Hlavní obsah

IPhony už nelze vyřadit z provozu jedinou zprávou. Apple vydal aktualizaci systému

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyřadit prakticky jakýkoliv iPhone z provozu nebyl ještě minulý týden vůbec žádný problém. Operační systém totiž obsahoval chybu, kvůli které bylo jablečné zařízení vyřazeno z provozu poté, co obdrželo zprávu s jedním konkrétním znakem. Společnost Apple však nyní vydala aktualizaci, která tento nepříjemný problém řeší.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informace o tom, že je možné snadno vyřadit iPhone z provozu, začala internetem kolovat na konci minulého týdne. [celá zpráva]

Ukázalo se, že iPhony se zhroutí poté, co je na nich zobrazena zpráva obsahující jeden konkrétní znak v telugštině, tedy v třetím nejpoužívanějším indickém jazyce po hindštině a bengálštině. Roli přitom nehrálo, zda se jednalo o SMS zprávu nebo zda byl text zaslán prostřednictvím Twitteru, Skypu či přes e-mail.

Takto vypadá znak, který dokázal vyřadit iPhone z provozu.

Ve chvíli, kdy se v jakékoliv aplikaci daný znak zobrazil, aplikace se zasekla a přestala pracovat. V krajním případě – pokud byl znak zobrazen v notifikačním okně – došlo dokonce k pádu celého operačního systému a iPhone se neustále restartoval.

Po pouhých pár dnech přispěchala společnost Apple s opravou, vydána byla v noci na úterý. Uživatelé, kteří si nechtějí nechat od vtipálků a zlomyslných uživatelů výše popsaným způsobem zablokovat své přístroje, by měli tedy co nejdříve provést aktualizaci na iOS 11.2.6.

Dříve trápily uživatele odkazy

Vtipálci – a případně i nefalšovaní záškodníci s nekalými úmysly – tak mají další možnost, jak potrápit uživatele jablečných smartphonů. A historicky to není poprvé.

V roce 2016 se například internetem šířily odkazy na speciální webovou stránku, která dokázala u iPhonů a stolních počítačů od Applu „shodit“ nejen samotný prohlížeč, ale také celý operační systém, jak je vidět i na videu níže.

Stránka obsahuje speciálně upravený kód v JavaScriptu, který zkrátka donutí zařízení provést restart. Jedinou obranou je na podobné odkazy neklikat.

BEZ KOMENTÁŘE: Co se stane s iPhonem po zadání adresy CrashSafari.com?Video: mif, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám