Hlavní obsah

Zisk Microsoftu roste, především díky cloudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Americké softwarové společnosti Microsoft stoupl v prvním fiskálním čtvrtletí čistý zisk o 34 procent na 8,82 miliardy USD (více než 200 miliard Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků díky zájmu o cloudovou službu Azure a software Office 365. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Foto: Microsoft

Šéf Microsoftu Satya Nadella

Článek

Zisk na akcii za tři měsíce do konce září činil 1,14 dolaru, analytici čekali zisk jen 0,96 dolaru na akcii. Příjmy se zvýšily o 19 procent na 29,08 miliardy dolarů.

Růst Microsoftu je v poslední době způsoben z velké části cloudovými službami, které těží z toho, že se podniky snaží přesunout svoji pracovní agendu na vzdálené počítače, aby snížily své náklady na ukládaní dat a software. Azur má podíl na globálním trhu cloudové infrastruktury 18 procent.

Je tak podle výzkumné firmy Canalys druhým největším poskytovatelem cloudových služeb za Amazon Web Services. Nicméně růst příjmů cloudové divize v prvním fiskálním čtvrtletí zpomalil na 76 procent z 89 procent ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí.

Zájem o Windows a konzole

Zaměření Microsoftu na rychle rostoucí cloudové služby mu pomáhá vykompenzovat pokles poptávky po osobních počítačích, který má negativní dopad na oblíbený operační systém Windows.

Příjmy divize osobních počítačů, která je největší podle příjmů, stouply o 14,6 procenta na 10,75 miliardy USD. Divize zahrnuje software Windows, ale také herní konzole Xbox či osobní počítače Surface. Příjmy divize produktivity a obchodních procesů, která zahrnuje Office 365, se zvýšily o 18,6 procenta na 9,77 miliardy USD.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám