Hlavní obsah

Flash Player využívá už jen zlomek webů. Za dva roky skončí úplně

Novinky, rim

Přehrávač videí Flash Player od společnosti Adobe byl v minulých letech nesmírně populární, na celém světě jej používaly stovky miliónů lidí. Za dva roky ale bude jeho vývoj definitivně ukončen, na což se jednotlivé servery připravují již nyní. V současnosti tak tento dříve velmi oblíbený standard běží jen na velmi malém zlomku webů.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru.

Článek

Ještě před pár lety běžel Flash Player na drtivé většině webových stránek. Server Bleeping Computer nicméně nyní poukázal na to, že v současnosti jej využívá již méně než pět procent světových webových serverů.

To je s ohledem na dřívější popularitu velmi zanedbatelné číslo, byť jde v praxi v celosvětovém měřítku stále ještě o milióny internetových stránek.

Ruku v ruce s tím klesá i zájem uživatelů o Flash Player. Ještě nedávno používal tento přehrávač na internetu alespoň občas téměř každý, krásně to ilustrují statistiky internetového prohlížeče Chrome.

Podle nich ještě před čtyřmi lety spustilo alespoň jednu webovou stránku, která vyžadovala zapnutí Flash Playeru, každý den 80 % uživatelů. V letošním roce však toto číslo kleslo na pouhých 8 %, což je opravdu rapidní pokles. [celá zpráva]

I když Flash Player většina uživatelů používá především k přehrávání videí na internetu, v prostředí tohoto webového standardu funguje také celá řada on-line her.

Mnoho bezpečnostních chyb, žádný zisk

Zaříznout svého času nejpopulárnější bezplatný on-line přehrávač se společnost Adobe rozhodla právě kvůli vysoké popularitě, která kromě samotných uživatelů přitahuje i velkou pozornost počítačových pirátů. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb před třemi roky právě na tento přehrávač videí. A situace se příliš nelepšila ani v minulých letech.

V podstatě neuplyne ani měsíc, kdy by nebyla nějaká kritická bezpečnostní trhlina odhalena. Adobe pak musí vydávat jednu záplatu za druhou, přitom z provozu Flash Playeru nemá ani korunu.

Definitivně tak – podle dřívějších oznámení – přestane být tento program podporován v roce 2020. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám