Hlavní obsah

Microsoft zdražil Windows 10 pro domácnosti

Novinky, rim

Společnost Microsoft zvedla cenu licence svého operačního systému Windows 10 Home. Nárůst to přitom není vůbec zanedbatelný, neboť v amerických cenách jde o skok o 40 procent. Upozornil na to server Tech Power Up.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Microsoft zvedl cenu licence Windows 10 Home na domovském americkém trhu z 99 dolarů na 139 dolarů, tedy z 2200 Kč na 3090 Kč. Zda stejný krok učiní podnik také na dalších světových trzích, zatím není jasné.

Například v Česku je možné podle nákupního rádce Zboží.cz zakoupit desítky pro domácnosti od 1690 Kč. Jde však o tzv. OEM licenci, která je určená výhradně pro prodej společně s novým počítačem. Standardní verzi Windows 10 Home prodávají tuzemští obchodníci za 3219 Kč.

Zástupci Microsoftu zatím informace o zdražení nijak oficiálně nekomentovali. Otázkou je, zda je načasování zdražení nejšťastnější, v minulých dnech se totiž společnost potýkala s vážným problémem nejnovější aktualizace Windows 10, která některým uživatelům smazala soubory. [celá zpráva]

Aktualizace dvakrát ročně

Microsoft dosud nabízel desítky už od poloviny roku 2015 v podstatě za stejnou cenu. Dvakrát do roka přitom do této platformy přidává nové funkce, vydáním před třemi roky tedy práce na tomto systému rozhodně neustaly.

Poslední velká aktualizace nazvaná October 2018 Update přináší spíše drobnější vylepšení, která ale dokážou uživateli ušetřit spoustu času a nervů – například chytřejší kopírování souborů či lepší vyhledávání. Stejně tak páni inženýři v Microsoftu zapracovali na propojení PC s mobilem. [celá zpráva]

Desítky byly i zadarmo

Sluší se navíc připomenout, že celé řadě uživatelů nabídl Microsoft desítky úplně zadarmo. Pro majitele starších verzí tohoto operačního systému je nabídl jako bezplatnou aktualizaci, avšak pouze po dobu 12 měsíců. Možnost přechodu zadarmo ze sedmiček a osmiček byla oficiálně ukončena v polovině roku 2016.

V současnosti je operační systém Windows 10 nainstalovaný na 700 miliónech zařízení. Je však nutné zdůraznit, že v daných číslech jsou započítány kromě počítačů a notebooků i tablety, zábavní televizní systémy a v malé míře také chytré telefony. Lze předpokládat, že dominantní budou v počtu instalací právě počítače, přesný podíl instalací mezi jednotlivými kategoriemi však americký softwarový gigant neprozradil.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám