Hlavní obsah

Microsoft odstřihne statisíce uživatelů Windows Vista od aktualizací

Novinky, ort

Přesně za týden, v úterý 11. dubna, bude ukončena podpora pro operační systém Windows Vista. To jinými slovy znamená, že společnost Microsoft odstřihne zbývající uživatele této stařičké platformy od aktualizací. Opravovány tak nebudou už ani kritické trhliny.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Odchod Vist do důchodu plánoval americký softwarový gigant dlouhou dobu. Už v dubnu roku 2012 byla ukončena tzv. mainstreamová podpora tohoto operačního systému. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci kterého poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

V současnosti je pro Visty poskytována rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému. Počínaje 11. dubnem však už nebudou moci uživatelé využívat ani tuto podporu.

To jinými slovy znamená, že americký softwarový gigant nebude vydávat už ani důležité aktualizace. Pokud se tedy objeví nějaká nebezpečná trhlina, kterou budou moci zneužít počítačoví piráti, uživatelé zůstanou nechráněni.

Visty tak čeká úplně stejný osud jako před pár lety legendární Windows XP.

Statisíce uživatelů

Operační systém Windows Vista se žádné velké popularitě netěší, používá ho už jen jediné procento uživatelů. V celosvětovém měřítku jde ale i tak o několik stovek tisíc lidí.

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že systém Windows Vista je nesmrtelný – podobně jako verze XP. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat obě starší platformy klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám