Hlavní obsah

Neinstalujte velkou aktualizaci Windows sami, radí Microsoft. Obsahuje totiž chyby

Novinky, chm

Společnost Microsoft se snažila tento měsíc vylepšit operační systém Windows 10 prostřednictvím další velké aktualizace. Jak se ale ukázalo, tento dlouho očekávaný update obsahuje celou řadu chyb. Zástupci amerického softwarového gigantu proto vyzvali uživatele, aby si tzv. Creators update sami neinstalovali.

Foto: archív tvůrců

3D Malování je jedním z hlavních lákadel balíku Creators Update

Článek

Balík aktualizací Creators update byl oficiálně vydán již přede dvěma týdny. Je však nutné zdůraznit, že jej Microsoft od té doby automaticky nenabízí úplně všem uživatelům. Do služby Windows Update, která slouží k instalaci všech aktualizací od amerického softwarového gigantu, uvolňuje balík vylepšení jednotlivým uživatelům postupně.

Přímo na svých stránkách však Microsoft zároveň nabízel nástroj ke stažení, jehož prostřednictvím bylo možné instalaci nových funkcí urychlit. Právě to se ale ukázalo jako největší problém.

Problém s konkrétními hardwarovými konfiguracemi

Přestože pracovníci amerického softwarového gigantu testovali update několik posledních měsíců, vyzkoušet všechny různé hardwarové kombinace – tedy optimalizovat aktualizaci na milióny různých počítačů – evidentně nezvládli zcela korektně.

Někteří uživatelé si totiž po instalaci začali stěžovat na různé problémy. Například jas mohl být vždy po restartu nastaven na minimální úroveň, při hraní některých titulů přes celou obrazovku se stávalo, že se pak nešlo vrátit do samotného systému bez restartu, případně kvůli chybě v konfiguraci knihoven Windows Forms se antivirové programy nespustily korektně, a tudíž byly po celou dobu práce na PC nefunkční.

Foto: archív tvůrců

Hry je možné snadno streamovat.

Zástupci amerického softwarového gigantu proto nyní vyzvali uživatele, aby ve vlastním zájmu neinstalovali Creators Update sami, ale aby počkali až do chvíle, kdy se na jejich počítači objeví ve Windows Update. Právě to totiž bude znamenat, že byl otestován na danou hardwarovou konfiguraci.

To ale pochopitelně bude trvat pravděpodobně několik týdnů, v krajním případě klidně i několik měsíců.

Co přináší Creators Update

Creators update se dá přeložit jako aktualizace pro kreativce. A je to pravděpodobně nejvýstižnější pojmenování, které mohl americký softwarový gigant použít. Nové funkce totiž cílí právě na kreativce.

Americký softwarový gigant se s novou aktualizací zaměřil také na dovednosti operačního systému Windows 10 v oblasti 3D technologií. V novém Malování 3D lze vytvářet trojrozměrné objekty, jednoduše měnit barvy, přidávat nálepky nebo měnit 2D objekty v trojrozměrná umělecká díla. Výtvory lze navíc snadno sdílet s ostatními, využívat můžete 3D kresby ostatních i pro vlastní díla, pokud to jejich autoři dovolí.

Pozornost byla v aktualizaci věnována také hráčům. Svá zápolení s protivníky budou uživatelé moci snadno streamovat na internet. A to přímo z prostředí desítek, aniž by se museli někam přihlašovat či instalovat dodatečný software.

Jednoduše je možné vytvářet také turnaje, stačí k tomu pár kliknutí. Turnaje bude možné vytvářet prostřednictvím funkce Arena. V ní si uživatelé nastaví vlastní pravidla a určí, kdo přesně může hrát.

Další vylepšení se týkají prohlížeče Microsoft Edge, a to především komfortnosti použití a zároveň i otázky zabezpečení. Právě oblast zabezpečení a ochrany soukromí se vylepšila i v rámci celých desítek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám