Hlavní obsah

Kritické bezpečnostní chyby mají Windows, Internet Explorer i Office

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik kritických chyb bylo odhaleno v softwarových produktech společnosti Microsoft. Trhliny byly nalezeny v operačním systému Windows, prohlížečích Internet Explorer i Edge a také v kancelářském balíku Office. Americký softwarový gigant již nicméně pro všechny zranitelnosti vydal opravy.

Foto: Novinky

Kritickou chybu obsahuje také Internet Explorer (ilustrační foto).

Článek

Objevené chyby jsou velmi nebezpečné, protože se podle serveru The Hacker News ukázalo, že je ještě před vydáním záplat mohli zneužít počítačoví piráti.

Ti přitom prostřednictvím nich mohli spustit na cizím počítači prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohli přistupovat k nastavení napadeného stroje či k uloženým datům na pevném disku. Pro kritické zranitelnosti bylo vydáno celkem pět bezpečnostních záplat.

Administrátorský vs. uživatelský účet

Zajímavé je mimochodem také to, že útočníci skrze trhliny mohli získat pouze taková práva, jaká měl nastavená samotný uživatel. Kontrolu nad postiženým systémem tak mohli kyberzločinci převzít pouze v případě, že uživatel na stroji pracoval s administrátorskými právy.

To bohužel v praxi dělá celá řada uživatelů. Nově objevené chyby tak opět ukazují, jak nebezpečné je používat účet administrátora při běžné práci. Daleko vhodnější je vytvořit – nejen ve firmách, ale i v domácích podmínkách – na počítači více účtů a běžně používat pouze ty, které mají uživatelská oprávnění.

Účet s právy administrátora by měl být zapnut pouze v případě, kdy je to skutečně nezbytné.

Důležité opravy

Vedle oprav kritických chyb uvolnil americký počítačový gigant také několik důležitých aktualizací, které slouží především ke zlepšení funkčnosti samotného systému, ale například také kancelářského balíku Office. Ty ale nepředstavují pro uživatele žádné velké bezpečnostní riziko.

Stahovat všechny záplaty pro kritické i důležité trhliny, které vyšly společně s balíkem pravidelných běžných aktualizací, je možné prostřednictvím služby Windows Update.

V případě, že uživatelé nemají nastavenou automatickou instalaci aktualizací, neměli by s jejich stažením otálet. V opačném případě nechávají pro počítačové piráty otevřená zadní vrátka do svých počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám