Hlavní obsah

Kaspersky nechá prověřit svůj antivirový software. Kvůli obavám ze šmírování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská antivirová společnost Kaspersky Lab požádá nezávislý orgán, aby prověřil bezpečnost jejího antivirového softwaru, který Spojené státy označily za hrozbu pro svou národní bezpečnost. Firma v prohlášení uvedla, že bezpečnostním expertům a vládním představitelům poskytne zdrojový kód svého softwaru a následné aktualizace produktů.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Jevgenij Valentinovič Kasperskij, šéf společnosti Kaspersky Lab a vývojař antivirových programů.

Článek

Firma také slíbila, že umožní vnějším orgánům přezkoumat další aspekty svého podnikání, včetně vývoje softwaru. Revize softwaru, který je po celém světě nainstalován na zhruba 400 miliónech počítačů, má být zahájena v prvním čtvrtletí příštího roku.

„Nemáme co skrývat," řekl zakladatel a ředitel podniku Jevgenij Kasperskij. „Těmito kroky bychom měli být s to nedůvěru překonat," citovala jej agentura Reuters. Nezávislý revizní orgán, který má kontrolu provést, firma nejmenovala.

Vládní úřady v USA antivirus smazaly

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa v září nařídila vládním úřadům v USA odstranit z počítačů produkty společnosti Kaspersky.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vyjádřilo znepokojení nad "vazbami mezi některými činiteli podniku a ruskými zpravodajskými službami a dalšími vládními agenturami a podmínkami ruského práva, které ruským zpravodajským službám umožňují požadovat nebo vymáhat spolupráci od společnosti Kaspersky a zaznamenávat komunikaci, která prochází ruskými sítěmi". Senát krok administrativy podpořil.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Izraelská zpravodajská služba uvedla, že objevila ruské vládní hackery používající antivirový software Kaspersky k odcizení tajných materiálů americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

Světové špičky v oblasti kybernetické bezpečnosti nejsou jednotné v názoru, zda se ruské tajné služby zmocnily softwaru Kaspersky, aniž by o tom firma věděla, zda je spoluviníkem samotný podnik, nebo některý z jeho zaměstnanců.

Ruská společnost už dříve několikrát popřela, že má vazby na jakoukoliv vládu. Tvrdila také, že nikdy žádné vládě nepomůže s kybernetickou špionáží. Firma ale podle Reuters v minulosti připustila, že spolupracovala s ruskou tajnou službou FSB. Zakladatel a ředitel podniku Jevgenij Kasperskij navštěvoval školu KGB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám