Hlavní obsah

Microsoft opravil 17 let starou chybu. Zneužívají ji hackeři

Novinky, mif

Populární kancelářský balík Office od společnosti Microsoft má kritickou bezpečnostní chybu. Americký softwarový gigant sice již vydal pro tuto trhlinu opravu, ale je takřka jisté, že ji nezanedbatelná část uživatelů ještě nenainstalovala. A právě na ně se nyní zaměřují počítačoví piráti, uvedl server The Hacker News.

Foto: Novinky

Problém se týká kancelářských balíků Office 2007, 2010, 2013 a 2016.

Článek

Trhlina se týká editoru rovnic, který je nedílnou součástí balíku Office. Jde však o velmi starý program, který si odbyl premiéru už v roce 2000.

A po 17 letech v tomto modulu, který využívají velmi často studenti, byla nalezena kritická bezpečnostní chyba. Tu mohou počítačoví piráti zneužít k tomu, aby do PC nainstalovali prakticky jakýkoliv škodlivý kód, klidně mohou i počítač ovládnout na dálku.

Útočníci podstrčí speciálně upravený dokument

Stačí přitom, aby oběť otevřela speciálně upravený dokument, čímž kyberzločincům otevře zadní vrátka do operačního systému.

Bezpečnostní experti ze společnosti Fortinet nyní zachytili již několik škodlivých kódů, které se snaží tuto trhlinu zneužít. Útočníci sází na to, že celá řada uživatelů podceňuje zabezpečení svých PC a nestahuje pravidelně aktualizace. A to ani ty důležité – bezpečnostní.

Tito uživatelé tak dávají svůj počítač všanc počítačovým pirátům.

Nainstalovat aktualizace. Neprodleně

Trhlina se týká kancelářských balíků Office 2007, 2010, 2013 a 2016. Editor rovnic je v nich začleněn jako základní funkce. Teoreticky mohou být postiženi také majitelé balíků Office 2000 a 2003, v těchto verzích se však modul instaloval volitelně.

Uživatelé dotčených kancelářských balíků by měli neprodleně nainstalovat všechny bezpečnostní aktualizace, které jsou aktuálně k dispozici. Stahovat se dají přímo z prostředí Office, případně prostřednictvím služby Windows Update.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám