Hlavní obsah

Fotoaparát se automaticky vypne v místech, kde se nesmí fotit

Novinky, ort

Společnost Apple si nechala patentovat nové softwarové řešení, které patrně některým uživatelům velkou radost neudělá. Nová vychytávka totiž dokáže automaticky zablokovat fotoaparát v místech, kde je zakázáno fotografovat. Logicky tak nepůjdou natáčet ani videa.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Podle patentu Apple počítá s využitím infračerveného signálu. Ten se již běžně používá například u dálkových ovladačů u klasických televizorů. Když uživatel zmáčkne tlačítko, vyšle se infračervený signál a program na TV se přepne, případně se aktivuje jiná funkce.

Novinka by však fungovala podle návrhu trochu odlišně. Infračervený signál by byl neustále vysílán v nějaké konkrétní místnosti. Když jej telefon zachytí, automaticky deaktivuje fotoaparát, aby jej nebylo možné použít.

V kinech a na koncertech

Uplatnění by tento systém mohl najít například v kinech, kdy budou podobným způsobem vyřazena z provozu všechna „jablečná“ zařízení, tedy počítačové tablety iPad a chytré telefony iPhone. S těmito zařízeními by tak nemohly být pořizovány neoprávněné kopie filmů, které počítačoví piráti následně šíří internetem.

Stejně tak by patent našel uplatnění na koncertech a dalších uměleckých vystoupeních, kde se nesmí natáčet a fotit.

Jakmile uživatel místo, kde je vysílán infračervený signál, opustí, fotoaparát se okamžitě opět aktivuje. Funkčnost přístroje tedy nebude mimo vytyčená místa jakkoliv omezena.

Kdy by se iPhony a iPady měly naučit automaticky vypínat zabudované fotoaparáty, zatím není jasné. S ohledem na použití infračervené technologie však lze předpokládat, že tuto vychytávku nabídnou až nové přístroje, na kterých americký počítačový gigant pracuje. Současné generace iPhonů a iPadů totiž infraport nemají.

Co na to konkurence?

Zajímavé bude, jak se k novince Applu postaví ostatní výrobci. Pokud by totiž novou technologii využili také, výrazně by tím znesnadnili používání fotoaparátů v místech, kde to zkrátka není povolené.

Neplatí to přitom pouze o výrobcích chytrých telefonů a tabletů, ale například o společnostech zabývajících se klasickými fotoaparáty a kamerami.

Reklama

Výběr článků

Načítám