Hlavní obsah

Hry na Windows XP a Vista už nepoběží. Valve ukončilo podporu pro Steam

Novinky, rim

Definitivní konec podpory pro operační systémy Windows XP a Vista vyhlásila s příchodem nového roku společnost Valve. Tento herní gigant už nadále na zmiňovaných platformách nenabízí herní aplikaci Steam, která sloužila k nákupům her a správě již zakoupených titulů. Prostřednictvím ní se také jednotlivé hry spouštěly.

Foto: Novinky

Herní platforma Steam

Článek

Valve o ukončení podpory informovalo již v polovině loňského roku, nyní se tak oficiálně stalo.

Co to znamená pro běžné hráče? Že populární tituly, které si ve Steamu zakoupili, už nebudou moci na těchto platformách stahovat a instalovat. Steam jednoduše nepůjde vůbec spustit. Valve nicméně upozornilo, že Visty a Windows XP používá pouze méně než jedno procento uživatelů. S ohledem na popularitu této herní platformy jde však stále o desetitisíce hráčů z různých koutů světa.

Foto: archív tvůrců

Windows XP

Pokud hráči chtějí Steam dále používat, nezbývá jim než přejít na novější verzi Windows. Přinejmenším na sedmičky, přestože ty se již v obchodech také nenabízejí – pro ty bude však podpora k dispozici patrně ještě několik let. Stejně jako pro osmičky a aktuálně prodávané desítky.

Valve se tímto krokem postavilo po bok dalších softwarových tvůrců, kteří dávají od již nepodporovaných systémů ruce pryč. Už v minulých letech však přišly špatné zprávy hned od několika softwarových tvůrců – například Mozilly a Googlu, obě společnosti se totiž rozhodly pro Windows XP přestat nabízet své internetové prohlížeče – Firefox a Chrome.

Operační systémy budou fungovat i nadále

Používat Windows XP a Vista nicméně mohou uživatelé i po ukončení podpory ze strany Microsoftu a dalších softwarových společností. S trochou nadsázky se dá říci, že oba operační systémy jsou nesmrtelné. Pokud o to uživatelé budou stát, mohou na počítačích fungovat klidně další desítky let.

Americký softwarový gigant totiž samotnou funkčnost nijak neomezil, vše funguje jako před ukončením podpory. Problém však představuje absence bezpečnostních záplat. Riziko nákazy počítačovým virem je výrazně vyšší než v případě novějších systémů.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám