Hlavní obsah

Klávesové zkratky ve Windows usnadní práci na počítači

Novinky, rim

Windows od Microsoftu je nejrozšířenějším operačním systémem na světě. Jen málokterý uživatel ale využívá jeho možnosti naplno. Práci mohou zjednodušit programy, které oblíbený systém obsahuje, ale i praktické klávesové zkratky, jež mohou posloužit při ovládání počítače jako alternativa běžné myši.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

V některých případech můžeme pomocí kombinace některých kláves dokonce výrazně ušetřit čas. Příkladem může být jedna z nejznámějších kombinací pro kopírování či vkládání textu (CTRL C nebo V).

U jednotlivých kombinací se často používají klávesy CTRL, SHIFT či ALT. Výjimkou ale není ani tlačítko Windows (Win), které je zpravidla umístěno po pravé nebo levé straně mezerníku. Pomocí něho je možné například otevřít nabídku Tento počítač, která zobrazí všechny disky a mechaniky v počítači (Win E).

Na nejužitečnější klávesové zkratky, které jsou funkční ve Windows 10, ale často také ve starších verzích systému od Microsoftu, se podíváme v následujícím přehledu:

Win + D: Zobrazí plochu ve Windows. Pokud kombinaci stiskneme opakovaně, všechna spuštěná okna na ploše se opět obnoví.

Win + šipka: Přesune aktuálně otevřené okno na pravou nebo levou stranu obrazovky. Takto je možné snadno urovnat více otevřených oken na počítači.

Win + Tab: Zobrazí všechny otevřené aplikace, a to na všech používaných plochách. Pomocí zkratky Alt + Tab je pak možné mezi jednotlivými okny přepínat.

Foto: Novinky

Jedním z nevětších vylepšení je časová osa, ve které systém zobrazuje dřív navštívené stránky v internetovém prohlížeči, rozpracované dokumenty, ale také dříve otevřené obrázky.

Ctrl + Tab: Přepínání mezi jednotlivými otevřenými panely v internetovém prohlížeči.

Win + M: Minimalizuje všechna otevřená okna. Pokud k této klávesové kombinaci stisknete ještě tlačítko Shift, všechna minimalizovaná okna opět obnovíte.

Win + S: Spustí vyhledávač, jehož prostřednictvím je možné najít soubory i programy v počítači.

Win + A: Zobrazí Centrum akcí, zde se zobrazují všechna důležitá hlášení operačního systému a jednotlivých programů.

Foto: Novinky

Centrum akcí

Win + X: Zobrazí nabídku s pokročilými nástroji, například pro rychlou úpravu možností napájení.

Win + L: Uzamkne obrazovku. To se hodí především ve chvílích, kdy si potřebujete od počítače odskočit a nechcete, aby jej používal někdo jiný.

Win + K: Zobrazí nabídku Připojit pro snadné připojení bezdrátových zařízení, a to zvukových i těch obrazových. Vhod přijde také zkratka Win + P, ta zobrazí nabídku pro obsluhu projektoru či dalšího monitoru.

Alt + F4: Prostřednictvím této zkratky je možné ukončovat aktivní aplikace či zavírat aktivní položky.

Win + T: Rychlé přepínání aplikací a oken na hlavním panelu. U jednotlivých položek se přitom pro snadnější orientaci zobrazují miniaturní náhledy.

Ctrl + Esc: Pomocí této klávesové je možné vyvolat nabídku Start. Je to stejné, jako když zmáčknete samotnou klávesu Win.

Foto: archív výrobce

Windows 10 S

Ctrl + Shift + Esc: Spuštění správce úloh, který zobrazuje všechny spuštěné procesory a vytíženost systému. Používat by jej měli však jen zkušenější uživatelé.

Shift + F10: V dané aplikaci nebo programu se zobrazí místní nabídka, kterou je jinak možné vyvolat standardně stiskem pravého tlačítka myši.

Shift + šipka: Slouží k výběru více než jedné položky v okně nebo na ploše nebo výběru textu v dokumentu.

Shift + Delete: Po stisku těchto kláves dojde k odstranění vybrané položky bez jejího přesunutí do koše. Nebude ji tedy možné snadno obnovit.

Foto: Novinky

Správce úloh

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám