Hlavní obsah

Apple terčem kritiky kvůli cenzuře v Číně. Musíme se řídit zákony, brání se podnik

Novinky, mif

Společnost Apple se stala na konci minulého měsíce terčem kritiky kvůli tomu, že se podřídila čínskému cenzorskému úřadu. Po několika dnech mlčení se k celé kauze vyjádřil i šéf amerického počítačového gigantu Tim Cook. Ten v podstatě prohlásil, že Apple musel aplikace odstranit, aby neporušoval zákony.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Celý spor se týká tzv. VPN aplikací, tedy programů využívajících virtuální privátní sítě. Ty dovolují obejít velký čínský firewall a přihlašovat se na weby a on-line služby, které tamní režim cenzuruje.

Zmiňované aplikace se tak vcelku logicky staly terčem v oku cenzorského úřadu, který požaduje, aby přestaly být nabízeny a používány. Povoleny mají být pouze ty, které mají vládní licenci. Tedy jinými slovy programy, nad kterými má úřad kontrolu a u kterých může rozhodovat o tom, co bude a nebude povoleno.

Apple se na konci července nařízení podvolil a všechny nelicencované VPN aplikace stáhl na území Číny ze svého internetového obchodu. [celá zpráva]

Největší světový trh

Po vlně kritiky nicméně šéf Applu prohlásil, že podnik s logem nakousnutého jablka neměl na vybranou. „Aplikace by se samozřejmě neměly odstraňovat. V Číně – stejně jako v jiných zemích – se řídíme zákony, které jsou tam platné,“ konstatoval Cook.

„Pevně věříme, že naše účast na čínském trhu přináší výhody pro tamní zákazníky. A to platí i v jiných zemích, kde podnikáme,“ doplnil šéf amerického počítačového gigantu.

Narážel patrně na to, že v Číně se těší výrobky Applu obrovské popularitě. Například iPhonů se tam používá víc než v USA – aktuálně je tak Říše středu pro amerického počítačového giganta největším světovým trhem.

Výhodný byznys

Kritici nicméně i nadále Applu vyčítají, že podnik napomáhá čínské cenzuře. Uvedli to například zástupci společnosti ExpressVPN, kteří se snažili Číňanům nabídnout přístup k svobodnému internetu. Totožné argumenty ve své kritice používá také společnost Star VPN, jejíž aplikace byla z internetového obchodu také stažena.

Sluší se podotknout, že rozhořčení jednotlivých podniků je vcelku logické. Celá řada společností si totiž na VPN aplikacích v Číně postavila kvetoucí byznys. Zablokované zahraniční weby někteří provozovatelé zpřístupňovali pouze za úplatu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám