Hlavní obsah

Apple terčem kritiky kvůli cenzuře v Číně. Musíme se řídit zákony, brání se podnik

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se stala na konci minulého měsíce terčem kritiky kvůli tomu, že se podřídila čínskému cenzorskému úřadu. Po několika dnech mlčení se k celé kauze vyjádřil i šéf amerického počítačového gigantu Tim Cook. Ten v podstatě prohlásil, že Apple musel aplikace odstranit, aby neporušoval zákony.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Celý spor se týká tzv. VPN aplikací, tedy programů využívajících virtuální privátní sítě. Ty dovolují obejít velký čínský firewall a přihlašovat se na weby a on-line služby, které tamní režim cenzuruje.

Zmiňované aplikace se tak vcelku logicky staly terčem v oku cenzorského úřadu, který požaduje, aby přestaly být nabízeny a používány. Povoleny mají být pouze ty, které mají vládní licenci. Tedy jinými slovy programy, nad kterými má úřad kontrolu a u kterých může rozhodovat o tom, co bude a nebude povoleno.

Apple se na konci července nařízení podvolil a všechny nelicencované VPN aplikace stáhl na území Číny ze svého internetového obchodu. [celá zpráva]

Největší světový trh

Po vlně kritiky nicméně šéf Applu prohlásil, že podnik s logem nakousnutého jablka neměl na vybranou. „Aplikace by se samozřejmě neměly odstraňovat. V Číně – stejně jako v jiných zemích – se řídíme zákony, které jsou tam platné,“ konstatoval Cook.

„Pevně věříme, že naše účast na čínském trhu přináší výhody pro tamní zákazníky. A to platí i v jiných zemích, kde podnikáme,“ doplnil šéf amerického počítačového gigantu.

Narážel patrně na to, že v Číně se těší výrobky Applu obrovské popularitě. Například iPhonů se tam používá víc než v USA – aktuálně je tak Říše středu pro amerického počítačového giganta největším světovým trhem.

Výhodný byznys

Kritici nicméně i nadále Applu vyčítají, že podnik napomáhá čínské cenzuře. Uvedli to například zástupci společnosti ExpressVPN, kteří se snažili Číňanům nabídnout přístup k svobodnému internetu. Totožné argumenty ve své kritice používá také společnost Star VPN, jejíž aplikace byla z internetového obchodu také stažena.

Sluší se podotknout, že rozhořčení jednotlivých podniků je vcelku logické. Celá řada společností si totiž na VPN aplikacích v Číně postavila kvetoucí byznys. Zablokované zahraniční weby někteří provozovatelé zpřístupňovali pouze za úplatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám