ovládat či blokovat počítač na dálku.

Podle datového experta švédských bezpečnostních orgánů má většina hackerských útoků souvisejících s letošním udělením Nobelovy ceny "stejný rukopis" a mohou proto pocházet od jednoho aktéra. Konkrétního pachatele se ale identifikovat nepodařilo.

Internetová stránka Nobelovy ceny za mír byla naposled napadena před dvěma týdny. Podařilo se vypátrat, že poslední identifikovatelný server použitý k útoku patří univerzitě na Tchaj-wanu. To ale ještě neznamená, že by útok musel být veden z Tchaj-wanu; piráti používají vesměs řadu zprostředkovacích serverů, aby zametli stopy k sobě, upozornili odborníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám