Hlavní obsah

Francouzi chtějí od internetu odpojovat nelegálně stahující uživatele

Novinky, Miloslav Fišer

Francouzská vláda chce začít tvrdě a nekompromisně bojovat proti nelegálnímu stahování filmů, hudby a softwaru z internetu. Hříšníkovi, který by nelegální obsah z internetu stahoval, by hrozilo mimo jiné dokonce i odpojení počítače od internetu. O celém záměru bouřlivě diskutoval francouzský parlament ve čtvrtek večer.

Foto: Archiv, Právo

Návrh počítá s tím, že hříšník by byl od internetu odpojen až po několikátém varování.

Článek

„Brouzdání po internetu nemůže být považováno za základní lidské právo,“ obhajovala tento záměr francouzská ministryně Christine Albanelová v parlamentu. Podle ní totiž uživateli se zablokovaným počítačem nic nebrání v tom, aby se k internetu připojil přes veřejný počítač v knihovně nebo v internetové kavárně.

Diskuze o celém problému rozdělila celý parlament na dvě části. Podle Opozičních socialistů a Zelených je tento způsob boje proti počítačovým pirátům naprosto protichůdný ke snaze kabinetu zajistit, aby měl do roku 2012 každý Francouz vysokorychlostní připojení k internetu.

Odpůrci takového trestání hříšníků poukazují také na to, že při odpojení mohou v internetových kavárnách hříšníci nelegální obsah nadále v rozporu se zákonem stahovat. V souvislosti s novým návrhem také apelují na to, aby se možnost připojení k internetu stala součástí základních lidských práv.

Potrestán bude majitel počítače

Za nelegální stahování by byl podle návrhu potrestán vždy majitel počítače, který má s poskytovatelem internetového připojení podepsanou smlouvu. Nehraje tedy roli to, zda stahoval nelegální obsah přímo on, nebo někdo jiný.

Podle vlády je na majiteli počítače, aby dohlížel na to, kdo a jak s jeho počítačem nakládá a zabezpečil ho proti případnému zneužití. Vtipně dodávají, že stejně tak si musí řidiči zabezpečit svá auta, aby s nimi nikdo nepáchal žádné trestné činy.

V současné době je ve Francii uplatňován proti internetovému pirátství zákon o ochraně duševního vlastnictví, podobně jako je tomu například i u nás. Vláda se ale domnívá, že odpojování od internetu by bylo daleko jednodušší, než posílat každého počítačového piráta policii, která má dost práce s jinými druhy kriminality. Návrh počítá s tím, že hříšník by byl od internetu odpojen až po několikátém varování.

Reklama

Výběr článků

Načítám