Hlavní obsah

Moderní hry nabídnou neskutečně reálnou grafiku. Vyrovnají se filmům

Novinky, ort

Herní vývojáři posouvají hranice nových titulů rok od roku dále, především co se kvality grafiky týče. Jednotlivé hry působí díky tomu daleko reálnějším dojmem. A v budoucnu na tom mají být ještě lépe, vyrovnají se dokonce svou kvalitou filmům.

Foto: archív tvůrců

Obraz vytvořený pomocí nové technologie.

Článek

Jaké možnosti mohou využít v současnosti herní tvůrci, demonstrovala na veletrhu Game Developers Conference (GDC), který probíhá tento týden v San Francisku v USA, společnost Nvidia.

Největší rozruch přitom budila nová ray-tracing technologie Nvidia RTX. Právě ta přináší tvůrcům obsahu a herním vývojářům možnost využít vykreslování v reálném čase ve filmové kvalitě. Jedinou podmínkou je použití grafické karty s architekturou Volta.

Foto: archív tvůrců

Obraz vytvořený pomocí nové technologie.

„To, co se dlouho považovalo za konečné řešení jako realistické a živé osvětlení prostředí, odrazy a stíny, střídá ray tracing nabízející novou úroveň realističnosti, která jde daleko nad rámec toho, co je možné získat tradičními vykreslovacími technikami,“ prohlásil na akci Tony Tamasi, seniorvice prezident Nvidia pro oblast technologie.

Zdůraznil, že ray tracing v reálném čase nahrazuje většinu technik používaných v současnosti a svými realistickými výpočty replikuje způsob, jakým se světlo chová v reálném světě a přináší živější obraz.

„Grafické karty jsou nyní konečně dostatečně výkonné, aby poskytly ray tracing v reálném čase pro herní aplikace a představují novou generaci vizualizace prostředí,“ doplnil.

Sluší se podoktnout, že Ray tracing byl používán celé roky k vykreslení živých světů ve filmech, nikoli však v reálném čase. Až do dnešní doby bylo příliš výpočetně náročné vykreslovat prostředí v reálném čase, zejména ve hrách, které vyžadují dostatek výkonu pro vysoké FPS a nízkou odezvu.

Šikovné funkce pro hráče

Nová funkce se vcelku pochopitelně týká výhradně vývojářů a tvůrců obsahu, v konečném důsledku z ní ale budou těšit i samotní uživatelé – právě díky realistickému vzhledu připravovaných titulů.

Zástupci Nvidie nicméně na akci ukázali také technologie, které jsou určeny samotným hráčům – například automatické nahrávání akcí, které se uživatelům během hraní povedou. Přehled zajímavých funkcí naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám