Hlavní obsah

Poprvé s vlastním systémem, iPady toho budou umět víc než iPhony

Novinky, rim

Kromě větší obrazovky se tablety iPad nijak dramaticky neodlišovaly od chytrých telefonů iPhone. Bylo to dáno tím, že obě zařízení používala prakticky totožný systém. To se ale má už za pár měsíců změnit, neboť jablečné tablety dostanou místo platformy iOS 13 zbrusu nový systém iPadOS.

Foto: archív výrobce

Ukázka systému iPadOS

Článek

Vzhledem se sice může nový iPadOS podobat mobilní platformě iOS 13, nicméně umět toho bude daleko více. Výrazného vylepšení se dočkal především multitasking, tedy práce s více aplikacemi najednou, k čemuž větší obrazovka u tabletů doslova svádí.

Funkce Split View navíc nově umožňuje na obou polovinách obrazovky zobrazovat stejnou aplikaci. To se hodí ve chvílích, kdy chcete například spravovat fotografie či jiné soubory v různých albech či složkách.

Větší dotykovou plochu nyní využívají iPady naplno, na úvodní obrazovku se tak vejde více ikon, což přijde vhod především u modelů s větší úhlopříčkou. Přímo na úvodní plochu je také možné přichytit widgety, podobně jako je tomu u konkurenčního systému Android.

Foto: archív výrobce

Plovoucí paleta v editaci fotek

Foto: archív výrobce

Widgety na úvodní obrazovce

Widgety budou i v aplikacích

Mimochodem na podobné widgety je možné narazit také v jednotlivých aplikacích. Například při editaci fotografií máte nyní celou paletu na plovoucím okně.

Internetový prohlížeč Safari se nyní podobá více desktopové verzi, místo toho, aby připomínal tu mobilní. Inspiraci v iOS 13 nicméně systém iPadOS nezapře. K dispozici je například temný režim, ale také vylepšení týkající se bezpečnosti, stability systému i jednotlivých aplikací – řeč je například o Fotkách či Připomínkách.

Snadnější by měla být u iPadOS práce s textem. Ten je možné snadno označit dvojitým poklepáním v případě slov, respektive trojitým u celých vět. Tahem tří prstů k sobě pak například text rychle zkopírujete – podobných zkratek je k dispozici daleko více.

Foto: archív výrobce

Ukázka systému iPadOS

Foto: archív výrobce

Nový systém slibuje lepší interakci s počítači, které běží na systému macOS

Lepší spolupráce s macOS

Praktické je také to, že když uživatelé připojí hardwarovou klávesnici, mohou používat klávesové zkratky, na které jsou zvyklí z operačního systému macOS.

K počítačům s macOS je navíc možné tablety s platformou iPadOS snadno připojit a používat je jako druhou obrazovku. To se hodí k rozšíření pracovní plochy například u MacBooků na cestách.

Podobně jako iOS 13 je také iPadOS k dispozici v současnosti pouze pro vývojáře. Verze pro běžné uživatele vyjde na podzim, k dispozici bude pro modely iPad Air 2 a novější, všechny verze iPadu Pro, iPad 5. generace a novější a iPad mini 4 a novější.

Apple iOS 13Video: archív tvůrců

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám