Hlavní obsah

Aplikace k souhlasu se sexem má podle odborníků nedostatky

Snížit počet sexuálních trestných činů i křivých obvinění si klade za cíl nová, v Česku vzniklá mobilní aplikace XPASS. Přes ni mohou uživatelé vyjádřit svůj souhlas se sexuálním stykem. Sexuolog Petr Weiss a socioložka Blanka Nyklová se ale obávají, že aplikace poskytuje prostor pro četná rizika.

Foto: archív tvůrců

Mobilní aplikace XPASS.

Článek

Uživatelé si v aplikaci XPASS mohou navolit, s jakými sexuálními praktikami souhlasí a co naopak dělat nechtějí. Před sexem pak jeden z nich vytvoří souhlas, kde se domluví na společných preferencích a jak dlouho povolení bude trvat. Druhý naskenuje ve své aplikaci QR kód a oba musí souhlas potvrdit pinem, který si nastavili při registraci.

Při sexu v autě se nakazila pohlavně přenosnou nemocí, od pojišťovny vysoudila miliony dolarů

Koktejl

V tuto chvíli ale v aplikaci nejde zrušit souhlas v průběhu styku. Podle sexuologa Petra Weisse může být tato část riziková. „Každá aplikace se může užitečně využít nebo také zneužít. Umím si představit, že to bude použito v nějakých krajních případech k vydírání. I když bude tisíc aplikací, vždy jeden ze zúčastněných může říct, že ten druhý tu domluvu nějakým způsobem překročil. Není svědek, který by dosvědčil, že to pravda není,“ sdělil Weiss.

Zároveň se podle něj může naopak po udělení souhlasu druhá strana začít chovat násilně a překročit hranice, které byly předem nastaveny. „Můžete mít podepsáno tisíc různých papírů a lidské chování se od toho může lišit. Máme napsané zákony, a přesto každý den je spousta lidí překračuje. Jsou lidé, kteří hranice překračují nezávisle na tom, zda něco podepsali nebo odfajfkovali v mobilu,“ podotkl Weiss.

Smutná čísla v ČR. Polovina pachatelů znásilnění dostane podmínku, u sexuálního zneužití 86 procent

Domácí

S tím souhlasí socioložka Blanka Nyklová ze Sociologického ústavu Akademie věd České republiky. Podle ní může souhlas udělený v aplikaci fungovat jako brzda nahlášení znásilnění, ke kterému dojde po udělení povolení. „Pachatel ho může přímo využít proti podání oznámení ve smyslu, že oběti nikdo nebude věřit, protože to tady podepsala. Je to i jeden z důvodů, které jsou uváděny v zahraničí proti podobnému postupu udělování souhlasu,“ konstatovala Nyklová.

V zahraničí se podobné aplikace objevují od roku 2014. Například v USA existuje program Good2Go. Dánští developeři zase minulý rok vypustili do světa aplikaci iConsent. „Všechno, co se objeví ve Spojených státech, během deseti let dojde i do Evropy. Není žádné překvapení, že se objevila i u nás,“ poznamenal Weiss. Dodal, že je dobře, když se partneři shodnou na sexuálních aktivitách, které jsou pro oba přijatelné. Ať už v rámci poskytnutí souhlasu v xPass, nebo při partnerském rozhovoru.

Zároveň může mít aplikace dopad na partnerské vztahy. „Pro některé, zvláště mladé lidi může poskytovat jakýsi pocit jistoty v partnerském i sexuálním vztahu. Pro jiné to bude spíše obtěžující. Může to sloužit jako důkaz nedůvěry, protože mu nevěří, že bude ohleduplný,“ řekl Weiss.

Reklama

Výběr článků

Načítám